האם נראה בקרוב החלטת ממשלה להסדרת שוק השכירות בישראל?
שר הבינוי והשיכון הנכנס, חיים כץ, מצהיר על היעד: "שיווק 40 אלף יחידות חדשות להשכרה עד 2030"
שר הבינוי והשיכון הנכנס, חיים כץ, מצהיר על היעד: "שיווק 40 אלף יחידות חדשות להשכרה עד 2030"
שר הבינוי והשיכון החדש, חייץ כץ, יצא השבוע בסדרת הצהרות, בין היתר בנושא הסכמי הגג, לאחר שבכירים בענף הנדל"ן הביעו את חששם כי ההסכמים יוקפאו. ואכן, ההסכמים שנחתמו בחודשים האחרונים בקול תרועה רמה, אחד מהם בירוחם במעמד ראש הממשלה – נקלעו לקשיים בירוקרטיים ונתקעו במשרד האוצר.
כך הסתבר בדיעבד, כי על אף ההודעות הנרחבות והתמונות המתוקשרות שפורסמו במעמד חתימות על הסכמי הגג, למעשה, בפועל, לא נחתמו הסכמים סופית. עכשיו אומרים במשרד הבינוי והשיכון, כי כץ עבר לטפל בתחום נוסף שדורש פתרונות – דירות להשכרה. יש לציין כי היום מובילה את התחום חברת דירה להשכיר, שפעילותה הוכפפה למשרד. "לאחר ששיחרר את הפקק הבירוקרטי מהסכמי הגג באמצעות מתווה חדש לחתימה עם למעלה מעשר רשויות, שר הבינוי והשיכון חיים כץ, הנחה את משרדו לקדם החלטת ממשלה שתסדיר את שוק השכירות ותגדיל את היצע הדירות בישראל", כך נמסר ממשרד הבינוי והשיכון.
אז על מה מדובר?
לפי הדיווח הנוכחי, הועברה למשרדי הממשלה טיוטת החלטת ממשלה שמטרתה לבצע לראשונה תכנית אסטרטגית רחבת היקף בענף, שמשרת כיום כשליש מהציבור בישראל, כ-2 מיליון שוכרים – בהיקף כספי מוערך של כ-46 מיליארד שקלים בשנה. יש לציין כי גופי התכנון כבר פועלים זמן רב לגיבוש מדיניות תכנונית בתחום, ובראשם הוועדה המחוזית תל אביב, שגיבשה מסמך מדיניות להעצמת דירות בשכירות
באזורי ואף פרסמה אותו להערות הציבור בינואר השנה. המסמך מציע להעצים מוקדים הסמוכים לאזורי תעסוקה בהתחדשות, מתע"ן, מוסדות להשכלה גבוהה ובתי חולים. בין הסיבות לגיבוש מדיניות, הקשיים הרבים שאליהם נקלע התחום ובין היתר טענות היזמים כי מכרזי היור לשכירות ארוכת טווח, הם חסרי כדאיות כלכלית.
במשרד אומרים כעת כי "על פי טיוטת ההחלטה יתבצע מהלך משולב הכולל יצירת יחידה ייעודית לניהול והובלת שוק השכירות בישראל, חיזוק חברת 'דירה להשכיר', קביעת יעדים לאומיים לשנת 2030 והצעת כלים כלכליים ורגולטוריים לקידום שוק שכירות יציב, ראוי ונגיש", ומציינים כי בין ההמלצות, מדובר בהקמת יחידה מקצועית בתחום, קביעת יעדים לשנת 2030 עם שיווק של 40,000 יח"ד להשכרה, – הרחבת סמכויות והיקף הפעילות של חברת 'דירה להשכיר', שכיום מקדמת כ-17,300 יחידות בבנייה, קידום תמריצים כמו הקלות מיסוי, הנחות בקרקע והטבות רגולטוריות לעידוד ההשכרה ועוד.
עוד מוצע, פיתוח מנגנוני פיקוח ואכיפה, תוך בחינת פתרונות חדשים, בהם דיור שיתופי, קומפלקסים ייעודיים לשכירות ודירות קטנות עם שטחים משותפים.
בנוסף ההצעה כוללת הקמת צוות בין-משרדי שיבחן פתרונות להרחבת היצע הדירות להשכרה, שימוש בשטחים חומים וייעוד אזורים לשכירות בתוכניות מתאר עירוניות. "טיוטת ההחלטה גובשה לאחר עבודת מטה רחבה של מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן עם משרדי האוצר, הפנים, רשות מקרקעי ישראל ומנהל התכנון, לצד שיח עם נציגי המגזר הפיננסי והיזמי", כך נמסר.
שר הבינוי והשיכון, חיים כץ: "דירה היא צורך בסיסי ומדינת ישראל מחויבת להבטיח קורת גג ראויה לכל אזרחיה, ובפרט לזוגות צעירים. היוזמות שנעשו עד כה אינן מספקות מענה איכותי. הצעת ההחלטה נועדה ליצור שיתוף פעולה בין משרדי לטובת פתרונות יישימים שיביאו בשורה אמיתית לאזרחי ישראל".
מנכ״ל משרד הבינוי והשיכון, יהודה מורגנשטרן: ״לאחר עבודת מטה רחבה, עשרות מפגשים ודיונים עם כלל הגורמים המעורבים גיבשנו טיוטה מקיפה שתאפשר לראשונה לנהל את שוק השכירות בישראל בראייה כוללת ומתכללת. הצעד הזה יחד עם חיזוק חברת 'דירה להשכיר' יאפשר קבלת החלטות מבוססות נתונים תוך שיפור משמעותי בשכירות ארוכת טווח ונגישות הדיור עבור אזרחי ישראל.״
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן