banner
בת ים // Depositphotos
בת ים // Depositphotos

ההתנגדויות נדחו ונמצא פתרון לעלויות התחזוקה – 1,192 דירות במתחם שפרבר בבת ים יוצאות לדרך

בינוי מרקמי ימנע עלויות תחזוקת מגדלים. המחוזית: "מידת ההיקשרות בין התושב למקום אינה תלויה בתשובה לשאלה האם התושב מתגורר במגדל"

זיו גולדפישר 31.12.2023

בדרך לעוד 1,192 יח"ד בבת ים: הוועדה המחוזית תל אביב אישרה למתן תוקף את תכנית ההתחדשות במתחם שפרבר. הוועדה קבעה כי כדי לסייע לתושבים הקיימים להתמודד עם עלויות התחזוקה במגדלים, חלק מהבנייה תהיה מרקמית כדי לתת מענה למי שאינו מעוניין לעבור לגור במגדלים.

תכנית מתחם שפרבר חלה על שטח של 45 דונמים בכניסה הדרומית הראשית לעיר, על רחוב הקוממיות, שהנו ציר עירוני מרכזי. התכנית מציעה הריסת 272 יח"ד קיימות, ובמקומן מציעה, בניית 992 יח"ד חדשות ועוד 200 יח"ד בבעלות ציבורית לדיור מיוחד להשכרה, ועוד כ-28 אלף מ"ר לתעסוקה ומסחר. הבינוי המוצע הוא עד 35 קומות. התכנית מיועדת לעודד התחדשות עירונית במטרה ליצור מתחם למגורים משולב משרדים מסחר ומבני ציבור ושיפור מערך הדרכים במתחם. 

התכנית הופקדה לקראת סוף חודש אפריל, והוגשו נגדה מספר התנגדויות. הוועדה המקומית המליצה לדחות את ההתנגדויות הללו. הוועדה המחוזית החליטה לתת תוקף לתכנית, וקבעה כי "התכנית הינה תכנית להתחדשות עירונית הכוללת מבנים ישנים ומחליפה אותם בבינוי חדש תוך מתן מענה גם לרעידות אדמה וגם למיגונם. התחדשות זו הינה חלק ממכלול תכניות היוצרות התחדשות של רחוב הקוממיות".

הדמיית מתחם שפרבר בת ים // משרד ערן מבל אדריכלות ובינוי ערים
הדמיית מתחם שפרבר בת ים // משרד ערן מבל אדריכלות ובינוי ערים

עוד קבעה הוועדה כי הבינוי הקיים כיום בתחום התכנית לא מנצל בצורה מיטבית את הקרקע. תכסיות הבינוי למגורים, כך עולה מההחלטה, נמוכות מאוד (20-30 אחוז משטח החלקה), וכך גם גבהי המבנים (4 קומות ברוב שטח התכנית). "ציפוף הבינוי בתכנית מאפשר לשפר את תכנון השטחים הציבוריים הפתוחים תוך יצירת שצ"פ ליניארי שמחבר בין הרצועה הירוקה שלאורך רחוב הקוממיות לבין גן הלנה שמצפון לרחוב קרן היסוד. התכנית מרחיבה את הזכויות לשטחים הציבוריים הבנויים ובנוסף קובעת חזיתות מסחריות ושימושי תעסוקה. הוועדה מוצאת כי תכנון אינטנסיבי של עירוב שימושים בהיקפים שמציעה התכנית הינם סבירים וראויים במיקום זה".

הוועדה מצאה פתרון לעלויות התחזוקה הגבוהות במגדלים, וקבעה כי יוקמו לכל הפחות שני בניינים מרקמיים, שהם בניינים נמוכים יותר שעלויות התחזוקה שלהם יחסית נמוכות. "הדבר יכול לתת מענה לדיירים הקיימים שאינם מעוניינים או אינם יכולים לגור במגדלים שיוקמו מכוח התכנית", נכתב. 

הוועדה הוסיפה בהחלטתה התייחסות ערכית הנוגעת ליחסם של דיירים בפרויקט למרחב, וקבעה כי עירוב השימושים הנרחב והקצאת השטחים הציבוריים בתכנית יתרמו תרומה משמעותית לרקמה העירונית, וישפרו בצורה ניכרת את איכות חיי התושבים בשכונה. "לדעת הוועדה, מידת ההיקשרות בין התושב למקום שבו הוא חי אינה תלויה (או לכל הפחות אינה רק תלויה) בתשובה לשאלה האם התושב מתגורר במגדל, אלא ביכולת שלו להיות חלק מקהילה, הנוצרת בין השאר כאשר התושבים נמצאים במרחב הציבורי, שבתכנית זו ישתפר ויהיה עירוני ומגוון יותר".

עם זאת, הוועדה הורתה לבצע מספר תיקונים טכניים בתכנית, בעקבות התנגדות שהגישה עיריית בת ים. יתר ההתנגדויות, ביניהן של החברה המבצעת, חברת י.לי-דה, נדחו.

גורי נדלר // צילום: רוני כנעני | Depositphotos
גורי נדלר // צילום: רוני כנעני | Depositphotos

גורי נדלר, מנהל אגף בכיר תכנון, הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית: "התכנית שאושרה היום הופכת את השכונה מאזור מגורים בשולי העיר לאזור עירוני חי ופעיל, בנגישות תחבורתית גבוהה ושילוב מיטבי של מגורים, מסחר ותעסוקה לצד מרחבים ציבוריים איכותיים. התכנית כוללת מגוון גדול של פתרונות דיור ובינוי, כולל דיור מוגן, ותיתן מענה אמיתי לצרכים שונים של תושבי בת ים.   אני מודה לשותפינו בעירייה ובמינהלת העירונית, שפעלו לקידום התכנון הכולל, ליצירת אמון וליצירת ודאות שיבטיחו את מימוש הפרויקט החשוב הזה."

יזם התכנית היא הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בת ים והעורך הוא אדריכל ערן מבל.

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות