banner
פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל // צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת
פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל // צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

נגיד בנק ישראל הצהיר: תיתכן עליית מחירי דיור וירידת ריבית נוספת

מחירי הדיור צפויים לעלות, תיתכן ירידת ריבית נוספת, רמ"י צריכים להוריד את מחירי הקרקעות – התחזית של פרופ' אמיר ירון הוצגה בכנסת

הדברים נאמרו בוועדת הכספים במהלך סקירת נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, שאמר כי: "ייתכן שתהייה עליית מחירים וכך גם בשכירות". עוד הוא הציג תחזית לשנתיים הקרובות, הצופה להתייקרות כלכלית במשק. בפתח דבריו, אמר ירון כי: "חלק מהדברים שאנחנו צריכים לעשות היום, כוללים גם העלאת המיסים, אף אחד לא נהנה מהעלאת המיסים או קיצוץ כזה או אחר, אנחנו באירוע, ואנסה להראות היום מה המשמעויות הכלכליות והעלות התקציבית בשנתיים הקרובות וארוכת טווח יותר".

השכירויות במגמת ירידה
לגבי האינפלציה ציין הנגיד כי: "פורמלית אנחנו בתוך היעד, חלק חשוב מהמדד הוא רכיב הדיור, לא מחירי הדיור, אלא בעיקר השכירויות, הן מתייחסות למה שקורה בשוק הדיור באופן כללי, ואנחנו רואים את מגמת הירידה. אני מדבר על דינמיקת האינפלציה, אני לא מתייחס לנתון בודד, באינפלציה השנתית, אנחנו בדינמיקה של התמתנות. בשוק ההון קצת חרגו, זה מושפע מהאירועים בצפון ושער חליפין, זה קצת מעל היעד. עפ"י 14 חזאים שאנחנו עובדים לפיהם, אנחנו רואים שנהייה מתחת ל-3 אחוזים בחודשים הקרובים. בהמשך יש קצת עלייה, למרות שאנחנו ביעד".

שוק הדיור מסכן את האינפלציה – תיתכן עליית מחירי דיור
עוד ציין הנגיד כי האינפלציה קשורה בשוק הדיור ובענף החקלאות: "האינפלציה במגמת התמתנות, ציפינו עוד לפני האירוע שנכנס ליעד ברבעון הראשון. במלחמה יש זעזוע ביקוש, אנשים פחות רוכשים, מצד שני יש זעזוע ביקוש בצד הפועלים, רק 50 אחוזים מאתרי הבנייה פתוחים. כרגע זעזוע הביקוש גדול יותר, וסייע לאינפלציה להיכנס ליעד מהר יותר. הסיכונים לאינפלציה הם שוק הדיור, ככל שצד ההיצע לא יצליח להתרחב, אם ע"י עובדים זרים ואם ע"י החזרת חלק מהפלסטינאים, ייתכן שתהייה עליית מחירים וכך גם בשכירות וזה ישפיע על האינפלציה. ככל שתהייה התייקרות בחקלאות זה יהיה גם במזון".

"תהליך הורדת הריבית יוכל להמשך"
עוד הוסיף הנגיד לעניין והתייחס לקריאות להורדת הריביות: "גם שער חליפין מהווה פרמטר חשוב. בממוצע אנחנו רואים תהליך טוב שמתכנס, אך יש סיכונים בעתיד. ככל שהתהליך יתכנס, ונראה שהפעילות הכלכלית מקבלת את  הדרוש, התהליך של המשך הורדת הריבית יוכל להימשך, אבל זה תהליך שמותנה בדברים הללו. אנחנו תלויים בנתונים איך שיגיעו ואי הוודאות גדולה. לכן התהליך חייב להיות מאוד זהיר ומדוד. חלק מהצעדים הביאו לזה שהורדנו את האינפלציה, ואנחנו מבינים את הכאב שדיברת עליו בתחילת הדיון יו"ר הוועדה, כל המחקרים מראים שהאינפלציה פוגעת בחלשים, לכן ההתמודדות באינפלציה היום לבין התמודדות בהמשך באינפלציה גדולה יותר, הם הצעדים האלה. הנושא של האינפלציה ומי כמונו מכיר, אנחנו בנקודה לא רעה מבחינת האינפלציה אבל צריך לשמור על זה, זה פוגע בעיקר בחלשים. אילולי היינו מתמודדים עם זה, זה היה משפיע עוד יותר על החלשים".

להוריד את מחירי המינימום במכרזי קרקעות המדינה

להוריד את מחירי המינימום במכרזי קרקעות של רמ"י
לעניין מחירי הדיור פירט הנגיד כי יש ירידה במחירי הדיור, וחזר שוב על הצורך הגדול בהיצע עובדים בתחום הזה ודרך כך בהגדלת ההיצע: "עוד לפני המלחמה, כל הליך התכנון והתשתיות, זה תהליך שהיה צריך להיות מורחב, בלי זה לא נמשיך לראות את מחירי הדירות ממשיך להתמתן". לעניין מחירי הקרקע  ציין: "בסוף הצפי הוא לעולם שלא יחזור לעולם הריביות שהכרנו לפני הקורונה, נהייה בעולם של יתירות, בעיות אספקה, אוסף של דברים שיביאו לשיווי משקל שלא נהייה בריביות האפס שפעם הינו בו, עולם שבו אין מחיר לכסף הוא עולם לא נורמלי. לא תגיע ל-0 ריבית, תגיע לבין 2 ל-3 אחוז. לא תהייה בריביות שליליות. בסוף מחירי הקרקעות צריכות להתאים את עצמם כדי שלקבלנים התשואה תהייה שווה, וזה צריך להיות ע"י התאמת מחירי קרקעות, זה צריך להיות מכרזים עם תשתיות, ועם הורדת מחירי המינימום. כמות המכרזים המוצלחים ירדה באופן מהותי, לכן גם ללא המלחמה היינו מגיעים לצמצום מסוים. המפתח הוא הגדלת ההיצע, בכל התהליכים, מהתכנון והלאה".

פיגור בהלוואות לדיור
לעניין ההלוואות לדיור ציין הנגיד: "הריבית על המשכנתאות לוקחת בתוכה את כל התחזיות, הייתה תנודה בחו"ל ושם המרווח נשק כמעט לאפס, אם העקום כולו זז, זה ישקף את הדבר הזה. שיעור ההלוואות בפיגור לדיור, רואים בקצה עלייה אבל עדיין מה שחשוב פה יש עלייה קטנה אבל בראייה ארוכת טווח אנחנו במקום טוב כרגע".

 

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות