banner
מבואות ערב בנגב // צילום: מגדילים
מבואות ערב בנגב // צילום: מגדילים

עיר בדואית שנייה בישראל? ועדה מיוחדת תקבע אם חורה תהפוך לעיר

ביישוב ביקשו לשנות את מעמדו בגלל הגידול באוכלוסייה והצמיחה הדמוגרפית. במינהל התכנון תומכים בבקשה

זיו גולדפישר 07.05.2025

היישוב הבדואי חורה שבנגב בדרך להפוך לעיר: משרד הפנים מינה ועדה לבחינת שינוי מעמד מעמדו המוניציפלי של היישוב, שכיום מוגדר כמועצה מקומית, וזאת על רקע הגידול באוכלוסייתו. במינהל התכנון תומכים במהלך.
חורה הוכרה כמועצה מקומית בשנת 1996. על פי נתוני הלמ"ס יש ביישוב כ-23,000 תושבים, ועל פי נתוני המועצה המקומית יש כ-26,000 תושבים. היישוב הוא בעל רמה סוציואקונומית נמוכה, ונמצא באשכול 1 במדד חברתי כלכלי – הנמוך ביותר. מדובר ביישוב עם אוכלוסיה צעיר, והגיל החציוני בה הוא 16.

באחרונה פנתה המועצה למשרד הפנים, בבקשה לשנות את מעמדה לעיר. בעקבות זאת, מינהל מנכ"ל המשרד, רונן פרץ, ועדת חקירה כדי להמליץ בנוגע לשינוי המעמד המוניציפלי של המועצה המקומית. במצגת ששלחה המועצה לוועדה נכתב כי "חורה מבקשת שינוי מעמד ממועצה מקומית לעיר בעקבות צמיחה דמוגרפית מואצת. מדובר במועצה מקומית מבוססת ומתפקדת, הגדולה בחברה הבדואית והשישית בגודלה מבין המועצות המקומיות בישראל. הבקשה נשענת על הצורך בהתאמה למצב הקיים והצפוי – מעל 35,000 תושבים עד 2033".

עוד נכתב כי התועלות מהפיכתה של חורה לעיר יבואו לידי ביטוי, בין השאר, בשיפור השירותים לתושב: "היערכות ברמה עירונית תאפשר ניהול, הפעלה ופיקוח טובים יותר של שירותי חינוך, רווחה, תשתיות וביטחון". עוד נכתב כי הפיכת היישוב לעיר תביא להנגשת שירותי ממשלה והקמה של נקודות שירות בעיר. עוד נכתב כי ההפיכה לעיר תגביר את הנגישות למשאבים והשקעות, דבר שיבוא לידי ביטוי ביכולת לקדם תשתיות ומיזמים כלכליים ומוניציפליים בהיקפים גדולים יותר.

בחוות דעת של מינהל התכנון נכתב כי: "המגמות התכנונית מהשנים האחרונות, מעידות על ציפוף ועיבוי הבינוי הקיים בחורה תוך פיתוח שכונות חדשות, בעלות אופי עירוני של עירוב שימושי קרקע והעלאת הצפיפות למגורים. ליישוב תכנית משנת 2017 לעיבוי זכויות הבנייה במגרשי מגורים ובמבנים ומוסדות ציבור. מטרות תכניות אלו היא יצירת מסגרת תכנונית להגדלת זכויות בנייה וקביעת מספר יחידות הדיור המרביות המותרות לבנייה במגרשים למגורים".

עוד כותב המינהל כי בדרום ומזרח חורה מאושרות שתי תכניות המציעות פיתוח חדש בעל מאפיינים עירוניים, אשר יוסיפו ליישוב 3,011 יח"ד. על רקע זה, נכתב, המינהל לא מתנגד לשינוי המעמד המוניציפלי של חורה. אם תתקבל בקשתה של חורה, היא תהפוך לעיר הבדואית השנייה בישראל, לאחר רהט. 

יש לציין כי לפני כשנה המליצה ועדת גבולות שמינה משרד הפנים להרחיב את שטחה של חורה ב-800 דונמים, באמצעות סיפוח של שטח גלילי ללא תחום שיפוט, וזאת כחלק מפיתוחה של תכנית לשכונות המזרחיות, המציעות מעל 1,700 יח"ד.

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות