בהתחדשות עירונית הניסיון והעוצמה עושים את ההבדל
ההתקשרות בין היזמים ובין בעלי הנכסים מכניסה את הצדדים למערכת יחסים ארוכה ומחייבת. מנכ"ל בוני התיכון התחדשות עירונית, רן מלאך, מסביר כיצד שומרים על תקשורת טובה ומדוע חשוב לראות את הדיירים כשותפים
ההתקשרות בין היזמים ובין בעלי הנכסים מכניסה את הצדדים למערכת יחסים ארוכה ומחייבת. מנכ"ל בוני התיכון התחדשות עירונית, רן מלאך, מסביר כיצד שומרים על תקשורת טובה ומדוע חשוב לראות את הדיירים כשותפים
התחדשות עירונית מהווה הזדמנות של פעם בחיים (במקרה של רוב בעלי הדירות) ליהנות מדירה חדשה, בטוחה וגדולה יותר, עם סביבה מטופחת ונעימה, תוך שדרוג אדיר בערך הנכס. אלא שעל מנת להגיע אל היעד הנכסף בהצלחה יש לנווט היטב במספר זירות. לכן ישנה חשיבות עצומה בבחירת יזם מנוסה וחזק, שכבר בנה בהיקף משמעותי, שיש לו קילומטרז' מול הרשויות ומוסדות התכנון והוא יודע לתת מענה גם לבעיות לא שגרתיות, כפי שמספר רן מלאך, מנכ"ל בוני התיכון התחדשות עירונית: "בשיא תקופת הקורונה, באמצע שנת 2020, ישראל ולמעשה העולם היו מצויים בסגר הדוק. כל הפעילות במשק הייתה בערפל של אי ודאות והשוק נכנס לקיפאון מוחלט. לפי תוכנית העבודה שלנו היינו אמורים לפנות בניינים בקריית אונו לדיור חלופי, כדי להתקדם בפרויקט התחדשות עירונית שם. מה עושים? מצד אחד המחויבות לדיירים, מצד שני אקלים פיננסי של מגיפה עולמית. בפועל לא הייתה שאלה, לקחנו אחריות, סמכנו על עצמנו. בזכות שיתוף פעולה עם הדיירים, בשילוב היכולות והעוצמה שלנו התקדמנו עם התהליך כמתוכנן ובזכות החלטה אמיצה זו הצלחנו להוציא את הפרויקט לפועל בתקופה מאתגרת".
כיצד הניסיון של החברה בא לידי ביטוי בעבודה מול הרשויות המקומיות וגופי התכנון?
"גם כאן יש ליזם גדול יתרון משמעותי, בזכות היכרות עם גורמי התכנון ועם הצרכים העירוניים. על מנת לזרז הליכים ככל הניתן, על היזם לנקוט בתהליכי בדיקה מעמיקים בכל רשות ושכונה, כדי להיטיב את ההגשה הראשונית ולהגיע לעירייה עם מענה בנושאים הציבוריים והמסחריים. בדיקות ראשוניות מעמיקות חשובות כדי לא ליצור מצג שווא ולהשלות דיירים באזורים שלא ניתן לבצע בהם תהליכי התחדשות או שכרגע לפי אמות התכנון של הרשות התוכנית אינה כלכלית".
כלומר, אתם פועלים בראייה רחבה יותר
"בדיוק. התפיסה שלנו לא מתמצה בחידוש בניינים בלבד, המטרה שלנו היא להזניק את הערים בישראל אל העתיד של התכנון העירוני ולנצל את ההתחדשות כדי ליצור סביבה מודרנית ואיכותית. התפיסה הזו מסייעת לנו לרתום את אנשי התכנון העירוניים, שמבינים שאנחנו שותפים חשובים שלהם בשינוי וחידוש פני העיר, עם תשומת לב מירבית לאיכות החיים של הדיירים בדירות החדשות ובמרחב הציבורי המחודש".
כיצד מתגברים על התנגדות וחששות של בעלי הנכסים?
"בגלל שמדובר בתהליך ארוך טווח, בחינת היזם תמיד צריכה להיות עם דגש על התמונה הגדולה. צריך להיזהר מיזמים שמחפים על חוסר ניסיון ויכולת בגימיקים או פינוקים כאלה או אחרים. יותר חשוב לבחור שותף שיודע לקדם את הפרויקט בועדות התכנון השונות, לחשוב על תכנון סביבתי ולהיות קשוב לרצונות הדיירים ובעלי הקרקע גם אם הם לא מעוגנות בהכרח בחוזה".
עד כמה חשוב לכם הדיאלוג עם בעלי הדירות בפרויקטים שלכם?
"מבחינתנו החיים חזקים יותר מחוזה ומצריכים גמישות משפטית, מחשבתית וביצועית עקב אורך הזמן מרגע חתימת החוזה עם הדיירים ועד להשלמת הפרויקט. מבחינתנו זוהי ראייה אסטרטגית שלא בוחנת כל דבר מהחור שבגרוש ורואה את הדיירים כשותפים".
לסיום, איזה מסר היית רוצה להעביר לנציגויות דיירים בירושלים העומדות בפני בחירת יזם?
"התחדשות עירונית היא מסע שכדי להוציא ממנו את המיטב צריך לצאת אליו יחד עם שותף שכבר עשה אותו שוב ושוב ויודע להימנע ממכשולים, לקצר תהליכים ולמקסם את הערך עבור כולם. לפני שאתם יוצאים לדרך, שאלו את עצמכם, האם היזם שלכם הוא השותף הטוב ביותר שאתם יכולים למצוא?"
בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל
קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן