banner
אילוסטרציה // מגדילים
אילוסטרציה ת"א // מגדילים

הריבית עולה בעוד 0.75% ותעמוד על רמה של 2%

"העלאת הריבית תשתקף בתוספת של מאות רבות ועד אלפי שקלים בחודש עבור נוטלי המשכנתאות" – כל הפרשנויות והתחזיות להחלטת בנק ישראל להמשיך ולעלות את הריבית במשק

הוועדה המוניטרית החליטה ב-22/08/2022 להעלות את הריבית ב-0.75 נקודות האחוז לרמה של 2%. בין הנימוקים להחלטה, מציינים בבנק ישראל כי האינפלציה נמצאת מעל הגבול העליון של היעד, ועומדת בשנים-עשר החודשים האחרונים על 5.2% וכן כי, "במשק הישראלי נמשכת פעילות כלכלית איתנה ושוק העבודה מוסיף להיות הדוק ומצוי בסביבת תעסוקה מלאה". ברבעון השני של 2022 התוצר צמח ב-6.8%, מרבית רכיבי התוצר גדלו בשיעורים משמעותיים ורמת התוצר במשק גבוהה מקו המגמה טרום משבר הקורונה.

באשר לשוק הדיור, בבנק ישראל מציינים כי מחירי הדירות עלו בשנים-עשר החודשים האחרונים ב-17.8% – קצב גבוה באופן משמעותי בהשוואה לקצב של השנים האחרונות. לצד זאת, מספר העסקאות ירד בחודשים האחרונים, וכפי שנרשם ברבעון הראשון מספר היתרי והתחלות הבנייה עלו ונמצאים ברמה גבוהה. היקף המשכנתאות שניטלו ביולי הצטמצם ועמד על כ-10 מיליארדי ש"ח, אך עדיין גבוה ברמה היסטורית. עלייה נרשמה גם בקצב העלייה החודשי של מחירי השכירות, שעלו ב-0.7% ביולי.

כזכור, בחודש יולי האחרון עלתה הריבית ב-0.5% לרמה של 1.25% , בהמשך לעליות שנרשמו מתחילת השנה. מה אומרים על זה בענף הנדל"ן?

עו"ד דורון אריאל, יו"ר ועדת פיננסים ובנקאות בלשכת עורכי הדין: "בנק ישראל שוב העלה את הריבית בשיעור חד יותר מהתחזיות המוקדמות ובכך נתן עוד ביסוס להנחה שדירות הפכו למוצר נחשק לעשירים בלבד. העלאת הריבית בעוד 0.75% תשתקף בתוספת של מאות רבות ועד אלפי שקלים בחודש עבור נוטלי המשכנתאות, דבר שיקשה עוד יותר על זוגות צעירים לרכוש דירה ויצטרף לעלייה של 17.8% במחיר הדירות. המהלך יגדיל את הנטל על הרוכשים, ויחזק בעיקר משקיעים עם הון עצמי זמין וכמובן יחזק את מגמת העלייה בדמי השכירות.

עו"ד דורון אריאל // צילום: צביקה גולדשטיין | Depositphotos
עו"ד דורון אריאל // צילום: צביקה גולדשטיין | Depositphotos

בקרב היזמים עליית מחיר הכסף תביא להערכתי גם לעליית מחירים נוספת וגם להקפאת הפתיחה של פרויקטים חדשים עד להתייצבות השוק מחדש, והתוצאה כרגיל תהיה הפוכה ממה שהתכוון המשורר – רוכשי הדירות ישלמו יותר, פחות דירות ייבנו, המחירים יעלו, הפוליטיקאים יכריזו על עוד 'תוכנית חדשה', והשיירה תעבור. בלי שמדינת ישראל תכריז על הקמת 2 ערים חדשות מאפס בצפון ובדרום, כל אחת מראש לחצי מיליון תושבים, ועם הלוואות מדינה לזוגות הצעירים שיקנו שם, משבר הדירות יעצים ובעוד מספר שנים נתגעגע למצב הנוכחי".

רוני מזרחי | צילום: עזרא לוי // Depositphotos
רוני מזרחי | צילום: עזרא לוי // Depositphotos

רוני מזרחי, נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו": "לצערי הנגיד פועל כ"טייס אוטומטי" שרק מתדלק עוד יותר את מחירי הדיור ומקשה מאוד על נוטלי המשכנתאות. גם המאבק הליגיטימי באינפלציה, לא צריך לייצר מצב של האטה בפעילות הכלכלית של המשק. על כן, העלאת הריבית לבדה לא תבריא את תחלואי המשק ובוודאי לא את שוק הדיור!".

אייל בהרי // צילום: מאיר דקל
אייל בהרי // צילום: מאיר דקל

אייל בהרי, מנכ"ל קבוצת צים בהרי נדל"ן מקבוצת עדי צים אחזקות: "העלאות הריבית הינן חשובות ללא ספק על מנת לרסן את סכנת האינפלציה, אולם בד בבד היה צריך לייצר מנועי צמיחה לשוק הדיור ולפעול גם למנף התחדשות עירונית וגם שיווק קרקע במאסות גדולות וברמות מחירים מפוקחות, על כן שוק הדיור נקלע, למרבה הצער, בין הפטיש לסדן והעלאות הריבית רק מזיקות לו".

איילת רוסק // הדר יואביאן
איילת רוסק // הדר יואביאן

איילת רוסק, מנכ"לית ומבעלי חברת מכלול העוסקת במימון וליווי פרויקטים למגורים: "בנק ישראל נוקט בצעד אגרסיבי בהחלטת הריבית בניסיון לרסן את האינפלציה הגואה, ומעלה את הריבית ב-0.75%, לעומת ההערכות המוקדמות בשוק ההון להעלאה של כ-0.5% שלעצמה נחשבה קודם לכן כאגרסיבית למדי. להערכתי העלאת הריבית לא תצנן את שוק הנדל"ן, לא את הביקושים לדירות שעדיין ממשיכים להיות גבוהים, וגם לא את הפרויקטים החדשים. בחברות המימון החוץ בנקאי אנו חווים תקופה של עדנה בכל הקשור למימון פרויקטי נדל"ן – הפכנו לגורם מממן איתן ולגיטימי שמציע חלופה ראויה למערכת הבנקאית. אפקט שכן עשוי להתרחש בעקבות העלאת הריבית הוא היכולת של הרוכשים לשלם את המשכנתאות ובעיקר בדירות היקרות יותר שבגינן לקחו משכנתאות במינוף גבוה, ועל זה הרגולטור צריך לתת את הדעת".

אמיר רוזנבלום // יח"צ
אמיר רוזנבלום // יח"צ

אמיר רוזנבלום, מומחה לניהול ואחזקת מבנים ונכסי משקיעים: "דווקא בעידן של צמיחה חסרת תקדים במשק הישראלי בקצב של 7 אחוזים לשנה, יותר מכל מדינות ה-OECD היתה הזדמנות פז לבדל את המשק הישראלי לטובה ולייצר שורה של הטבות למשקיעים המהווים לכל הדעות את הקטר המוביל של שוק הדיור. ההתמקדות בהעלאות ריבית, לצערי, יוצרת אפקט הפוך לחלוטין".

הילה מילר // יחצ | Depositphotos
הילה מילר // יחצ | Depositphotos

הילה מילר, סמנכ"לית השיווק של מ. אביב ומומחית לנדל"ן ושוק ההון: "התגובה השלילית הן של שוק ההון והן של שוק המשכנתאות אומרת לטעמי את הכל – העלאות הריבית הרצופות חסרונן גדול מהיתרונות שלהן, מה גם שהאינפלציה אצלנו עודנה עומדת על 5 אחוזים, כמחצית בלבד לעומת ארצות הברית בריטניה. האם העלאות הריבית הרצופות היו מחוייבות מציאות? את זאת, מן הסתם, ימים יגידו".

שמאי המקרקעין ירון ספקטור, בעלים ומנכ"ל משרד ירון ספקטור שמאות מקרקעין: "העלאת הריבית החדה שביצע בנק ישראל תוביל לצינון חלק מהביקושים לדירות ותגרום גם להשפעות משנה שלילות בשוק הנדל"ן – הריבית הגבוהה תוביל חלק ניכר מרוכשי הדירות לחפש אלטרנטיבות ותדחוף אותם לשוק השכירות. הרוכשים יגידו לעצמם שבמקום לשלם משכנתה בהיקף 7000 שקל בחודש ולהסתכן בייקור נוסף בהמשך, הם יעדיפו לשלם שכירות בסכום זה – דבר שיוביל להגדלת הביקוש לדירות להשכרה ולעליית מחירי השכירות. אם יעדיפו בכל זאת לרכוש דירה – הם יספגו עליית מחיר של מאות שקלים בהחזר החודשי במשכנתה. כך, שהרוכשים נפגעים לא משנה מהי החלטתם – אם יקנו דירה ואם ישכרו. מבחינת יזמי הנדל"ן, לתפיסתי עליית הריבית לא תשפיע באופן מהותי כי משקלה ממכלול ההוצאות נמוך יחסית. הוצאות המימון שלהם אכן יעלו אבל לא ברמה קריטית לדעתי שיש לה השפעה על קידום הפרויקטים".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות