"משנה שם משנה תודעה" – עוטף עזה או הנגב של המדינה?
דרוש שינוי תדמית לעוטף עזה – הנגב המערבי יהפוך לגן עדן פורח ומלבלב // דעה
דרוש שינוי תדמית לעוטף עזה – הנגב המערבי יהפוך לגן עדן פורח ומלבלב // דעה
מאות מרכזי הסיוע שפועלים כיום ברחבי הארץ, כולל זה שהקמתי בביתי שבגבעת שמואל, חשובים ביותר להענקת עזרה ראשונה לאלפי הנפגעים בטבח ה-7 באוקטובר, אולם השיקום האמיתי של חבל ארץ יפיפה זה, לא יקרה ללא השקעה של מיליארדים מתקציב המדינה.
אתחיל בכך שלטעמי המיתוג "עוטף עזה" צריך כמה שיותר מהר לעבור מן העולם, זאת משום שבמשך שנים שידר מסרים לא נכונים, הן לתושבים והן לכלל אזרחי ישראל שתפסו את האזור ואת תושביו כשכפ"ץ שנועד להגן עלינו בפני פראי החמאס, ולא כחבל ארץ לגיטימי בתככי מדינת ישראל.
הניסיון שלי, לימד אותי כי "משנה שם משנה תודעה". על כן התפיסה של מקבלי ההחלטות, עוד לפני שיחליטו איך הם מזרימים את התקציבים הנדרשים, הם אמורים בד בבד לשנות אפריורי את התפיסה שלהם לגבי הנגב המערבי ותושביו.
מדובר, לפרוטוקול, בשטח רחב ידיים של כ-1500 קילומטרים רבועים, לשם השוואה המרחב שבין נתניה לאשדוד בו מתגוררים כיום למעלה מ-4 מיליון תושבים. ובמילים אחרות: העובדה שעד כה התגוררו במרחב זה כ-150 אלף תושבים (כולל הערים שדרות, נתיבות ואופקים) צריך וחייב להשתנות. על כן אין שום סיבה שבעולם שהיעד, בשש אחרי המלחמה, יהיה ליישב את הנגב המערבי במיליון ישראלים.
למי שזה נראה יעד יומרני ובלתי אפשרי, אשאל שאלה פשוטה: ב-2050, בעוד 27 שנים בלבד, יחיו בישראל כ-18 מיליון תושבים, כפליים יותר לעומת היום. אין שום סיבה שבעולם שרובם ימשיכו להתרכז בגוש דן שכבר היום עמוס לעייפה, מפוקק להחריד וסובל מבעיות זיהום סביה הולכות ומחמירות.
אולם, על מנת לעמוד ביעד הזה, לא יספיקו גם עשרות מיליארדים, אם המתיישבים החדשים לא ייהנו מהתנאי ההכרחי של "100 אחוז בטחון". ומעבר לתנאי הכרחי זה, ייהנו גם מתנאים מספיקים, קרי רבבות מקומות עבודה איכותיים, דיור במחיר בר השגה, מערכת חינוך כהלכתה וחיי קהילה משגשגים.
הנגב המערבי, לאחר השיקום, ימשיך לשלב בתוכו חבל ארץ בראשיתי ובתולי, עתיר שמורות טבע ושטחים פתוחים, עם מאות אלפי מתיישבים חדשים, כולל עיר גדולה וחזקה שתתבסס על ערכי הטבע שבאזור, תיירות אקולוגית, מפעלים עתירי טכנולוגיה נקייה, חקלאות אורגנית וכו'.
את היעד הזה ניתן יהיה להגשים לא רק באמצעות השקעה ממשלתית אדירה וארוכת טווח של עשרות מיליארדים, אלא גם באמצעות גיוס ידידינו האמריקאים, שיביאו שם משקיעים וחברות בינלאומיות, שיהפכו תוך שנים מעטות את "עוטף עזה המקולל" לגן עדן פורח ומלבלב.
*כותבת המאמר עורכת-הדין שיר טורם-הספרי היא ממתגת ערים ונדל"ן
בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל
קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן