banner
המבנים הישנים ברחוב שחל ברמת השרון // צילום: מגדילים
המבנים הישנים ברחוב שחל ברמת השרון // צילום: מגדילים

מהפכת חוק פינוי בינוי כבר כאן: הרוב הנדרש לפרויקט פינוי בינוי ירד ל-66%

אושרה לקריאה שניה ושלישית הצעת התיקון לחוק: הרוב הנדרש לפרויקט פינוי בינוי ירד ל-66%. תוסר מגבלת הדירות הקיימות לכניסה לפרויקט אולם מספר יחידות הדיור החדשות במתחם לא יפחת מ- 70. היטל ההשבחה יעמוד על 25%

ועדת הפנים והגנת הסביבה, בראשות ח"כ ווליד טאהא, אישרה לקריאה שניה ושלישית את פרק ההתחדשות העירונית בהצעת חוק התוכנית הכלכלית. במסגרת ההצעה ביקשה הממשלה שינויים משמעותיים בהתחדשות העירונית, בראשם להפחית את הרוב הדרוש לתביעת דייר סרבן, כך שהרוב הנדרש יעמוד על 66%- של שני שליש מבעלי הדירות במקבץ, במקום 80% הקבועים בחוק היום ושלפחות חצי  מהשטחים המשותפים בכל בניין מוצמדים  לדירות, במקום שני שליש כיום.

עוד על פי התיקון לחוק פינוי בינוי, שנחקק בשנת 2006, מוצע לקבוע שבית המשפט יהיה רשאי להחליט כי לצורך חישוב הרוב המיוחס מבין בעלי הדירות, לא יילקחו בחשבון זכויותיו של בעל דירה שלא הסכים לעסקת הפינוי בינוי, אם מצא שההתנגדות נובעת מבניה או משימוש שלא כדין ברכוש המשותף, או שהתנגדותו נובעת מפיצול דירה שלא כדין. בנוסף, על פי ההצעה גם היזמים יוכלו לתבוע דייר סרבן כאמור. 

באשר לתוכנית פינוי בינוי חלה על קרקע שעיקרה למגורים ושיש בה יחידות דיור בנויות, בניגוד למצב כיום, בו אפשר היה לכלול בתוכניות רק מתחמים שמנו לפחות 24 יחידות דיור לפני ההריסה, ושמספר היחידות לפחות יוכפל, תוסר המגבלה למספר הדירות במתחם הישן, והתנאי היחיד הוא כי שמספר יחידות הדיור החדשות במתחם יהיה לפחות 70.

סעיף משמעותי נוסף שכולל התיקון לחוק, עוסק בשיעור היטל ההשבחה שיחול במקרקעין למגורים, אשר בעקבות אישורה של תוכנית פינוי בינוי יעמוד על 25% אך רשות מקומית תהיה רשאית לקבוע כי בתחום מסוים תחול חובת תשלום של מחצית או רבע ההשבחה או שלא תחול בו חובת תשלום.

עוד עולה כי: "70 מיליון שקלים מתוך הכספים שהועברו או שהיה צריך להעביר לקרן להתחדשות עירונית ייועדו לתמיכה במיזמי פינוי בינוי בגליל ובנגב, והיתר להסכמי מסגרת בין המדינה לרשויות מקומיות, למימוש תוכניות התחדשות עירונית למגורים. שר השיכון ידווח לוועדת הפנים עד 30 באפריל בכל שנה על השימוש בכספים בשנה החולפת".

דלית זילבר: "ביטול ההקלות היא בשורה גדולה"
בתוך כך, במינהל התכנון התייחסו להחמרת ההקלות שנכללו במסגרת הצעת החוק, וציינו כי המתווה אותו אישרה הוועדה קובע כי תוכנית חדשה שיוחלט על הפקדתה אחרי ינואר 2023, תהיה במסלול ללא הקלות כמותיות (שטח בנייה, מספר יחידות דיור ומספר קומות). 

מנכ"לית מינהל התכנון, דלית זילבר, התייחסה לנושא, ואמרה כי: "ביטול ההקלות היא בשורה גדולה לאיכות התכנון בישראל. מינהל התכנון מקדם את ביטול ההקלות מתוך הבנה כי פעמים רבות פוגעות באיכות ובוודאות התכנונית. ההליך המתקיים עם אישור תכנית לעניין ההקלות הזמן הרישוי מעוות את התכנון הרצוי ואף מאריך באופן ניכר את הלוחות זמנים להיתר".

יש לציין כי הקלה בנושאים אחרים, תתאפשר רק אם נושאים אלה יקבעו במפורש בתקנות כנושאים שניתן לבקש לגביהם הקלה. באשר לתוכניות ישנות, הוחלט לאפשר שלוש שנים (עד ינואר 2025) במסלול הקלות הקיים היום, עם אפשרות של שנתיים נוספות באישור שרת הפנים, זאת על מנת לתת לשוק הדיור זמן היערכות לביטול ההקלות ולהכנת תוכניות מעודכנות. 

ממינהל התכנון נמסר כי: "בשנים האחרונות נעשה שימוש הולך וגובר בכלי מעין תכנוני זה של הקלות באופן שהפך את ההקלה לכלל ולדבר שבשגרה. השימוש ההולך וגובר בהקלות הביא לתהליכי רישוי עוקפי תכנון ובעיקר הארכת הליך הרישוי ויצירת עומס משמעותי על מוסדות התכנון בשלב הרישוי. על פי ניתוח שערך מנהל התכנון שהוצג לוועדה, עולה כי אחוז לא מבוטל של תוכניות בניה אינו מגיע למימוש יעיל ומהיר נוכח "בקשות להקלות". הליך רישוי שכולל הקלה, גורם להארכת תהליך הרישוי במספר חודשים לפחות ולעיתים קרובות בתקופה של חודשים רבים ואף שנים.

"כמו כן, ההקלות בשטחי הבניה  או במספר יחידות הדיור, לעיתים קרובות גוררות הקלות נוספות, מביאות לפגיעה בפרוגרמות העירוניות, משנות את המצב התכנוני ולעיתים גורמות לתופעה של "תכנון חסר" בתכנית, תוך כוונה להוסיף יחידות דיור או שטחי בניה בהקלה. 

"הליך ההקלות למעשה מייצר הליך תכנוני נוסף הכולל, פרסום ההקלות לשכנים ולבעלי עניין נוספים, דיון תכנוני משמעותי בוועדה המקומית והכרעה בהתנגדויות ולעיתים קרובות  אף דיון בוועדת ערר מחוזית ובבתי המשפט, זאת לאחר שהתוכנית כבר עברה את כל השלבים במוסד התכנון. כך למעשה  הליך הרישוי שאמור היה להיות הליך קצר ויעיל, הפך לתהליך סמי תכנוני ארוך ומסורבל, עם ראיה מצומצמת בלבד שמתמקדת במגרש הבודד ולא בתמונה המלאה".

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות