דף הבית > דעות ופרשנויות > התחדשות עירונית ללא שחרור קרקעות המדינה לא תשלים את מחסור הדיור
רוני מזרחי // עזרא לוי
התחדשות עירונית ללא שחרור קרקעות המדינה לא תשלים את מחסור הדיור
כדי להגיע לפחות ל- 100 אלף התחלות בנייה לשנה ובהמשך אף יותר, מוזר בעיני כיצד נזנחה האלטרנטיבה הרבה יותר זמינה ומהירה מההתחדשות העירונית והיא שחרור מאסיבי של קרקעות לבנייה למגורים // דעה
מנהג חדש בא למדינה ולא רק לשוק הדיור. כולם, אבל ממש כולם, מדברים כל הזמן על התחדשות עירונית. על מה מדברת הממשלה ולא רק השרים הרלוונטיים? התחדשות עירונית. על מה מדברים בעיריות. התחדשות עירונית, כן או לא. ועל מה מדברים בקהיליית הנדל"ן? התחדשות עירונית, איך כדאי לקדם אותה? ועל מה מדבר עם ישראל בערבי שישי על כוס בירה צוננת וצלוחיות בוטנים ואגוזי קשיו ממולחים? התחדשות עירונית, איך לא…
אז שלא יובן לא נכון. אישית אני בעד התחדשות עירונית וממש שמח שהנושא עלה למרכז התודעה, זאת לאחר שעשרות בשנים נדחק אל קרן זווית. אין ספק, ועל כך יעידו כל טובי המומחים, שלהתחדשות עירונית, בין אם מדובר בתמ"א 38/2, בוודאי ובוודאי פינוי בינוי, יש פוטנציאל למאות אלפים רבים, אולי יותר ממיליון דירות חדשות, חלקן הגדול במרכז הארץ ובאזורי הביקוש המובהקים והרעיון לקדם אותה נכון מבורך, הן נגד רעידות אדמה, הן נגד התקפות טילים והן מיצוי זכויות בנייה ושדרוג מתחמים ושכונות ותיקות.
אולם, וזה אולם גדול, ייקח ממש הרבה זמן, לפחות שש-שבע שנים (זאת במקרה הטוב) עד שההתחדשות העירונית תבוא לידי ביטוי משמעותי בשוק הדיור ותהווה נתח נכבד ממנו שיוסיף יחידות דיור רבות להיצע הדל. אולם מה יקרה עד אז?
איך נוכל, אם בכלל להתגבר על ה"דפיציט" ההולך וגדל בהיצע הדיור ועומד כבר היום על יותר מ-100 אלף יחידות דיור חסרות בשוק, יש אומרים אף הרבה יותר מכך, זאת לעומת התחלות בנייה העומדות על פי ההערכות על כ-55-60 אלף לשנה, וזאת לאחר כל הפעולות שננקטו על ידי הממשלה לאחרונה.
על כן, ועל מנת שנגיע למה ששוק הדיור דורש, וזה לפחות 100 אלף התחלות בנייה לשנה ובהמשך אף יותר, ובמיוחד לאור הגידול המואץ באוכלוסייה ובמשקי הבית, מוזר בעיני כיצד נזנחה האלטרנטיבה הרבה יותר זמינה ומהירה, שהיא לשחרור מאסיבי של קרקעות לבנייה למגורים.
על מנת לסבר את האוזן ולמרות שמדובר במדינה קטנטונת דוגמת ישראל ולמרות שאנחנו מוזנים השכם והערב באזהרות ש"המדינה חלילה תגמר לנו אם נפשיר קרקע", רק כ-5 אחוזים משטח מדינת ישראל מבונה כיום(!), כלומר ניתן ואפשר, ובאופן מושכל ותוך שמירה מרבית על איכות הסביבה ועל שטחים פתוחים להפשיר קרקע בכמויות שיספיקו להגדלת היצע הדיור כנדרש.
ובמילים אחרות, נשאלת השאלה האם העובדה שעיקר התוכנית ממשלתית החדשה מתמקדת ברובה הגדול בהתחדשות עירונית וכל נושא הפשרת הקרקע קשור למדיניות סביבה ושמירה על שטחים פתוחים, או שמא הסיבה האמיתית הינה החשש המתמיד לגעת באותה זרוע ממשלתית המופקדת על שיווק קרקע ששמה רמ"י, רשות מקרקעי ישראל?
לטעמי רמ"י מייצרת כאן בעיה כפולה ומכופלת, גם העדר שיווק קרקע, ובמיוחד בשנה הקריטית של מגיפת הקורונה, וגם ספסור חסר מעצורים במחירי הקרקע שכן משווקת, זאת עד כדי עליות מחירים של עשרות אחוזים תוך שנה אחת. מעניין, ואפילו מוזר שכל דרגי הממשלה, משרים בכירים ועד פקידים, נזהרים מלגעת ב"פרה קדושה", זו.
על כן אשמח אם מקבלי ההחלטות בממשלה ובכלל יתייחסו לסוגיה החשובה והקריטית הזאת.
*כותב המאמר, רוני מזרחי, הוא נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"
חברת מגדילים – הפורום הישראלי להתחדשות עירונית בע"מ 515749935 רואה חשיבות עליונה בהנגשת אתרי אינטרנט לאנשים עם מוגבלויות ועל ידי כך מאפשרת לגולשים לגלוש ביתר קלות ונוחות באתר החברה. בניית אתר סוגו נוצרה מדפי תוכן ושירותים שונים הדורשים הנגשה לאנשים עם מוגבלויות. חברת סוגו, משקיעה משאבים רבים, על מנת שהחומרים באתר יונגשו בצורה ברורה וקלה למשתמשים בעלי המוגבלויות השונות.
תהליך הנגשת אתרים או בשמו היותר מוכר נגישות אתרי אינטרנט כולל :
ניווט פשוט בדפי האתר בעזרת המקלדת בלבד
תצוגה ברורה של רכיבי האתר
אפשרות לשינוי גודל הגופן בשתי רמות A, AA, בכל דפי האתר
התאמה לדפדפנים שונים
התאמה לעבודה ברזולוציות שונות – ריספונסיבי
כבדי ראייה- ביטול צבעים והפיכת הצבעים לשחור לבן
כבדי ראייה- חדות וכהות הנראות
כבדי ראייה- חדות ובהירות הנראות
הפסקת הבהובים- כפתורים מהבהבים, תמונות קופצות או כל תזוזה באתר.
פונט קריא- מחליף את הפונט לפונט אחיד לאורך כל האתר
הדגשת קישורים- מדגיש בעזרת קו סימון את הקישורים באתר
רמת הנגישות באתר מגדילים על פי החוק הנדרש הינה רמה 2 AA
סייגים לנגישות:
במידה ומכל סיבה שהיא הדף בו צפיתם אינו הונגש לשביעות רצונכם ואו מכל סיבה שהיא מצאתם לנכון לדווח לנו כי הדף אינו עומד בתקן הנקבע על פי חוק, אנו מתנצלים על כך ונשמח לתקן זאת במידי.
נשמח לענות על כל שאלה ולקבל כל הערה בנושא נגישות, בכתובת הבאה: [email protected]