מי ימצמץ ראשון – היזמים או הרוכשים?
היזמים מדווחים על טפטוף חזרה למשרדי המכירות אבל את רגע התאוששות של השוק יכריע אורך הנשימה של היזמים ושל הרוכשים // דעה
היזמים מדווחים על טפטוף חזרה למשרדי המכירות אבל את רגע התאוששות של השוק יכריע אורך הנשימה של היזמים ושל הרוכשים // דעה
העלאות הריבית התכופות מכבידות לא רק על רוכשי הדירות אלא גם על הקבלנים והיזמים. חלקם פשוט עצרו את פעילות ולא רוכשים בתקופה זו מגרשים חדשים, וחלקם נאנקים תחת עלות מימון של רכישות העבר של מגרשים לבנייה, שהאמירה בחדות.
משבר ההייטק הוציא שחקנים חזקים, שנחלשו דרמטית, מהשוק, המשקעים ברחו לאג״ח וחלקם לוטשים עיניים לחו"ל. אז הרבה תלוי עכשיו במי ימצמץ ראשון. האם היזמים והקבלנים ירצו למכור יותר ויורידו מחירים או שהקונים ירגישו שאין היצע ויסכימו לשלם יותר, כי בפועל הם מבינים שהכל מתייקר?
האם שם המשחק הוא שוק של קונים? עד כה עשו היזמים והקבלנים הכל על מנת שלא להוריד את מחיר הדירות אלא הציעו הטבות כמו שידרוגים בדירה ללא עלות, חניה נוספת במתנה, היעדר הצמדה, דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית. עליות במחירים מקשות טכנית על הקבלנים ביצוע עבודות חדשות. כדי לקבל מימון בנקאי, היזמים נדרשים היום למכור יותר מאשר בעבר, לפחות 30% מהדירות בשלב המכירה המוקדמת, כלומר המבצעים הכרחיים ולכן כח המיקוח של הרוכשים אל מול היזמים עלה משמעותית.
המזומן הוא המלך החדש
מצד שני לרוכשים זו העסקה החשובה בחייהם וכשאין להם איפה לגור, וידוע שיש מחסור בדירות, אז מי שיש לו הון עצמי נמוך ומשכנתא גבוהה יצא מהמשחק, נשארו בשוק רוכשים היותר מבוססים עם הון עצמי גבוה, שהוא קהל היעד הפוטנציאלי, שחלקו מתפשר, קונה במקום שהוא יכול, משכיר ושוכר במקום שהוא רוצה. משלים את הפער החיים. אבל האם זה פתרון? פתרון חלקי. אם לא תהיה הפשרת קרקעות מאסיבית, הביקושים יעלו על ההיצעים ומחירי הדירות ימשיכו לעלות. ומספיק לתת הצצה אחת לוועדות התכנון, ולהבין את מצבנו.
הגיע הזמן להגביר את הלחץ על הבנקים
אם מישהו היה צריך הוכחה לכך שהבנקים הם המרוויחים הגדולים, אז שיראה את תיקי האשראי של הבנקים ואת הדוחות. הריבית הקפיצה את רווחי הבנקים לשיא, הרווחים העצומים מגיעים מגידול חד בהכנסות, שנבע בעיקר מעליית הריבית והאינפלציה שייקרה לבעלי החוב את החזרי ההלוואות. הבנקים היו אמורים להעלות במקביל את הריבית שהם משלמים ללקוחות על פיקדונות, אולם קצב העלאת הריבית בפיקדונות איטי וחלקי, בעיקר בפיקדונות לטווח קצר, שם נמצאים רוב כספי הלקוחות. אצל הבנקים זה, ככל שקשה לכם יותר, ככל שהשכר שלכם נשחק, ואתם גולשים לאוברדראפט או להלוואות או גם וגם – ככה הבנקים מרוויחים יותר. מה זו אם לא חזירות? כאשר הציבור נאנק מהריבית העולה, הבנקים חוגגים עליה!
לסיכום: בסוף נלמד לחיות עם הריביות השוק (שכואבת לכולם), גידול באוכלוסייה בכל שנה, והעליה מחו"ל, לא מחכה לאף אחד. התבוננות על ההיסטוריה הקצרה מלמדת, שלאחר זמן קצר של עצירה ברכישת דירות חדשות, באה התפרצות גדולה של ביקושים קשיחים, שמביאה איתה גם עליית מחירים. וזמנית?! זה תלוי באורך הנשימה של היזמים ושל הרוכשים.
*כותבת המאמר, רונית מרום, הנה בעלת משרד לאדריכלות ועיצוב פנים
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן