banner
רוני בריק // צילום: רז רוגובסקי
רוני בריק // צילום: רז רוגובסקי

רוני בריק: "הציונות של היום היא לבנות קהילה, לבנות חיים"

נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ מסביר מדוע ציונות היא גם אחריות גדולה: "אנחנו לא רק יוצקים בטון – אנחנו מקימים קהילה"

כרמלה קופר 30.04.2025

מיוחד ליום העצמאות: בעידן של אתגרי דיור, יוקר מחיה וצמיחה מהירה, הציונות מקבלת משמעויות חדשות בענף הבנייה. רוני בריק, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, מדבר על התפקיד הלאומי של הקבלנים, אחריות המדינה בניהול הקרקעות, והדרך שבה בנייה נכונה תהפוך את ישראל למקום שטוב לחיות בו גם בשנים הבאות.

מהי ציונות עבורך?
"כשאתה יזם וקבלן, ציונות היא לא מושג מופשט – היא עשייה יומיומית. היא לתת קורת גג לזוגות צעירים, מרפסת לסבים וסבתות, בית ספר או גן לילדים. הציונות בענף שלנו היום לא נמדדת רק בדגל על החלון, אלא באחריות להמשיך לבנות את הארץ – תרתי משמע. הקבלנים והבונים הם ממשיכי הדרך של החלוצים – לא עם מחרשה, אלא עם מנוף, מלט ותשוקה ליצירה. כשאנחנו בונים שכונה חדשה בפריפריה או מתחדשים בעיר ותיקה, אנחנו לא רק יוצקים בטון – אנחנו מקימים קהילה. בסופו של יום, כשאני עובר ברחוב ומרים ראש ורואה משפחה יושבת במרפסת שבנינו, אני נזכר בגאווה בסיבה המרכזית לבחירה שלי במקצוע הזה".

איך צריך לנהל את הקרקעות במדינה הקטנה שלנו?
"מדינת ישראל היא מדינה קטנה עם צרכי בנייה ותשתיות גדולים. הממשלה חייבת להשלים הליך פתיחת שערים והזרמת עובדים זרים כדי לסגור את מחסור העובדים. אנחנו מדינה עם אוכלוסייה שצומחת במהירות, מחירי דיור שמאמירים, וחלום דירה שהפך מורכב מדי. ניהול קרקעות המדינה חייב להיות אחראי, מתוכנן ויעיל. חובת המדינה היא לנצל את הקרקע בצורה שהציבור באמת צריך ורוצה – לא ככלי הכנסה, אלא ככלי לבניית חיים. הכמות של קרקע זמינה לבנייה חייבת לזנק מיד, השנה, בלי לחכות. המיסים על הקרקע – במיוחד בהתחדשות העירונית – חייבים לרדת, והליכי התכנון חייבים להתקצר. ואולי הכי חשוב – שיתוף פעולה אמיתי עם השלטון המקומי הוא המפתח לפתרון משבר הדיור, שנמשך כבר עשרים שנה".

איך תיראה מדינת ישראל בשנת ה-100 לעצמאותה?
"אני מאמין שבעוד 25 שנה ישראל תהיה מדינה חכמה יותר. אין ברירה אלא לשנות תפיסות ישנות שמנהלות את הבנייה והתשתיות פה. זו תהיה מדינה צפופה יותר – ומחוברת יותר. מגורים, תעסוקה, תחבורה ושירותים – הכל יהיה משולב ומותאם לחיים מודרניים. הבנייה תהיה ירוקה יותר, טכנולוגית ומהירה יותר. אבל כדי להגיע לשם צריך להתחיל כבר עכשיו – בהשקעה בתשתיות, בקידום חדשנות בענף ובשיתוף פעולה אמיתי בין ממשלה, רשויות וקבלנים. המלחמה יצרה הזדמנות לשינוי דרמטי שיאזן בין המרכז לפריפריה. צריך להפסיק להסתכל שנה-שנתיים קדימה, ולהתחיל לדבר על יצירת מרקם חיים מנצח לפריפריה ולמרכז. אם נדע לא רק לבנות עוד, אלא לבנות נכון – ישראל של שנת 2048 תהיה לא רק מדינה חזקה, אלא גם מדינה שטוב לחיות בה".

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות