banner
עו"ד שיר הספרי // צילום: יוהנס פלוטקין | Depositphotos
עו"ד שיר הספרי // צילום: יוהנס פלוטקין | Depositphotos

האם העיר החדשה שפיר תיועד לחרדים בלבד?

תכנון העיר שפיר מהווה הזדמנות היסטורית להקים עיר מטרופולין גדולה חדשה ולהביא לעומק השפלה הפנימית אוכלוסייה צעירה במחירי דיור שפויים // דעה

שיר הספרי 24.01.2023

ראשית, אני בהחלט מברכת על הרעיון להקים עיר חדשה למגזר החרדי. אין זה סוד שאם כולנו סובלים ממצוקת העדר היצע דיור ומחירים מאמירים והולכים, המגזר החרדי, המתאפיין בגודל משפחה ממוצע של 8-9 נפשות, לעיתים קרובות אף הרבה יותר, סובל ממצוקה זו פי כמה וכמה.

שנית, גם עצם הרעיון להקים עיר נפרדת לחרדים אינו פסול בעיני. אמנם חלק גדול מהחרדים מתגוררים בערים מעורבות עם חילונים ודתיים לאומיים, דוגמת ירושלים ופתח תקוה, אולם הניסיון הוכיח שערים נפרדות דוגמת בני ברק, מודיעין עילית, אלעד וביתר עילית, הוכיח כי ערים נפרדות, עושות את העבודה".

אולם, וזה אולם גדול, ועל אף מה שכתבתי בפתח המאמר, אני תוהה האם הסיכום הקואליציוני עם יהדות התורה, לפיו תוקם עיר למגזר החרדים, אינו מהווה החמצה לתכנון עיר גדולה הרבה יותר, אולי אף עיר מטרופולין שתכיל מאות אלפי יחידות דיור, ושתעניק פתרון לכלל האוכלוסייה במדינת ישראל.

בשעתו דובר על עיר לחרדים בשם כסיף, שתוקם אי שם בצפון-מזרח הנגב, בין באר שבע לערד, סמוך לעיירות הבדואיות הקיימות. רעיון זה ככל הנראה ירק מהפרק או במקרה הטוב יעבור רביזיה כזו או אחרת. הכיוון המסתמן, נכון לעכשיו, הינו של הקמת עיר חדשה בשפלה בשם שפיר, לא הרחק מקרית גת.

הרעיון לכשעצמו הינו טוב נכון. שפיר תמוקם בפריפריה הקרובה יחסית למכרז נגישה לרכבת, לכבשי חוצה ישראל ועורקי תחבורה מרכזיים נוספים ומהווה נדבך חשוב נוסף במה שקרוי "מתיחת אזור הביקוש". התכנון המקורי שלה הינו להפוך להיות עיר בסדר גודל בינוני עם כ-100 אלף תושבים, אולי יותר.

אבל כאן נשאלת השאלה: אם אכן תכנון העיר שפיר עומד על המדוכה וזו, לפרוטוקול, העיר החדשה הראשונה שמוקמת בישראל, 30 שנה אחרי הקמת העיר מודיעין, מדוע לא "לחשוב בגדול" על עיר מטרופולינית גדולה, לא עם 100 אלף אלא מיליון תושבים(!) שיהיו בה רובעים נפרדים לאוכלוסייה החרדית ובד בבד גם מאות אלפי יחידות דיור לאוכלוסייה הכללית?

חשוב לזכור כי לא רק שמדובר אירוע בהחלט נדיר של הקמת עיר חדשה, אלא שתכנון שכזה מחייב הרבה השקעה כלכלית ותכנונית וכי עתודות הקרקע של מדינת ישראל אינן זמינות כל יום להפשרת רבבות דונמים חדשים. הלא גם לאחר, שנניח, תוקם אותה עיר חרדית, יהיה בסופו של דבר צורך דחוף להקצות קרקע משמעותית לעיר מטרופולין גדולה חודשה לאוכלוסייה הכללית, ובמיוחד כשגידול האוכלוסייה בישראל יחייב זאת במוקדם או במאוחר.

על כן שפיר בהנחה שבעיר זו מדובר, מהווה הזדמנות היסטורית לא רק להקים עיר מטרופולין גדולה חדשה, אלא להסיט באופן כזה או אחר, את כובד המשקל מ"מדינת תל אביב" הצפופה לעילא ולעילא ולהביא לעומק השפלה הפנימית, עדיין במרחק נסיעה לא גדול מהמרכז, אוכלוסייה צעירה וחזקה ובמחירי דיור שפויים. עוד אתגר חשוב לפתחה של הממשלה החדשה!

כותבת המאמר עו"ד שיר הספרי היא ממתגת ערים ונדל"ן

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות