banner
ישראל אברמוב // צילום: יח"צ
ישראל אברמוב // צילום: יח"צ

מי אמר שבנייה צפופה בפריפריה אינה הכיוון הנכון?

דווקא ציפוף אותן ערים שנבנו בשנות ה-50 וה-60, מקרית שמונה ובית שאן בצפון ועד לאופקים וירוחם בדרום הוא שיביא מזור לפריפריה וימשוך אליה צעירים ובמיוחד אוכלוסיות חזקות // דעה

ישראל אברמוב 25.10.2021

מיתוסים, זו עובדה ידועה, קשה מאוד לנפץ. אחד המיתוסים  שעליהם התחנכו ילדי ישראל מאז שנות ה-50 של המאה הקודמת, ביניהם גם כותב שורות אלה, היה שיש לכבוש את השממה בכל מחיר, ליישב את הארץ לאורכה ולרוחבה ולשם כך יש לבנות כמה שיותר ערים ויישובים פיתוח, בגליל, בשפלה ובנגב.

כתוצאה ממיתוס זה, שבינתיים אבד עליו הכלח, נבנו שלא לצורך עשרות עיירות פיתוח כ"משלטים" שנועדו למלא במהירות האפשרית את הארץ הריקה מאדם, כשרוב המתיישבים באותן עיירות היו אוכלוסיות מוחלשות, רובן הגדול עולים חדשים מכל תפוצות העולם.

לא רק שהיה בבניית עשרות עיירות אלה בזבוז משווע, זאת במקום לבנות מספר מצומצם בהרבה של ערים גדולות וחזקות, גם הבנייה בתוכם התאפיינה בבזבוז משווע של מאב הקרקע יעד כדי אבסורד של בניית בלוקים שיכונים מתפוררים במרחקים גדולים ולא סבירים בעליל האחד מהשני.

זה שנים אנחנו מתריעים על שינוי מקצה לקצה של מדיניות שגויה זו ועל תעדוף התחדשות עירונית בפריפריה על פני בניית שכונות ענק חדשות המשתרעות על פני שטחים עצומים שלא יביישו שטחי ערים גדולות במרכז הארץ. 

על כן שמחתי מאוד לקרוא לאחרונה אודות פרויקט התחדשות עירונית יוצא דופן המקודם בנוף הגליל (לשעבר נצרת עילית) ושיכלול עם השלמתו 758 דירות שייבנו במסגרת פינוי בינוי במקום 120 דירות שיכון שייהרסו. מצאה חן בעיני במיוחד העובדה שהפרויקט ישלב בתוכו מספר משמעותי ביותר של שטחי משרד ומסחר, כלומר יתאפיין בשימושים מעורבים.

ובמילים אחרות, יש בסנונית הראשונה הזו "שתי ציפורים במכה אחת". גם פרויקט תקדימי גדול של פינוי בינוי שיקודם במה שהייתה עד לעבר הלא רחוק עיירת פיתוח טיפוסית עם רוב של עולים חדשים וגם יישום העיקרון המקודש של ציפוף(!) שהוא הוא המפתח להצלחת הפיכת הפריפריה לאטרקטיבית.

לטעמי הכישלון החרוץ של הפריפריה היה לא רק בשל בנייתן של עיירות פיתוח חלשות ומנותקות ממרכז הארץ לחלוטין ואף מתחרות זו מול זו על תושבים, תעסוקה וכו', אלא גם אותה בנייה בזבזנית שחיבלה מראש ביצירת עירוניות כהלכתה גם בנגב ובגליל.

הסיבה העיקרית שמדינת ישראל נכשלה בניסיונות על גבי ניסיונות למשוך אל הפריפריה אוכלוסיות חזקות, הייתה לא בשל המרחק הרב ממרכז הארץ, כמו בשל העדר תשתית משולבת של מגורים, מקומות עבודה, עסקים, קניות, פנאי וכו'. 

דווקא ציפוף אותן ערים שנבנו בשנות ה-50 וה-60, מקרית שמונה ובית שאן בצפון ועד לאופקים וירוחם בדרום הוא שיביא מזור לפריפריה וימשוך אליה צעירים ובמיוחד אוכלוסיות חזקות. יחד עם זאת, אם תמשך המגמה של בניית שכונות ענק בחדשות וזבניות, המציאות לצערי לא תשתנה, זאת גם אם רמות מחירי הדירות יהיו נמוכים פי ארבעה וחמישה מאלה של "מדינת תל אביב". חומר למחשבה למקבלי ההחלטות. 

*כותב המאמר ישראל אברמוב הוא יו"ר קבוצת פרקש יזמות ונדל"ן

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות