banner
ירוחם // צילום: אשר אזולאי
ירוחם // צילום: אשר אזולאי

אחרי המאבקים: אושרה התכנית להקמת היישוב הבדואי רחמה באזור ירוחם

ולנת"ע אישרה את התכנית שתאפשר לקדם את הקמתו של היישוב, כחלק מהסדרת יישובי קבע לפזורה הבדואית בנגב

זיו גולדפישר 29.12.2024

אור ירוק להקמת היישוב הבדואי רחמה בבקעת ירוחם: הוועדה לנושאים תכנוניים עקרוניים (ולנת"ע) במועצה הארצית אישרה בישיבתה האחרונה את התכנית להקמת היישוב, המיועד להשתרע על שטח של כ-2,000 דונמים.

היישוב רחמה, ששטחו צפוי להיות כ-2,000 דונמים, מיועד לאכלס את אוכלוסיית פזורת ירוחם, המתגוררת ב-16 ריכוזים באזור העיר ירוחם. האתר המיועד ליישוב ממוקם לאורך דרך אזורית 204 ממערב, במרחק של כשלושה קילומטר מצפון מזרח לצומת ירוחם. התכנית שאושרה, תמ"מ/23/14/4 (שינוי מס' 4) "ישוב כפרי רחמה לפזורה הבדואית בבקעת ירוחם", נועדה להוסיף סמל ישוב כפרי לתכנית המתאר המחוזית מטרופולין באר-שבע. מדובר בשלב הכרחי לפני הגשת תכנית מפורטת ליישוב החדש.

נגד התכנית הוגשו שתי התנגדויות – האחת של המועצה המקומית ירוחם, והשנייה של ארגון זכויות האדם "במקום". מועצת ירוחם דרשה לכלול בתכנית התייחסות למנגנון המבטיח את כינוסם של הבדואים המיועדים להתגורר במקום לתחומי היישוב המתוכנן. 

מועצת ירוחם טענה בהתנגדות שהגישה כי התכנית להקמת רח'מה מקודמת בהתאם להחלטות הממשלה, בהן הוחלט על הקמת שלושה יישובי קבע עבור האוכלוסיה הבדואית בנגב, ביניהם רח'מה, וזאת במטרה להביא להתכנסות אוכלוסיית הפזורה ליישובי הקבע. המועצה טענה עוד כי הממשלה אימצה מתווה של ועדה מיוחדת (ועדת מנכ"לים) שקבע מנגנון מפורט לשם הבטחת כניסת הפזורה סביב היישוב רח'מה – לתוך תחומי היישוב. למרות זאת, נטען, התכנית להקמת היישוב רח'מה לא מתייחסת כלל למנגנון שכזה.

ולנת"ע קיבלה בישיבה קודמת שלה, בסוף יולי, את ההתנגדות, והורתה לבצע תיקונים בתכנית, וביניהם לתקן את דברי ההסבר לתכנית, כך שיפרטו התייחסות למתווה המנכ"לים כרקע לעריכת התכנית המקומית. הוועדה הורתה עוד להוסיף לתכנית כי יפקע בתוך 5 שנים ממועד אישורה, אם לא יפותח בה 25 אחוזים מהשטח שיועד בה לבינוי.

לאחר אימוץ התנגדות מועצת ירוחם, התכנית עלתה לסבב שני של התנגדויות בהתאם לסעיף 106 לחוק התכנון והבנייה. בשלב זה הגישה עמותת "במקום" התנגדות, בין השאר לאימוץ מתווה המנכ"לים. ולנת"ע דחתה את ההתנגדות.

הוועדה החליטה, כאמור, לאשר את התכנית, וקבעה כי תוקף התכנית יפקע בתוך 5 שנים ממועד אישורה, אם לא יפותח 25 אחוז מהשטח שיועד בה לבינוי. עם זאת, ולנת"ע הוסיפה כי בסמכות הוועדה המחוזית להאריך פרק זמן זה בשנה, לאחר קבלת חוות דעת הרשות לפיתוח והתיישבות הבדואים בנגב, ובמקרה חריג ככל שנדרש, תתאפשר הארכה נוספת לאחר קבלת המלצת הועדה המחוזית ובאישור הוולנת"ע. 

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות