banner
מתחם כצנלסון לוד // הדמיה: אלכס ברזובסקי AA Studio | אדיר קינן // צילום: ליאת מנדל
מתחם כצנלסון לוד // הדמיה: אלכס ברזובסקי AA Studio | אדיר קינן // צילום: ליאת מנדל

התחדשות עירונית – עשרת הדיברות לשר הבינוי והשיכון

אדיר קינן, מייסד ובעלים של חברת כח נדל"ן התחדשות עירונית, מעביר מסר לשר הבינוי והשיכון הנכנס, ח"כ יצחק גולדקנופף עם "עשרת הדיברות" לתנופת התחדשות עירונית

בשיתוף אדיר קינן 26.01.2023

1. "חפיפה" לפריפריה החברתית
לא בכל עיר יש מנהלת התחדשות עירונית, וגם כאשר קיימת מנהלת, לא כולן מבצעות בשטח את מה שראוי שיבוצע. "אפשר לקחת כדוגמא את מנהלת לוד שרק בששת החודשים האחרונים אישרה 4 ותמ"לים. ניצה כרמלי, יו"ר המנהלת יכולה לייעץ ולעזור לראשי מנהלות אחרות שאין להן שום ותמ"ל, ולכן אינן זוכות לתקצוב, כמו קרית שמונה. כך ניתן להסיר חסמים, ולחסוך שנים של התמקצעות המגיעה מצבירת ניסיון, שבמהלכה לא ניתן לקדם ותמ"לים. אפשר ליצור תוכנית "חפיפה" עם יעדים שנתיים, שמטרתן תהיה הובלת ותמ"לים בערים שעדיין לא זכו לכך.

2. הרחבת סמכויות לוועדה מקומית
"יש להעניק מתן סמכויות לוועדה המקומית לתכנון לאשר תב"עות, ללא צורך באישור נוסף של הוועדות המחוזיות, תוך תעדוף תכניות אשר מתואמות עיר – יזם – דיירים בשקיפות ועם נציג בוועדה המאשרת. בכך לא רק שנסלק הצידה מלחמות אגו מיותרות, אלא נסיר חסמים ונוכל לייצר תחרות בין הוועדות המקומיות לתכנון, לקצר את זמני התב"ע ולשחרר עומסים מהוועדות המחוזיות. בנוסף, יש לתחום את תוכנית התב"ע למתן תוקף עד ארבע שנים". 

מתחם רזיאל רמלה // הדמייה: 3D Vision
מתחם רזיאל רמלה // הדמייה: 3D Vision

3. הקצאת עובדי רישוי על חשבון היזם
"כיום תוכניות רבות ממתינות עבור רישוי להיתרי בנייה, אין מספיק עובדים בשטח, והרשויות המקומיות לא יכולות להקצות עובדים נוספים. יש לתקצב את מימון עובדי הרישוי על הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית בשיתוף היזמים כבר במעמד כתיבת התוכנית. אני בטוח כי כל יזם במדינת ישראל יהיה מוכן לשלם כדי להגיע להסדר תוך זמן קצר יותר, וכן, יש להרחיב את כלל התכניות לתב"ע מפורטת. יש לתחום זאת בזמן ולהגדיר שתוך שנה יהיה מעבר תנאי סף להיתר ולחייב את היזם לתחילת ביצוע של עד חצי שנה מקבלת ההיתר בפועל".

4. קביעת (ואכיפת) תמורות ארציות
"אי סדר בתמורות לדיירים מוביל לאי וודאות וחוסר שקיפות בין היזם לרשות המקומית או בין היזם לדיירים ולעיכובים משמעותיים בתהליך. יש לקבוע תמורות ארציות ולאכוף זאת כתנאי לכניסת התכנית למסלול רישוי תב"ע מהיר או קידום היתר. בנוסף, יש להעניק סמכות לפסילת חוזים שלא עפ"י הנוהל, ובכך לעקור את תופעת המעכארים".

5. יצירת שקיפות ונהלים ברורים
"מוסדות המדינה כדוגמת רמ"י יצרו רפורמות שמטרתן לשחרר חסמים ולייעל את קידום התכניות בערים, אך הרצון לברך יצא מקלל. אם ניקח לדוגמא את תקנה 1519 לעניין קרקע משלימה, זוהי למעשה תקנה לא ברורה, שרמ"י בעצמה לא יודעת כיצד להביא ליישומה, והתוצאה היא עיכוב במתן היתרים של תוכניות רבות מזה למעלה משנתיים. זהו אבסורד שגוף ממשלתי מעכב בנייה. ברגע שתהיה שקיפות, הנהלים יהיו ברורים, לא יהיו עיכובים מיותרים". 

6. יצירת מנגנון מעקב וחדשנות
"כפי שיש האקתונים לחיפוש טכנולוגיות חדשניות שיביאו לפריצת דרך בעולמות תוכן שונים, כך יש לקיים אחת לחודש האקתון או סיעור מוחות עם כלל הנוגעים בדבר – יזמי התחדשות עירונית , מדגם שכולל עד 10 יזמים מכל הסקטורים, ולקבוע רף כניסה מקצועי, קבלנים מבצעים, ראשי מנהלות עם נציג הרשות הממשלתית, וראשי וועדות תכנון. כל קבוצה תצטרך להציג חסם והצעות לפתרון, כאשר יקיימו סיעור מוחות סביב הנושא הנ"ל. לא מדובר כאן במינגלינג אלא בפלטפורמה ליצירת פתרונות לבעיות קיימות". חברות יזמיות וקבלנים יודעים היטב מה קורה בשטח, והמערכת צריכה להיות מוזנת במידע שיגיע מהשטח".  

7. פיתוח והרחבת הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית
"על הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית לקבל מעמד של תיק בכיר עם יעדים שנתיים ודו שנתיים לביצוע כתנאי לתקצוב. כחלק מזה, יש לדאוג להכפלת הצוות המקצועי בליווי אגף ספציפי אשר יציג עמידה ביעדים". 

8. יוצרים רפורמות? וודאו שתהיינה נהירות
"קידום של רפורמות לעידוד וקידום התחדשות עירונית הוא מבורך, אך למרבה הצער לא מעט רפורמות הינן סבוכות ולא בהירות, מה שמעמיס עוד חסמים ועלול לייצר פרצות. כאשר באים לקדם רפורמה יש לוודא להיוועץ עם כלל הפורומים, על מנת שיתנו את משובם ושתהיה שקיפות בעניין".  

9. לא לתקצב רשויות מקומיות שאינן עומדות בזמנים וביעדים
"כדי לקדם תוכניות להתחדשות עירונית בתחומן, כל רשות מקומית מקבלת תקציב ייעודי ומטרתה של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית היא לתקצב ערים מתפתחות שהיא מאמינה בהן. על מנת לקדם את הנושא ביעילות, ראוי להציב יעדים וגאנט תואם ולהתנות את התקציב לעמידה ביעדים ובלוחות הזמנים שנקבעו. רשות מקומית שלא תוכל להתחייב ללוחות זמנים, תדע שהתקציב לא יינתן לה, ורשות מקומית שלא תעמוד בלוחות הזמנים שהתחייבה להם תדע שהתקציב עלול להילקח ממנה, כך ייקבעו גבולות גזרה שמייצרים וודאות לכולם". 

10. לתקצב רק תוכניות שקיימת וודאות לביצוען בטווח של 4-5 שנים.
"בזמנים שבהן ממשלות מתחלפות בקצב מהיר מדי, יש לקבוע מנגנונים ל-4 השנים הקרובות ולא לעשור הקרוב. לקבוע יעדים שנתיים ודו שנתיים, ובכל אבן דרך לבדוק האם עמדנו ביעדים אותם קבענו". 

המאמר בשיתוף אדיר קינן, מייסד ובעלים של חברת כח נדל"ן התחדשות עירונית

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות