banner
הדמיית התכנית // באדיבות חכ"ל לוד
הדמיית התכנית // באדיבות חכ"ל לוד

בעקבות אישור תכנית התחדשות מתחם הס בלוד: בעלת זכויות בקרקע תבעה 17.4 מיליון שקל מהעירייה

לטענתה התכנית פגעה בזכויותיה. הוועדה המקומית דחתה את התביעה, וקבעה כי התובעת קיבלה זכויות בעלות ערך רב

זיו גולדפישר 30.06.2024

הוועדה המקומית לוד דחתה באחרונה על הסף תביעה בגובה של 17.4 מיליון שקל שהגישה בעלת זכויות בקרקע בעקבות אישור תכנית התחדשות מתחם הס בעיר. התובעת, חברה המפעילה מפעל לייצור משאבות, טוענת כי הזכויות שקיבלה במסגרת התכנית אינן ניתנות למימוש כלכלי, אך הוועדה המקומית קבעה, בין השאר, כי הזכויות שקיבלה התובעת הן בעלות ערך רב. 

תוכנית מתחם הס, שאושרה למתן תוקף בנובמבר 2023, מתפרשת על שטח של 180.8 דונם, וצפויים להיבנות במסגרתה 2,436 יח"ד חדשות, 27,944 מ"ר למסחר, ו-50,681 מ"ר תעסוקה. במסגרת התכנית, עתיד המגרש של החברה התובעת, המשמש כאמור כמפעל, לשטח ציבורי פיתוח. בתמורה לכך הוקצו לה זכויות במגרש חלופי. 

לפני כארבע שנים, במהלך הדיונים על קידום התכנית, עתרה החברה התובעת לבית המשפט המחוזי נגד התכנית. לטענת החברה, התכנית מקפחת אותה במספר עניינים, ביניהם העובדה שבמגרש החלופי שהוקצה לה קיימים פולשים ואף שותפים רבים, דבר שגורם לה עוול. בנוסף, נטען כי הזכויות שלה במגרש שבה היא פועלת כיום הוערכו בחסר, בין השאר מכיוון שלא הצליחה להציג את היתרי הבניה מכוחם נבנו המבנים, וזאת מכיוון שהקרקע שעליה נמצא המפעל נרכשה על ידי התובעת במסגרת הליכי חדלות פירעון כך שלא הייתה בידה את ההיסטוריה התכנונית של המפעל.

הדמיית התכנית // באדיבות חכ"ל לוד
הדמיית התכנית // באדיבות חכ"ל לוד

למרות הטענות הללו, לפני כשנה דחה בית המשפט את העתירה, וקבע בין השאר, בנוגע למגרש החלופי, כי: "אין ספק שלזכויותיה של העותרת במגרש קיים ערך כלכלי רב, שהוערך על ידי גורמי המקצוע כהולם את זכויותיה במצב הקיים". עוד נקבע כי המגרש שהוקצה לחברה הוא משופע זכויות, וכי סוגיית הפולשים מצאה את מקומה במקדם הפחתה שהוחל על המגרש.

במקביל, הגישה החברה תביעה נגד הוועדה המקומית לוד בסך 17.4 מיליון שקל לפי סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה. הוועדה החליטה, כאמור, לדחות את התביעה על הסף, וזאת על בסיס חוות דעת שמאית ומשפטית, וכן על בסיס פסק הדין של בית המשפט המחוזי. הוועדה החליטה לדחות את התביעה, בין השאר, מכיוון שהתובעת אינה רשומה כבעלי המקרקעין ולא הוכיחה את היותה בעלים במועד שבו הוגשה התביעה.

עוד נקבע כי טענות התובעת סותרות את קביעות בית המשפט, שלפיהן התובעת קיבלה זכויות במגרש חלופי משופע זכויות, כאשר סוגיית הפולשים מצאה את מקומה. עוד נקבע בהחלטת הוועדה כי בהתאם לטבלאות האיזון של התכנית, שווין של הזכויות במגרש התמורה עולה באופן משמעותי על הזכויות בחלקה הנוכחית במצבה לפני אישור התכנית. הוועדה קבעה עוד, על בסיס חוות דעת שמאית, כי בכל הנוגע לזכויות התובעת, תכנית מתחם הס היא תכנית משביחה. לסיום, הוועדה ציינה כי גם אם קיימת פגיעה כלשהי, הרי שמדובר בפגיעה שולית שאינה עוברת את גבול הסביר, ולכן אין הצדקה לפצות את התובעת.

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות