banner
פרויקט קלי 10-12 יעז התחדשות עירונית // הדמיה: אלכס לובימוב
פרויקט קלי 10-12 יעז התחדשות עירונית // הדמיה: אלכס לובימוב

"שוחררו לחופשי" פרויקטיי תמ"א 38 בעקבות הפחתת הרוב הדרוש

התיקון להפחתת הרוב הדרוש לקידום פרויקט, שיחרר מיידית פרויקטים: "יוביל להגדלה משמעותית של היצע הדירות באזורי ביקוש"

תקציב המדינה (חוק ההסדרים) שאושר בכנסת, כולל שורה של שינויים בחקיקה הנוגעת לפרויקטים להתחדשות עירונית, בהם הפחתת הרוב הדרוש לביצוע התחדשות בניינית, תמ"א 38 וחלופותיה. המשמעות היא שאם בעבר נדרשה הסכמה של 80% מבעלי הדירות לקידום פרויקט התחדשות עירונית, הרי שכיום הרוב הנדרש עומד על שני שליש, בדומה לתוכניות פינוי בינוי. 

זמן קצר לאחר אישור התיקון האמור, היזמים כבר מדווחים על "שחרור" פרויקטים לאוויר העולם. כך למשל, חברת יעז התחדשות עירונית, הפועלת בתל אביב, מדווחת על הגעה לרוב הדרוש בפרויקטיי תמ"א 38 בהיקף של כ-175 יח"ד חדשות, תוספת של 61 דירות חדשות על אלו הקיימות. מדובר על פרויקטים ברובעים 3-4 בת"א, ברחובות פרופסור שור 23, ארבע ארצות 8, המשנה 2, תוספתא 6, קלי 10ו-12 וז'ובטינסקי 9. 

"התיקון הנוכחי יאפשר לקדם בהליך מהיר יותר פרויקטים של תמ"א 38 שבעבר היו תקועים בגלל מספר מצומצם של דיירים שלא הביעו את הסכמתם לקידום הפרויקט. ברגע שהחוק עבר, נפתחו לנו שבעה פרויקטים שונים ברחבי ת"א שהיו בשלב הביניים שבין שני שליש ל-80% הסכמת דיירים ובעלי דירות", מסביר עומרי דהן, סמנכ"ל פיתוח עסקי יעז התחדשות עירונית. עוד לדבריו, "המצב הנוכחי גם יוביל להגדלה משמעותית של היצע הדירות במרכזי הערים ובאזורי ביקוש". 

עומרי דהן // צילום: ענבר מרמרי
עומרי דהן // צילום: ענבר מרמרי

עו"ד קרן פרשקר ממשרד עוה"ד רז כהן- פרשקר ושות', המתמחה בהתחדשות עירונית מציינת כי: "כעת משתוקנה החקיקה בנושא, צומצמו אפשרויות הדיירים שטרם חתמו על ההסכם מול היזם, לסחוט ממנו הטבות או תנאים מיטיבים על מנת שהעדר חתימתם על ההסכם לא תהווה מכשול למימוש הפרויקט. עם קבלת החלטת הוועדה וחתימת שני שליש מהדיירים בבניין על ההסכם יוכלו הדיירים לפנות למפקחת ולתבוע אכיפת ההסכם על הדיירים הסרבנים. בנוסף, מאפשרת הפחתת הרוב הדרוש לקדם את הבקשה להיתר בנייה, שכן הגשת הבקשה להיתר מחייבת אף היא חתימת רוב דרוש מקרב הדיירים. 

עו"ד קרן פרשקר // צילום: תמר מצפי | Depositphotos
עו"ד קרן פרשקר // צילום: תמר מצפי | Depositphotos

"עם זאת חשוב להבין שתביעת דייר סרבן במסגרת תמ"א 38 היא תביעה לאכיפת ההסכם מול המפקחת על הבתים המשותפים או לאפשרות של חתימה במקומו במידה והדייר מסרב לחתום – זאת בניגוד לתביעה כנגד דייר סרבן במסגרת פרויקט פינוי בינוי. במקרה כזה מדובר בתביעה של פיצויים כספיים שהיא מרתיעה יותר. יש לזכור שבפינוי בינוי על מנת לתבוע דייר סרבן צריכה להיות הכרזה של הרשות להתחדשות עירונית על המתחם כמתחם המיועד לפינוי בינוי ואילו במסלול של מיסוי ובתמ"א 38 אין את הצורך הזה.  אני סבורה כי הדבר יסייע ליזמים ובעלי דירות לקדם מהר יותר פרויקטים שיוסיפו עוד יחידות דיור שהשוק זקוק להן לצורך התמודדות עם מחירי הנדלן והקטנת ההיצע אל מול הביקוש".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות