banner
מימין לשמאל: אלי פלאי, שר הבינוי והשיכון יצחק גולדקנופף ואלעזר במברגר ראש הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית // צילום: שי קוצר
מימין לשמאל: אלי פלאי, שר הבינוי והשיכון יצחק גולדקנופף ואלעזר במברגר ראש הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית // צילום: שי קוצר

הרב יעקב פרבשטיין: "הדין הדתי לא מאפשר כפייה של פרויקט התחדשות על מיעוט מתנגד"

יום עיון של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית חשף את החסמים לקידום פרויקטים בחברה החרדית: "כשיש יזם חרדי הפרויקט יתקדם יותר מהר"

כרמלה קופר 23.03.2025

"אנו מזהים פוטנציאל עצום להתחדשות עירונית בשכונות החרדיות, שם הצורך בפתרונות דיור הוא קריטי במיוחד. מדינת ישראל על פרשת דרכים בהקשר זה, ונקיטה מהירה בפעולות הנכונות מצד הממשלה תאפשר פתרונות נכונים יותר של דיור עבור החברה החרדית", כך פתח אלעזר במברגר, מנכ"ל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, את יום העיון שערכה הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית בשיתוף המכון לאסטרטגיה ומדיניות חרדית, אשר עסק בהתחדשות עירונית בחברה החרדית. 

שר הבינוי והשיכון יצחק גולדקנופף, אמר כי: "בערים ובשכונות החרדיות הצפופות והוותיקות בהן אפשרויות ההתרחבות מוגבלות מאוד, ההתחדשות העירונית אינה מהווה רק פיתרון אפשרי אלא הכרח של ממש". מנכ"ל משרד השיכון,  יהודה מורגנשטרן, ציין כי: "בתקציב המדינה הקרוב שאמור להיות מאושר בימים אלה יוקצו 2 מיליארד שקלים לתחום הנדל"ן ומתוכם מאות מיליוני שקלים לקידום ההתחדשות העירונית בישראל".

בדיון על החסמים שמעכבים את ההתחדשות העירונית בחברה החרדית, אמר הרב יעקב פרבשטיין, דיין בבד"צ בני ברק כי: "בציבור החרדי תהליכים מתקדמים לאט. זהו ציבור שבוחן תהליכים בזהירות, לפעמים יתר על המידה. ולכן כל שינוי שרוצים לעשות יש לבצע באופן איטי. נושא ההתחדשות העירונית נמצא על שולחן הדיינים כבר 10 שנים ורק בשנים האחרונות הנושא הגיע לבשלות הלכתית ושיפוטית אצלנו". לדבריו, "הדין הדתי, להבדיל מהדין האזרחי, נותן משקל מכריע לזכות הקניין של הפרט, ובאופן עקרוני לא מאפשר כפייה של הפרויקט על מיעוט מתנגד. הדבר שיכול לגרום לשינוי בעמדה זו הוא אם המציאות תשתנה באופן שהליכי התחדשות עירונית יהיו מציאות נפוצה בישראל, בגדר "מנהג המדינה". מציאות כזו תשפיע על הנכונות של דיינים לאפשר כפייה של הליכי התחדשות עירונית על מיעוט מתנגד. ההתקדמות של הפסיקה בהקשר זה צריכה להתבצע ממקרי קצה לאמצע. היום למשל מבינים יותר בציבור החרדי את הדחיפות בצורך בממ"דים בגלל פחד של אנשים מרעידות אדמה או טילים, ודיינים נותנים לעניין זה משקל רב יותר, עד כדי להצדיק כפייה של הפרויקט. בעיני הדבר היחיד שנדרש בתהליך זה זהירות ולא להאיץ אותו מעבר לקצב ההתקדמות הטבעי שלו.  אבל ניתן היום לקבל פסיקות מאפשרות יותר במקרים של סיכון נפשות".

עוד הוא ציין כי בחברה החרדית מעדיפים לעבוד עם יזמים שמגיעים מתוך הקהילות: "אנחנו נתקלים במצבים של בורות. למשל כשמדובר על שאלת הגובה. אחת הסיבות שחברות נדלן משמעותיות לא נכנסות להתחדשות עירונית בחברה החרדית היא כי הם לא יודעים לעבוד עם מעליות שבת מהסוג שהחברה החרדית מאפשרת. אם רוצים שבני ברק לא תקרוס ברעידה האדמה הקרובה והרי אי אפשר להכפיל אותה לגובה בגלל הצפיפות הקיימת שם אז המדינה צריכה לחשוב מה היא יכולה לעשות. למשל להקצות קרקעות משלימות. המדינה צריכה להקצות כלים שהאוצר יכול לחיות איתם ואת זה אתם ברשות הממשלתית יכולים לייצר".

ענבר וייס, סגנית מהנדס העיר ירושלים, ציינה כי "כל אחד שואל את עצמו איך תראה הקהילה אחרי שייבנו 30 קומות. יש התנגדות בקהילה החרדית למגדלים כמו בקהילה החילונית. תכנונית, צריך לטפל במה שנכנס לתקן 21. החברות הכי גדולות לא מקדמות התחדשות עירונית בחברה החרדית, הם חוששים מכך וצריך לחשוב איך מחברים את כל המגזרים בעניין הזה".

דודי שוורץ, ראש מנהלת התחדשות עירונית ירושלים, התייחס גם הוא להעדפה של יזמים חרדיים, ואמר כי: "בציבור החרדי הבעיות הקשורות להתחדשות עירונית הן משולבות באידיאולוגיה לעומת המגזר הכללי שם הבעיות הן ברובן חברתיות. בירושלים הקמנו תקן של מנהל לתחום חרדים ואנו העיריה היחידה שזה קיים בה. הציבור החרדי היה מאוד חשדני בתחילת הדרך ולא רצה את זה. האתגר היה איך מפצחים את החסם הראשוני של הנגישות אליהם. הגענו למצב שהיום הציבור החרדי מודע לחוק ומציית לו ומבין שיש לעשות ויתורים. מי שמוביל את התהליך אלו היזמים החרדיים שיצאו מתוך הציבור וחוזרים אליו. בהתחדשות עירונית כשיש יזם חרדי הפרויקט יתקדם יותר מהר כי היזמים בסוף מבינים את הפרקטיקה ויודעים למצוא פתרונות. בירושלים הקשר של היזמים עם המנהלת תורם מאוד להבנת הפרקטיקה המסייע לקידום הפרויקטים" .

מנתוני מחקר שערך המכון לאסטרטגיה ומדיניות חרדית, ואשר הוצגו ביום העיון, עולה כי בסקר שנערך בקרב הקהילה החרדית בירושלים, אשדוד ובני ברק, 57% מהנשאלים  ענו כי הם מעדיפים קידום של תכנית לפינוי בינוי על פני קידומן של תוכניות אחרות ,24% מעדיפים תמ"א 38 או חלופותיה ו 19% ציינו שהם לא מעוניינים בקידום תכנית להתחדשות עירונית.

נתון מעניין נוסף במסגרת הסקר הראה כי כ67% מהמשיבים מסכימים כי תכנית פינוי בינוי המסייעת לבעלי הדירות במתן מענה למצוקת הדיור בחברה  החרדית. 90% מהנשאלים הסכימו שתוכנית כזו הכרחית לצורך היערכות לרעידות אדמה וכ- 80%  הסכימו שתוכנית כזו מסייעת בשיפור של תשתיות השכונה.

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות