ענף הבנייה בצומת דרכים מסוכן
את ענף הנדל"ן ושוק הדיור צריך לנהל צוות כלכלי מקצועי, שבראשו יעמוד המגזר הפרטי ולא איש פוליטי, שמנותק מענף הבנייה // דעה
את ענף הנדל"ן ושוק הדיור צריך לנהל צוות כלכלי מקצועי, שבראשו יעמוד המגזר הפרטי ולא איש פוליטי, שמנותק מענף הבנייה // דעה
לאחר יום העצמאות על סיפם של ימות הקיץ הלוהטים ובמהלך חודש השמיני שחלף מאז אירועי ה-7 באוקטובר, מצוי ענף הבנייה באחד המשברים הקשים בתולדותיו, אם לא הקשה שבהם.
מעבר לנזקי המלחמה הישירים ומעבר למצב הכלכלי המדכדך, כולל הורדת הדירוג של מדינת ישראל על ידי שתיים מסוכנויות הדירוג המובילות, נקלע הענף שלא בטובתו למצרף נסיבות מורכב ביותר.
ראשית דבר, זה החודש השמיני ברציפות בו נעדרים 80 אלף עובדים מאתרי הבנייה, רובם הגדול עובדים פלסטינים מהשטחים. אמנם פה ושם יובאו כמה אלפי עובדים, אולם מספר זה הינו בטל בשישים וגם חלק מאותם עובדים, דוגמת אלה שיובאו מהודו, אינם מיומנים די הצורך בענף הבנייה.
עובדה זו לכשעצמה גרמה לעצירה מוחלטת בפעילות בכ-30 אחוזים מאתרי הבנייה ולהאטה משמעותית של כ- 50% ברוב רובם של יתר האתרים. למותר לציין את ההשפעה הדרמטית של נושא כאוב זה אל מצבן של מאות חברות בנייה המצויות כעת על סף קריסה, או בקשיים ניכרים במקרה הטוב.
שנית, החרם הטורקי של מוצרי הבנייה שהוכרז עליו בחודש מרץ, נותן אף הוא את אותותיו בענף. במהלך החודש האחרון לבדו עלו רמות המחירים של מוצרי הבנייה לסוגיהם, פלסטיק, ברזל אלומיניום, מוצרי אבן ועץ בכ-10 אחוזים בקירוב, מה שכמובן משליך במישרין על זינוק במחירי תשומות הבנייה ובדיעבד דלק נוסף של הזינוק הקיים בלאו הכי במחירי הדיור.
שלישית, ואם במחירי הדיור עסקינן, הרי ברור כבר היום שהיצע התחלות הבנייה, שהיה אמור לגדול בשנים 2023 ו-2023 לכ-70 אלף לשנה, בהתאמה, יחצה בקושי רב את רף ה-50 אלף, אולי אף פחות מכך, מה שכמובן יגדיל באופן משמעותי את המחסור בדיור זמין, קל וחומר באזור הביקוש במרכז הארץ כאשר גם כך 190 אלף יחידות דיור חסרות במלאי.
רביעית, נוספה לכך, כלהב החרב המתהפכת, בעיית הריבית הגבוהה. התעקשות נגיד בנק ישראל ללכת בעקבות עמיתו האמריקאי ולא להוריד את שער הריבית, מסכנת בו זמנית הן את נוטלי המשכנתאות, שחלקם הגדול יתקשו מאוד לעמוד בעלויות ההחזר, קל וחומר בעת בו מאות אלפי מגויסים למילואים, כשבד בבד הקבלנים שסובלים בלאו הכי מהעדר עובדים וייקור מוצרי הבנייה, כורעים תחת נטל עלויות המימון שזינקו פי שלושה במהלך השנים האחרונות.
חמישית, ואם נוסיף לכך את העובדה שעדיין אין כלל ועיקר אור בקצה המנהרה, לא של פתרון מדיני ולא של סיום המלחמה, עובדה זו לכשעצמה תשפיע ביתר שאת על העדר יציבות כלכלית, לית מאן דפליג בענף שלנו שרגיש בלאו הכי לכל אירוע פוליטי, צבאי או כלכלי.
אין לי אלא לקוות כי סוף סוף תגיע העת בו ינהל את ענף הנדל"ן בכלל ושוק הדיור בפרט צוות כלכלי מקצועי שבראשו יעמוד שר שיכון מהמגזר הפרטי בעל ניסיון בתחום ולא איש פוליטי, שמנותק מענף הבנייה. אישיות שתהיה בור סוד בכל מה שקשור להבנת מה שקורה בענף שלנו ומציאת פתרונות ראויים, בין אם במישור הטקטי המיידי ובין אם במישור האסטרטגי ארוך הטווח.
*כותב המאמר רוני מזרחי הוא יו"ר ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן