banner
עמית דובקין // צילום: חן ליאופולד
עמית דובקין // צילום: חן ליאופולד

רעידת האדמה המשולשת הצפויה בשוק הדיור

שלושת רעידות האדמה של השבוע החולף ישפיעו על תדלוק משנה של שוק הדיור אולם רעידת האדמה הגדולה הממשמשת ובאה היא מחדל אי קידום ההתחדשות העירונית // דעה

עמית דובקין 26.01.2022

השבוע חווה שוק הדיור רעידת אדמה משולשת. הראשונה, רעידת האדמה החזקה שהורגשה היטב בצפון הארץ. השנייה, רעידת האדמה בשוק ההון הן בארץ והן בעולם הרחב. ורעידת האדמה השלישית, שתרמה רבות לקודמתה, המתיחות בין רוסיה לבין אוקראינה שעלולה להתפתח למשבר בינלאומי כולל. 

לשלושת רעידות האדמה הללו תהיה להערכתי השפעה לא מבוטלת לתדלוק משנה של שוק הדיור. בנושא רעידת האדמה הגדולה הממשמשת ובאה כבר דובר רבות, כולל מחדל אי קידום ההתחדשות העירונית. 

במאמר זה אתמקד דווקא בהשפעות משברים כלכליים ופוליטיים על שוק הדיור
קשה להעריך בימים אלה האם המשבר בשוק ההון בכלל ושוק מניות הטכנולוגיה בפרט יימשך וכן האם המתיחות בין רוסיה לאוקראינה תביא להסלמה בינלאומית כוללת. דבר אחד בטוח: ההיסטוריה מוכיחה כי זעזועים/משברים מעין אלה רק מתדלקים עוד יותר את שוק הדיור, המתודלק ממילא.

בשוק הדיור, אין זה סוד, טמונה הרבה פסיכולוגיה המשולבת ב"חכמת המונים". ההיבט הפסיכולוגי, בעיקרו, טמון בכך שמבנה עם 4 קירות לא רק שהינו מעניק בטחון לרוכש ולבני משפחתו, הוא גם אינו מסוגל להעלם, כפי שמניות עלולות להעלם וממד הביטחון הינו לגדול פי כמה וכמה, שעה שקיימת אי יציבות פוליטית, שלא לדבר על משבר בינלאומי. 

"חכמת ההמונים", המשלימה את ההיבט הפסיכולוגי הצרוף, מבוססת בעיקרה על ני מקדמת דנא, אין מצב שמי שרכש דירה כזו או אחרת לפני כך וכך שנים, יוכיח לחבר'ה באותות ובמופתים שההשקעה שלו הייתה הכי נכונה והכי טובה, שעה שמי שבחר להמר על אלטרנטיבות דוגמת שוק ההון, נכווה כוויה עמוקה. ושיחות סלון אלה, לטוב ולרע, מחזקות עוד יותר את שוק הדיור.

דוגמאות היסטוריות, כאמור, אינן חסרות. משברים ארוכי טווח שהיו בבורסה לניירות ערך הן בשנות ה-70 והן ה-80( דוגמת משבר מניות הבנקים) הביאו מיידית לתגובת שרשרת שהסיטה סכומי עתק משוק ההון לטובת שוק הדיור. כך קרה גם במהלך העשור האחרון, כשגרף המניות ירד, אפשר היה לראות עד מהרה גרף הפוך של עלייה במחירי הדירות.

בדרך כלל המשקיעים המתוחכמים מהווים את האוונגארד, חיל החלוף למגמה, ובעקבותיהם נסחפים גם יתר רוכשי הדירות. ומגמה זו, בעת הזאת, עלולה להיות חריפה פי כמה וכמה, זאת בשל הסיבות הידועות של מחסור קריטי בדיור זמין, עלייה תלולה במחירי תקורות הבנייה עקב מגפת הקורונה, רתיחה חסרת תקדים במחירי הקרקע והתנפלות חסרת מעצורים על המשכנתאות.

על כן, המרכיב החמישי, קרי מחסור יציבות בשוק ההון, משולב במתיחות בינלאומית, עלול להיות הקש ששבר את גב הגמל, להביא להתנפלות חסרת מעצורים על דירות, בלי קשר למחירן הריאלי או ליכולת הכלכלית האובייקטיבית של הרוכשים, ובנוסף להסטת כספים משוק ההון, התוצאה ברמות המחירים תבוא לידי ביטוי מובהק עד מהרה.

האם למקבלי  ההחלטות יש, אם בכלל, את היכולת לפקח ולמתן הליכים אלה? לטעמי יש גם יש, בשילוב של פעולות מעשיות מלוות בהסברה אינטנסיבית מה הולך להיות בשוק הדיור, בהתחדשות עירונית, בתכניות לדיור מוזל ובמיוחד, בעצירת ההשתוללות הבלתי מרוסנת במחירי הקרקע. 

ממשלות רבות הצליחו בכך, גם בתקופות עגומות וקשות, דוגמת מדינות אירופיות שהתאוששו מטראומת מלחמת העולם השנייה קידמו תכניות דיור מסובסדות וזמינות, דוגמת בריטניה, הולנד ומדינות נוספות, ועל כן אין שום סיבה שגם אצלנו יתעורר סוף סוף מישהו וישים קץ לתיבת הפנדורה שרק תלך ותתפח בעקבות האירועים הכלכליים והפוליטיים האחרונים.

*כותב המאמר, עמית דובקין, הוא אסטרטג נדל"ן, יועץ תקשורת ובעלי משרד למיתוג ויחסי ציבור

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות