"בשביל כמה משפחות בדואיות שהשתלטו על קרקע, לא מקימים יישוב חדש"
האם המועצה הארצית תאשר להקים יישוב בדואי חדש, שנולד במסגרת הסכם קואליציוני? פיני בדש, ראש מועצת עומר: "מנסים להיות יפי נפש"
האם המועצה הארצית תאשר להקים יישוב בדואי חדש, שנולד במסגרת הסכם קואליציוני? פיני בדש, ראש מועצת עומר: "מנסים להיות יפי נפש"
ישוב נוסף צפוי לקום בנגב: המועצה הארצית לתכנון ולבנייה צפויה לדון השבוע בהפקדת תכנית להקמתו של היישוב רחמה, המיועד לפזורה הבדואית בבקעת ירוחם. היישוב, ששטחו צפוי להיות כ-2,000 דונמים, מיועד לאכלס את אוכלוסיית פזורת ירוחם, המתגוררת ב-16 ריכוזים באזור העיר ירוחם. האתר המיועד ליישוב ממוקם לאורך דרך אזורית 204 ממערב, במרחק של כשלושה קילומטר מצפון מזרח לצומת ירוחם. ראש מועצת עומר, פיני בדש, מסתייג מהקמת היישוב: "ליישוב יהיו השלכות על ירוחם, שיקימו להם שכונה ביישוב בדואי קיים".
תכנית תמ"מ/23/14/4 (שינוי מס' 4) "ישוב כפרי רחמה לפזורה הבדואית בבקעת ירוחם" נועדה להוסיף סמל ישוב כפרי לתכנית המתאר המחוזית מטרופולין באר-שבע. מדובר בשלב הכרחי לפני הגשת תכנית מפורטת ליישוב החדש. הרעיון להקים שכונה בדואית לפזורת ירוחם בשטח השיפוט של ירוחם עלה ע"י ראש מועצת ירוחם כבר בשנת 2004. ההליכים לאישור התכנית החלו לפני כעשר שנים, כאשר בשנת 2014 הוועדה המחוזית דרום, המליצה בפני המועצה הארצית על הקמת ישוב קבע לאוכלוסייה הבדואית בסמוך למועצה המקומית ירוחם, וזאת לאחר שהוצג בפניה התזכיר שהוגש ע"י הרשות להסדרת התיישבות הבדואים בנגב. בהמשך המועצה הארצית המליצה לממשלה על הקמת ישוב חדש רחמה.
אך רק כעבור מספר שנים, בשנת 2021, החלה התכנית להקמת היישוב להתקדם, וזאת במסגרת המשא ומתן להקמת ממשלת בנט-לפיד, הושג בהסכם הקואליציוני עם הרשימה הערבית המאוחדת בראשותו של מנסור עבאס כי היישוב רחמה יוכר. בשנת 2022 התקבלה החלטת ממשלה על הקמתו. בחודש אוגוסט 2022 המליצה הוועדה לנושאים תכנוניים עקרוניים (ולנת"ע) בפני המועצה הארצית להפקיד את התכנית. מחר (ג') צפויה המועצה הארצית לדון בהפקדתה.
פיני בדש, ראש מועצת עומר, מתריע מפני הקמת היישוב: "התנגדתי לתכנית הזאת כל השנים. זאת תכנית שצמודת דופן לירוחם. בגלל כמה משפחות שאין להם תביעות בעלות על הקרקע, נותנים אלפי דונם ליישוב, במקום לפנות אותם לאחד היישובים הקיימים, אז מקימים להם יישוב חדש. אין לזה שום הצדקה. הנושא הזה נדחה כמה שנים, עד שהגיעה ממשלת עבאס, ואחד ההסכמים היה להקים את רחמה".
עוד אומר בדש כי להקמת יישוב בדואי בצמוד לירוחם יהיו השלכות שליליות: "אמרתי לראשת העיר, טל אוחנה, שאין לה מושג מה ההשלכות של זה על היישוב שלה. אבל מנסים להיות יפי נפש. מינהל התכנון מבצע הוראות ממשלה. אני חבר הוועדה המחוזית ושם הבעתי את התנגדותי לתכנית. זאת קרקע מדינה, אז שיילכו ליישוב אחר, שיקימו להם שכונה שם. הם השתלטו על קרקעות בכניסה ירוחם במשך שנים. מתחילה משפחה אחת, וכיום יש בין 200 ל-300 משפחות. אז לא צריך להקים יישוב חדש בשביל מספר כזה של משפחות. כל הדרך ניסיתי לעצור את התכנית, והצלחתי עד שהגיע ממשלת עבאס, והייתה הסכמה על שלושה יישובים להכרה, ביניהם רחמה. הממשלה הנוכחית יכולה לעצור את התכנית".
בדש מוסיף כי: "יש 13 יישובים יהודים שאנחנו רוצים להקים בנגב, ואנחנו אוכלים חצץ. עם תסקירים למיניהם והתנגדויות, ואת כל זה אין לגבי הערבים. אם היו מכירים באותה מהירות שבה מכירים ברחמה גם יישובים יהודים, זה בסדר. אבל המציאות שיש יישובים יהודים שתקועים".
בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל
קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן