banner
עמית דובקין // צילום: חן ליאופולד
עמית דובקין // צילום: חן ליאופולד

אסטרטג הנדל"ן זועם: מדוע לא מעזים לקרוא תיגר על המונופול של רמ"י?

הפעם ברצינות, האם בכלל למישהו ממקבלי ההחלטות בכלל אכפת מתדלוק מחירי הדיור והאם אתם די נאיביים להאמין שפקידי האוצר יסכימו לוותר על ליטרת הבשר ששמה מיסוי בענף הנדל"ן, זאת לטובת הורדת מחירי הדיור וביטול מיסוי מיותר? // דעה

עמית דובקין 23.12.2021

את האמת. התגעגענו אלייך, מדד דו ספרתי יקר שלנו. חסרת לנו זה עשור ויותר מאז ימי המחאה החברתית של 2011. הייתי בטוחים אז שלא תחזור אלינו יותר לעולם, שנסתפק בעליות מדד דיור צנועות של אחוזים ספורים לשנה ונהיה, מה לעשות ככל הגויים.

היינו גם בטוחים שוועדת פרופסור מנואל טרכטנברג שטיפלה טיפול שורש במשבר הדיור בעקבות המחאה החברתית, כמו גם שישה שרי שיכון שהבטיחו לנו במהלך העשור האחרון, בזה אחר זה שהנה, או טו טו הולכים להכפיל את היצע התחלות הבנייה מ-45 ל-90 אלף  ושתכניות דיור מוזל דוגמת מחיר למשתכן  ומחיר מטרה יגיעו לכל בית בישראל.

אבל כל זה לא קרה. למרות טרכטנברג, למרות ראשי ממשלה מימין ומשמאל, שרי השיכון, למרות מנהל התכנון ורמ"י ויתר מפזרי ההבטחות, חזור חזרת אלינו לאחר עשור של היעדרות. וחזרת בגדול. ולא רק זה, יחד עם הבשורה המרטיטה של עליית מחירי הדיור ב-10.3 אחוזים תוך שנה אחת, התבשרנו והתמוגגנו מכך שהעיר תל אביב הפכה להיות היקרה בעולם.

בינינו? איש לא הופתע מכך. ככלות הכל, אחרי שנה אחר שנה במהלך עשור שלם, ההיצע אינו מצליח לשבור את תקרת הזכוכית של 40-50 אלף התחלות בנייה לשנה, אחרי שמחיר למשתכן החלה בקול תרועה רמה בימי כחלון, התנפצה ונעלמה כלא הייתה ואחרי שהמחאה החברתית נשכחה לחלוטין וכל מנהיגיה התפזרו לכל עבר, לא יכולנו אלא לחודש אותך הולך ומתקרב אלינו בצעדי ענק.

וכאן נשאלת השאלה, הפעם ברצינות, האם בכלל למישהו ממקבלי ההחלטות בכלל אכפת מתדלוק מחירי הדיור? הרי רק בשבוע שעבר פורסם כי המדינה הרוויחה סכום עתק של 16 מיליארדי שקלים במהלך השנה האחרונה, וכל זאת רק ממס שבח ומס רכישה.

והאם שמעתם אי פעם ראש ממשלה או שר בכיר כלשהו, שמעז לקרוא תיגר על המונופול של רמ"י בשיווק קרקע ועל שיטת המכרזים הנואלת שלה, שמזכירה אל במעט את שיטות ההתמחרות של בתי המכירות הפומביים סאותביס' וכריסטיס'?

והאם שמעתם, שנה ויותר לאחר שברור היה שמחיר למשתכן פסה מן העולם, על תכנית מקיפה אחרת שתדאג לדיור מוזל למחוסרי הדיור וגם תשפיע באופן כזה או אחר על מדדי הדיור?

והאם שמעתם, חוץ מהצהרות בומבסטיות, על תכנית אמיתית להתחדשות עירונית וזה כולל גם התייחסות להמשך החיוני של תמ"א 38/2 ואף הרחבתה?

והאם שמעתם על כך שרק במהלך העשור שחלף מאז ימי המחאה החברתית, הלך וקטן עוד יותר מספר הישראלים שבבלותם דירה, עד כדי כ-65 אחוזים מבתי האב, במדינה אחוז נמוך ללא תקדים, שלא היה כדוגמתו מאז ימי המיתון של מחצית שנות ה-60 של המאה הקודמת ?

ואפרופו תכנית חלופית, זה ממש נפלא שהחליטו לארוז בתוך ארון מתים את הדיור הציבורי, אבל מה יעשו חלכאי ונדכאי מדינת ישראל באין להם דירה?

והאם אתם די נאיביים להאמין שפקידי האוצר יסכימו לוותר על ליטרת הבשר ששמה מיסוי בענף הנדל"ן, זאת לטובת הורדת מחירי הדיור וביטול מיסוי מיותר?

אבל בינינו. עיזבו שטויות! למה לנו להיות עם ככל העמים?  הכי חשוב שנכנסנו כאן , בשנת 2021, לספר השיאים של גינס הן בתואר של העיר היקרה בעולם והן ברמות  מחירי הדיור. ואת התארים הללו, לפרוטוקול, לא נרשה לאיש לגזול מאיתנו!

*כותב המאמר עמית דובקין הוא אסטרטג נדל"ן, יועץ תקשורת ובעלי משרד למיתוג ויחסי ציבור

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות