banner
יהודה הרציג // יחצ
יהודה הרציג // יחצ

7 קווים אדומים לכחלון וגלנט לקראת השנה החדשה

"שנת הנדל"ן שמסתיימת או טו טו, תיזכר מן הסתם בתודעה הלאומית כאחת מהשנים הפחות טובות שידעה מדינת ישראל" // דעה

מאת: יהודה הרציג, הרציג נדל"ן

שנת הנדל"ן שמסתיימת או טו טו, תיזכר מן הסתם בתודעה הלאומית כאחת מהשנים הפחות טובות שידעה מדינת ישראל, יחד עם הצנע של שנות ה-50, מיתון המיתולוגי של שנות ה-60, המשבר של שנות ה-70, אחרי מלחמת יום הכיפורים, האינפלציה המסחררת של שנות ה-80, ומשבר הדוט קום ואינתיפאדת אל אקצה של העשור הקודם.

כחלון וגלנט כשלו
בפועל כמעט כל פעולה שיזם משה כחלון, כשר העל לנושא הדיור, יחד עם יואב גלנט, שר הבינוי והשיכון, לא צלחה. כחלון ניסה להעלות את כמות היצע התחלות הבנייה, אולם במקום שהן יעלו, הן ירדו, ובהרבה, אל מתחת ל-50 אלף. הוא ניסה לשכנע את הציבור הרחב שתכנית מחיר למשתכן תהווה מזור לכל תחלואי הענף, ונכשל, ובגדול. הוא דחף בכל כוחו קדימה את הסכמי גג לבניית רבע מיליון דירות חדשות בכ-20 ערים, אולם העלה חרס בידו. הוא הקים מנהלת מיוחדת להתחדשות עירונית, שעד כה לא עשתה דבר וחצי דבר.

ובמה "הצליח" כחלון? הוא הצליח, ובגדול, להרחיק מהשוק את רוב רובם של משפרי הדיור שנכנסו ל"בונקר" וחוששים לרכוש דירה חדשה, שמא דירתם הישנה לא תמכר. הוא הצליח, ובענק, לייאש רבבות זוגות צעירים שרובם נותר מחוץ למשחק הכסאות המוזיקליים של מחיר למשתכן. הוא הצליח, מעל ומעבר, לקומם עליו את רוב רובם של היזמים והקבלנים שבפועל הכריזו על "שביתה איטלקית" במאות רבות של אתרי בנייה. הוא הצליח, כפי שאיש לא הצליח לפניו, להרחיק מהשוק את משקיעי חו"ל וגם את רוב המשקיעים הישראלים, לבחרו לרעות בשדות זרים.

7 קווים אדומים לשנה החדשה
על מנת שהשנה הבאה עלינו טובה, תהיה שונה מקודמתה, אני קורא לכלל היזמים והקבלנים, בהתחדשות עירונית, ובכלל, להציב בפני כחלון וגלנט 7 "קווים אדומים":

קו אדום אחד, להפסיק לאלתר את הפיאסקו שנקרא "מחיר למשתכן", עולה למדינה כ-10 מיליארד שקלים לשנה, שלא לדבר על הנזקים הישירים והעקיפים שהוא גורם לענף כולו.

קו אדום שני, לחדול גם מהנסיון הגורף לקדם הסכמי גג, שרובם הגדול יקרים ומיותרים, ועולים עשרות מיליארדים, בעיקר בתשתיות חדשות, שלא לדבר על בזבוז קרקע שלא לצורך.

קו אדום שלישי, לתעדף באופן ברור פרוייקטים היכן שיש קרקע זמינה, הן במרכז הארץ והן בפריפריה.

קו אדום רביעי, לעודד ולתגמל את העוסקים בהתחדשות עירונית, להרחיב זכויות יזמים, לתמוך בעיריות, ולהביא את הנושא הזה סוף סוף למרכז התודעה.

קו אדום חמישי, בד בבד להתחיל סוף סוף התחדשות עירונית בפריפריה, זאת במקום בניית שכונות חדשות ומיותרות, הן בתמא 38 והן פינוי בינוי.

קו אדום שישי, להחזיר את המשקיעים הביתה, כי הם הקטר המוביל של שוק הדיור.

קו אדום שביעי, להמנע מהצהרות תכופות ומזיקות ולעבור במקום זאת למעשים, זאת על מנת להרגיע את השוק ולייצב אותו.

רק שרטוט חד וברור של 7 קווים אדומים אלה, יגשים את המימרה "תכלה שנה וקללותיה, תחל שנה וברכותיה".

שנה טובה לכל העוסקים במלאכה!

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות