המהפכה של מינהל התכנון: 28 אזורי תכנון ברחבי הארץ
המינהל חשף את התכנית האסטרטגית שלו, שבבסיסה מעבר לתכנון אזורי תפקודי. רפי אלמליח: "מטרת התכנית היא לחזק את הפריפריה"
המינהל חשף את התכנית האסטרטגית שלו, שבבסיסה מעבר לתכנון אזורי תפקודי. רפי אלמליח: "מטרת התכנית היא לחזק את הפריפריה"
מהפכה בעולם התכנון בישראל: מינהל התכנון מפרסם באופן רשמי את התכנית האסטרטגית החדשה שלו לשנים הקרובות, שבמסגרתה תחולק הארץ ל-28 מרחבי תכנון, שכל אחד מהם יספק שירותים לתושבים. במסיבת עיתונאים שערך, מסר מנכ"ל המינהל, רפי אלמליח, כי מטרת התכנית החדשה היא להביא לפיזור אוכלוסיה יעיל יותר. אלמליח לא שולל את העובדה כי התכנית תביא לשינוי במעמד הוועדות המחוזיות והמקומיות, אך מבהיר כי הדבר אינו עומד כרגע על הפרק.
התכנית האסטרטגית של מינהל התכנון קודמה על ידי האגף לתכנון אסטרטגי והאגף לתכנון מרחבי במינהל התכנון, והיא עוסקת בסוגיות של היערכות לגידול האוכלוסיה, חיזוק הפריפריה, קידום עירוניות איכותית ושמירה על שטחים פתוחים. עורכי התכנית חילקו את הארץ ל-28 אזורי תכנון, שהוגדרו על בסיס ניתוח הרגלי נסיעות.
אלמליח: "כל מרחב תכנון שכזה ידאג לתשתיות שלו, וכל תושב יקבל את הצרכים שלו במרחק סביר מהבית. המטרה היא להפוך את הקערה, ובמקום מצב שבו אנשים ייאלצו לנסוע שעה וחצי לעבודה, אנחנו רוצים להגיע למצב שבו בתוך רבע שעה של נסיעה, מגיעים לעבודה, למרכזי שירותים או למקומות לתרבות פנאי. כך נראה הפחתה בפקקים".
עד כה, אומר אלמליח, עיקר השירותים ניתנו במרכז הארץ ובגוש דן, אך ככל שמתרחקים לפריפריה, התשתיות פחות מפותחות: "ככל שמתרחקים מהמרכז, השירותים מתרחקים מהתושבים, תשתיות פחות מפותחות לצד שימושים שפחות מעוניינים בהם, כמו רמת חובב בדרום. אנחנו רוצים להפוך את הקערה על פיה".
בבסיס התכנית עומדת תפיסה מהפכנית, של מעבר לתכנון אזורי תפקודי, אשר שם את האדם, צרכיו וחיי היום יום שלו במרכז. התכנון המוצע איננו עוד שכבה בירוקרטית, אלא הזדמנות ליצור סינרגיה בין רשויות מקומיות שכנות, למנף יתרונות יחסיים של כל אזור ולקדם שיתופי פעולה פוריים.
כמו כן, התכנית שמה דגש על חיזוק הצפון והדרום. התכנון בהתאם לתפיסה החדשה יהפוך את הצפון והדרום לאזורים אטרקטיביים עם סביבת מגורים איכותית לא פחות מגוש דן. נדבך נוסף בתכנית הוא הגברת העירוניות בערים.
בתשובה לשאלה אם התכנית תביא לשינוי במעמד הוועדות המחוזיות, או אף לביטולן, והאם אזורי התכנון יביא לנטילת סמכויות מהרשויות המקומיות, ענה אלמליח: "אנחנו נמצאים כרגע בתחילת המהלך. אנחנו נבחן כל אזור. יהיה יותר קל לתכנן, כי היום כל עיר רואה את עצמה. כאן אנחנו מכניסים את המסגרת הנכונה בבחינה תכנונית תפקודית. אנחנו לא נכנסים לשאלה מי ינהל את האזורים, כרגע רק בוחנים את התכנית. אנחנו נמצאים בשלב של תכנון אסטרטגי, ומתמקדים בנושא התכנוני תפקודי. אנחנו לא משנים סדרים בשלב הזה. בשלב הבא אנחנו משלבים את הנושא המוניציפלי, את הרשויות המקומיות, את משרד הפנים. במהלך הזה, יכול להיות שיתגבשו החלטות מוסכמות שיתקבלו מלמטה. אנחנו לא מכתיבים מלמעלה, רק מביאים ראייה תכנונית, ומכאן אפשר להתקדם. לא רוצים ליצור עוד רובד לפני שהוא נבדק".
עוד אומר אלמליח, בהתייחסו לשאלת מעמד הוועדות המחוזיות והמקומיות על רקע התכנית החדשה: "אני רוצה לתת את המצע התכנוני הטוב ביותר, אחר כך השלטון המקומי והמדינה יחליטו. לפחות שיהיו את הנתונים הנכונים על השולחן. כרגע, זה מסמך מייעץ. אם נחשוב ללכת למהלך סטטורי ולייתר תכניות סותרות – זה לא מופרך".
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן