banner
ח''כ עודד פורר // צילום: ג'ני גפטר
ח''כ עודד פורר // צילום: ג'ני גפטר

התחדשות עירונית – הדרך הנכונה לצמצום פערים

מאת: חבר הכנסת עודד פורר

מדינת ישראל היא מדינה בצמיחה. תוך פחות מ 70 שנה גדלה אוכלוסיית המדינה בכ – 1,500 % !!!

הצמיחה המואצת, חייבה את המדינה לעבוד מהר. החל מהשיכונים שנבנו בראשית ימי המדינה ועד לשכונות החדשות שאנו רואים צצות לאחרונה בפרברי הערים הגדולות.

לאורך השנים, הוזנחו מרכזי הערים והתשתיות הישנות, כשגם השיכונים הישנים הפכו למוזנחים ומתפוררים. בד בבד, השטחים הפתוחים הולכים ומצטמצמים ואנו מוצאים בערים הגדולות פערים עצומים בין שכונות מתוכננות חדשות, עם מרחבים ציבוריים לבין איזורי שיכון או מרכזי ערים שהופכים להיות מקום לאוכלוסיות חלשות יותר.

כדי להמנע מאותם פערים אדירים בין ישן לחדש וכדי להחזיר למרכזי הערים את מעמדם – על הרשויות המקומיות לקדם פרויקטים של התחדשות עירונית על כל גווניה. נכון, פרויקטים אלו גוררים הרבה אי נוחות (זמנית יש לומר) לדיירים ולתושבים. נכון, ישנה השקעה רבה ומורכבות בפרויקטים מסוג זה. אך דווקא האתגר הופך את ההתחדשות העירונית להזדמנות אדירה. תוך זמן קצר הופך האיזור שהיה מוזנח עם שווי נכסים נמוך לאיזור מבוקש, המושך אוכלוסיות חזקות יותר, עם תשתיות מתוכננות יותר, ובכך מצמצם את הפערים ויוצר סינרגיה בין האוכלוסייה הותיקה לזו המצטרפת. נוסף על כך נהנה היישוב גם מחסכון במשאב יקר – הקרקע.

כדאי גם לקרוא:

מדינת ישראל, ששואפת להמשיך ולהיות מדינה קולטת עלייה, שאוכלוסייתה גדלה ומתפתחת חייבת לאפשר חדשנות בדיור שתהפוך את המתחמים הקיימים לנגישים יותר, עם יותר יחידות דיור ועם תשתיות חדשניות. כדי שהפרויקטים הללו יצליחו נדרשות הקלות מצד השלטון המרכזי, לצד תמריצים כלכליים. כשאלו יינתנו על ידי השלטון המרכזי, יוכל השלטון המקומי לקצר הליכים. יחד עם זאת, חלה החובה על השלטון המקומי לוודא שבכל הפרוייקטים הללו יינתן לא רק שיפור דיור ותשתיות דיור אלא גם מענה תחבורתי ונגישות משודרגים, לצד מבני ציבור מתאימים. אין טעם להגדיל את מספר יחידות הדיור מבלי לתכנן מבני ציבור, בתי ספר, גני ילדים ופארקים ציבוריים. התחדשות עירונית שלא תמצא את הדרך להפוך ליחידה עירונית שוקקת , שבה יכול הציבור למצוא פתרון למרבית צרכיו, תחזור עד מהרה להיות לנטל במקום לנכס. לכן, חובה על הרשות המקומית לדאוג שהפרויקט יהיה ריווחי מספיק ליזמים, כדי שניתן יהיה להקצות מרווחיו גם לשימושים הציבוריים ובכך ליצור פרויקט התחדשות עירונית מאוזן. תנאי ההצלחה מחייבים רווח ליזם ורווח לציבור. אם אחד הצדדים יפסיד, הפרויקט יקרוס. אך כששני הצדדים ירוויחו, נצליח גם לצמצם את הפערים החברתיים בין השכונות, לצד פתרון מצוקת הדיור.

 

צילום: ג'ני גפטר

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות