banner
ערן ענבים // צילום: ליאור גרונדמן | Depositphotos
ערן ענבים // צילום: ליאור גרונדמן | Depositphotos

ערן ענבים: "הגידול בביקוש לשכירות מוביל ללחץ על המחירים"

הישראלים עוברים מדירות בבעלות לדירות בשכירות אז למה ההיצע נמוך וקצב השיווקים איטי מידי? // דעה

ערן ענבים 24.03.2025

מנתוני הבעלות על דירות בישראל בעשור האחרון, שפרסמה לאחרונה הלמ"ס (הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה), עולה כי שיעור הגידול במשקי בית השוכרים בעשור האחרון, גדל בקרוב לפי-3. עוד עולה כי בין 2013 ל-2024 נוספו בישראל כ-600 אלף משקי בית חדשים. בקביל, חל גידול לכ-280 אלף משקי בית. כלומר כ-50% ממשקי הבית החדשים הינם שוכרים. עוד עולה מהנתונים כי בשנים 2024-2013, קצב הגידול הממוצע השנתי של מספר הדירות בשכירות עמד על 3.4%, גבוה מקצב הגידול הממוצע השנתי של כלל הדירות – 1.9%.

מניתוח הנתונים עולה כי המעבר מדירות בבעלות לדירות בשכירות, הוא עובדה קיימת בשטח. 

נכון להיום, הגידול בביקוש לשכירות, לצד הקטנת היצע השכירות, מוביל ללחץ על המחירים. למה זה קורה ומדוע היזמים לא "רצים" למכרזים לשכירות ארוכת טווח? 

בין היתר, קצב הגידול השיווק והגידול בדירות להשכרה מוסדית (המוערך כיום בפחות מ-5% מהשוק) מאט בעיקר לאור סביבת הריבית הגבוהה וחוסר זמינות של פתרונות רגולטרים לנושא. 

בנוסף, יזמים רבים אשר נכנסו לתחום במסגרת 'החוק לעידוד השקעות' מכרו את הדירות ולא פעילים יותר בשוק המוסדי – מה שמוביל להקטנה נוספת של היצע ההשכרה. 

על כך יש להוסיף את נתוני משרד האוצר, לפיהם גם היקף המשקיעים אשר מספקים היצע שכירויות בשוק הנדל"ן קטן, כך ששוק השכירויות סובל מהיעדר היצע מספק.

המסקנה מניתוח הנתונים היא, כי יש לדאוג לצעדים להגדלת היצע הדירות להשכרה בישראל.

על הרגולטור לקדם פתרונות לשמירה על פלח זה, ולא רק על מחירי הדירות. הפתרונות טמונים בהרחבת פרויקטים לשכירות ארוכת טווח, יצירת תנאים הוגנים, חוזה ארוך טווח וכדומה.

*הכותב, ערן ענבים, מכהן כמנכ"ל קרן הריט "אזורים Living" של חברת אזורים

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות