banner
מבואות ערב בנגב // צילום: מגדילים
מבואות ערב בנגב // צילום: מגדילים

אין בעל בית לחירן-דרור: המועצה נגד, משרד הפנים נרדם ומחוז דרום זועם

נחשפת תחלופת תכתובות נזעמת בין הגורמים – במשרד הפנים לא מקבלים החלטות, בוועדה המחוזית רותחים: "פוגע בישובים ובהקמתם"

זיו גולדפישר 23.01.2024

יו"ר הוועדה המחוזית דרום, עודד פלוס, תוקף את משרד הפנים שאינו מקדם הקמת מסגרת מוניציפלית ליישובים בהקמה חירן (דרור) ויתיר. היישובים הללו נמצאים בשלב הזה, של הקמתם, בתחומי המועצה האזורית תמר, אך זו אינה מעוניינת להמשיך ולכלול אותם בגלל גודלם. הדבר מצריך הקמת מסגרת מוניציפלית ייחודית עבורם, אך הדבר לא נעשה. במכתב ששלח בשבוע שעבר פלוס לוועדת גבולות שמינה משרד הפנים הוא כותב: "הסדרת המעמד המוניציפאלי של דרור ויתיר היא קריטית. כל רגע שהדבר לא קורה פוגע בישובים ובהקמתם". מכתבו נשלח בתום חודשים ארוכים של דיונים בדרישה לקבוע את מעמדו המוניציפלי של היישוב.

חירן-דרור הוא יישוב בהקמה שהממשלה החליטה על הקמתו לפני יותר מעשרים שנה. הקמתו לוותה במכשולים והתנגדויות ביניהם עתירה לבג"ץ. היישוב עתיד לאכלס כ-2,400 משפחות, המהוות כ-10,000 תושבים. היישוב יתיר, שאעף הוא בהקמה, שוכן במועצה אזורית תמר וממוקם לצד יער יתיר, ביישוב צפויות להתגורר כ-500 משפחות על שטח של כ-800 דונם. במאי 2018 אושרה התב"ע ליישוב.

היישוב הללו משויכים כעת, בשלב הקמתם, למועצה האזורית תמר. עם זאת, במכתב ששלחה מנכ"לית מועצת תמר, מורן יצחקי, למנכ"ל משרד הפנים, יאיר הירש, היא כותבת כי "עמדתה של המועצה לכל אורך הדרך הייתה ועודנה, כי הישוב חירן איננו מתאים בגודלו ובאופיו להשתייך לשטח שיפוטה של המועצה. בקליפת אגוז, הכללת ישוב שמיועד למנות כ-10,000 תושבים, במועצה אשר בששת ישוביה הקיימים מתגוררים בסך הכל כ-1,500 תושבים, יצור מצב דברים, שבו יישוב אחד, קל וחומר יישוב חדש, יהווה רוב מתושבי המועצה ויפר את האיזון בין יישובי המועצה. בנוסף, יישוביה הקיימים של המועצה הנם בעלי אופי כפרי חקלאי, בעוד שהיישוב העתידי בחירן דרור יהיה בעל אופי שונה באופן מהותי".

לפני שנה, לאחר שהוחלט להקים ועד ביישוב חירן-דרור, שלח ראש מועצת תמר, ניר ונגר, מכתב למנכ"ל משרד הפנים רונן פרץ (שהחליף את הירש), וטען כי הקמת ועד מקומית על שטח שבו יש כעת פולשים בדואים עלול לגרום לנזק: "בתחומי הקו הכחול של התוכנית להקמת היישוב החדש קיימים מחזיקים בלתי חוקיים רבים, שאינם בעלי זכויות בקרקע ואשר אחזקתם איננה תואמת את הוראות התוכנית. ככל שתמליץ הועדה על הכרזת השטח שמיועד להקמת היישוב החדש כישוב רשמי חדש בשטחה של המועצה האזורית תמר, יהפכו כל אותם פולשים לתושבים לכאורה ביישוב החדש, וכפועל יוצא מכך, יהיו זכאים לכאורה להירשם כתושבי המועצה האזורית תמר, על כל המשתמע מכך. יתרה מזאת, במצב דברים כאמור המועצה עלולה להימצא אחראית לפינוי הפולשים מהמרחב על אף שמדובר במשימה מאוד מורכבת, הרבה מעבר לכוחותיה ויכולותיה של המועצה שללא ספק, טעונה טיפול במישור הלאומי".

עוד כותב ונגר על הקמת הוועד בחירן: "זוהי תוצאה אבסורדית, שתתמרץ ותתגמל את תפיסת הקרקעות הבלתי חוקית באזור זה ובנגב כולו, תכשיל את מאמצי המדינה והמועצה להסדרתו ופיתוחו של היישוב החדש ושל האזור, ותסב נזק קשה ביותר למועצה האזורית תמר, באופן שיקעקע את עצם קיומה ומהותה. ברור לכל, כי מצב אבסורדי כזה אסור שיתקיים".

גם גרעין "חירן" של המתיישבים ביישוב החדש פנו לפני כשנה למשרד הפנים וביקשו להקים מסגרת מוניציפלית חדשה, שתכלול גם את יישובי מבואות ערד: "עד סוף שנת 2023 יושלם שיווק של כ-850 מגרשים. כעת יש לעבור לשלב הבא של הערכות למתן מענה לכלל הצרכים של ישוב גדול בכלל וישוב בהקמה בפרט. דבר זה מחייב בעל בית, ונדרשת רשות סטטוטורית שבאחריותה ובסמכותה הקמת הישוב, והיא תהיה מסורה ועסוקה בכך באופן מלא, למתן מענה לכלל הצירים לטווח הקצר והארוך. מועצת תמר מונתה ונרתמה לשלב הראשוני אך זהו מצב זמני ויש להסדיר את המעמד המוניציפלי של הישוב, כמועצה מקומית או כמועצה אזורית, או כישות סטטוטורית זמנית בעלת סמכויות ממשיות עד לבחינת והסדרת נושא הרשות הקבועה".

לפני כחודשיים התבקש ראש המועצה ונגר לחוות את דעתו על קביעת הקו הכחול (הגבולות) של חירן דרור. ונגר שלח בתגובה מכתב נזעם: "הרינו להבהיר לבקשתכם, כי לא חל שינוי בעמדתה של המועצה האזורית תמר כפי שהוצגה בעבר. מאז קיום הדיון הראשון במנדט ועד ליום זה, הנסיבות לא השתנו, לכן גם עמדת המועצה נותרה בעינה – המועצה שבה ומתנגדת לקביעת הקו הכחול בישוב דרור בשלב זה. מכיוון שברור ומוסכם כי המועצה האזורית תמר מהווה אינקובטור בלבד להקמת הישוב, הרי שבכל מקרה, המועצה לא תגיש בקשות להקמת מבני ציבור ובוודאי שלא תקבע את סדר ההקמה שלהם, זאת מתוך תפיסת עולם ברורה לפיה, אל לה לרשות להתערב בענייניה של רשות אחרת".

בשבוע שעבר, כאמור, שלח פלוס את עמדתו הנחרצת, שתומכת בעמדת מועצת תמר: "הסדרת המעמד המוניציפאלי של דרור ויתיר היא קריטית. כל רגע שהדבר לא קורה פוגע בישובים ובהקמתם. הקמת ועד מקומי היא שלב אחד. חייבים להביא למצב בו מוקמת מסגרת מוניציפאלית אליה ישויכו הישובים בידיעה שמועצה אזורית תמר, מבקשת לא לשמש אכסניה לישובים אלה. חייבים להקים מועצה אזורית חדשה שתקלוט הן את דרור ויתיר והן את ישובי מבואות ערד, או לכפות על תמר את הישובים האלה".

פלוס מתח ביקורת על משרד הפנים והוסיף: "למרות שאין חולק בדבר הצורך, החלטות לא מתקבלות על ידי משרד הפנים ובכלל זה שינוי החקיקה שמאפשר הקמת מועצה ללא תושבים, כפי שהיה בעבר". הוא אף התייחס לבדואים המתגוררים באזור והוסיף: "נקודה חשובה ביחס לדרור, לא ברור לי איזה שטח נכלל בתשריט והאם הוא כולל את השטח שתפוס נכון להיום על ידי פזורת אום אל חירן. ככל שכן, והשטח כולל את פזורת אום אל חירן, הדבר יוצר קושי, בו התושבים שיכללו בוועד המקומי ויהיו שותפים הם אלה שלא עתידים להתגורר בדרור".

ממשרד הפנים לא נמסרה תגובה.

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות