banner
ענת קריספין // צילום: שגיא מורן
ענת קריספין // צילום: שגיא מורן

חובה להכניס סטנדרטים קבועים להיטל השבחה בהתחדשות העירונית

רוב ראשי הרשויות באזור הביקוש במרכז הארץ, החליטו על היטל השבחה מקסימלי אולם הפרדוקס היה בכך ברוב רובם של המקרים ההחלטה הייתה גורפת, ללא אבחנה בין שכונות יוקרה לבין שיכונים ותיקים // דעה

ענת קריספין 25.10.2022

התמוטטות המבנים שהייתה במהלך השנה האחרונה בחולון, רמת גן ורעננה, זירזה ובצדק רב בקרב ראשי הערים את המודעות לקידום התחדשות עירונית בכלל ופינוי בינוי בפרט. 

ההכרה בכך שרבבות בניינים שנבנו לפני עשרות רבות של שנים ומאות אלפי דירות עומדים בפני סכנה ממשית של התמוטטות, כולל נפגעים רבים, דחפה ללא ספק את המודעות לכך.

בד בבד חוק ההסדרים שאושר לפני מספר חודשים העניק לעיריות ורשויות המקומיות את המנדט לקבוע את גובה היטל ההשבחה בפינוי בינוי.

רוב ראשי הרשויות באזור הביקוש במרכז הארץ, החליטו על היטל השבחה מקסימלי, 50 אחוזים מעליית הערך של כל דירה חדשה שתבנה. אולם הפרדוקס היה בכך ברוב רובם של המקרים ההחלטה הייתה גורפת, ללא אבחנה בין שכונות יוקרה לבין שיכונים ותיקים.

לדוגמא אותו היטל השבחה מקסימלי הוטל על מתחמים בצפון תל אביב לבין דרום העיר. 

משמעות ההחלטה הינה היטל השבחה בגובה של עד כחצי מיליון שקלים לכל דירה חדשה שתבנה.

מחד גיסא הרצון של ראשי הרשויות לקבל כמה שיותר מימון של היטל השבחה מובן. היטל זה יוכל לשמש את אותן עיריות לפיתוח תשתיות ומימון הוצאות. 

אולם מאידך גיסא באופן פרדוקסלי יביא היטל ההשבחה המקסימלי הגורף לייקור דרמטי(!) של אותן דירות שייבנו במסגרת פינוי בינוי בעוד כמיליון שקלים, כולל כאמור בשכונות בדרום תל אביב.

מצד שני במהלך התקופה האחרונה  ראשי ערים דוגמת ראשת עירית חיפה עינת קליש רותם שתוך ימים ספורים הפכה החלטה על היטל השבחה מקסימלי של 50 אחוזים והכריזה שהיא מבטלת לחלוטין את היטל ההשבחה בפרויקטים של פינוי בינוי בעיר הכרמל. 

אין לי ספק שמדובר במהלך מבורך, אולם כדאי לטעמי למסד אותו ולקבוע פטור מוחלט מהיטל השבחה בכל מתחמי הפינוי בינוי הממוקמים מחוץ לאזור הביקוש המובהק, מחדרה צפונה בואכה מטרופולין חפיה והגליל ומאשדוד דרומה בואכה הנגב.

צריך, אם כן, להכניס סדר בבלגן הזה שיגרום גם לייקור שלא לצורך של דירות ובד בבד גם להרחבת הפערים בין  "המרכז העשיר" לבין "הפריפריה הענייה" ובמקרים רבים, וזה חמור מכל, יגרום לתקיעת פרויקטים רבים של התחדשות עירונית, בדיוק הפוך ממה שהתכוונו בחוק ההסדרים.

הפתרון, לטעמי, הינו פשוט בתכלית: אפשרות אחת הינה לקבוע סטנדרטים ברורים להיטל השבחה באזור הביקוש , שלא יעלה על 25 אחוזים לדירה, מה שיתניע ללא ספק המון פרויקטים תקועים, ויהיה כדאי גם לעיריות, גם יהיה רווחי ליזמים, וגם ימתן משמעותית את הייקור שלא לצורך של מחירי הדירות.

אפשרות שניה, לטעמי עוד יותר טובה, הינה להעניק ליזמים זכויות בנייה משמעותיות נוספות במתחמי פינוי בינוי(תוספת של עשרות אחוזים) , מה שיהיה טוב לכולם, לעיריות, ליזמים ולרוכשים וגם למדינה.

לסיכום, אין לי צל של ספק שהכנסת סדר בכל נושא היטל ההשבחה תעשה טוב לכולם והכי חשוב, תתניע סוף סוף את ההתחדשות העירונית בכלל ופינוי בינוי בפרט, כמנוע הן להגדלת היצע הדיור ובמיוחד למיגון מבנים ישנים כנגד רעידת אדמה ממשמשת ובאה.

*כותבת המאמר, ענת קריספין, היא מומחית לרישוי בנייה ועסקים ובעלת חברת TOP TLV

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות