banner
אילוסטרציה // Depositphotos
אילוסטרציה // Depositphotos

היסטוריה בגבול ישראל לבנון בזמן המלחמה: אושרה הרחבתו של היישוב רג'ר, שנחצה בין שתי המדינות

שכונה של 1,300 יח"ד לכפר קיבלה תוקף בוותמ"ל, לאחר שהצבא התיר פעילות חקלאית על שטח חיץ בטחוני. התושבים התנגדו

זיו גולדפישר 22.01.2024

בשיא המתיחות בין ישראל ללבנון, נרשמה היסטוריה בכפר שחצוי בין שתי המדינות: הוועדה למתחמים מועדפים לדיור אישרה תכנית להקמת שכונת מגורים בת 1,300 יח"ד רג'ר, שהוא היחיד בארץ עם אוכלוסייה עלאווית, וממוקם על הגבול בין ישראל ללבנון. הוועדה אישרה את התכנית, בתום דיון בהתנגדות של רבים מתושבי היישוב, שהסתייגו מהקצאת שטחים נרחבים להקמת חיץ בטחוני. הוועדה קבעה בהחלטתה כי: "מדובר בתוכנית חשובה אשר מספקת אפשרויות דיור נוספות לתושבי הכפר אשר חווים מצוקת דיור גדולה".

הכפר רג'ר, אשר נחצה על ידי הגבול בין ישראל ללבנון, הוא יישוב ייחודי בארץ: היחיד שתושביו עלאווים (זרם באסלאם), וסופח לישראל לאחר מלחמת ששת הימים. קו הגבול בין ישראל ללבנון עובר במרכז הכפר. לאחר הנסיגה מלבנון, בשנת 2000, הכפר נחצה למעשה בין ישראל ללבנון, והכניסה אליו נאסרה למעט לתושביו. רק בשנה האחרונה הותרה הכניסה מחדש ליישוב.

נוכח מצבו הייחודי, סבלו תושבי הכפר ממצוקת דיור חריפה. תושבי הכפר, המונה 2,900 תושבים, מתגוררים ב-500 יח"ד בלבד, דבר הגורם לצפיפות קשה. לאחר שנים רבות שבהן לא קודמו תכניות לטובת היישוב, יזם משרד הבינוי והשיכון תכנית להקמתה של שכונת מגורים בהיקף של כ-1,300 יח"ד כהרחבה לכפר וכן הקמתו של אזור תעשייה בהיקף של כ-28,000 מ"ר עיקרי במזרח השכונה המתוכננת.

התכנית היא בשטח של 900 דונמים. תושבי היישוב, וכך גם המועצה המקומית, הביעו תמיכה בעצם קידום התכנית, אך התנגדו להפקעות שטחים נרחבות. בהתנגדויות שהוגשו נגד התכנית, טוענים התושבים כי התכנית מביאה להפקעת שטחים נרחבים, בהיקף של עד 70 אחוז. התושבים דורשים בהתנגדות כי היקף הבינוי יהיה על 70 אחוז מכלל התכנית, נוכח הצפיפות בכפר. כמו כן, הם הביעו התנגדות לדרישת הצבא ליצור אזור חיץ ברוחב של 250 מטרים בין שטח היישוב הוותיק לשכונה החדשה, וזאת ממניעים בטחוניים. באזור החיץ הזה נאסרה כל פעילות, למעט פעילות בטחונית. גם ראש המועצה המקומית, אחמד פתאלי, הגיש התנגדות לתכנית שבה הוא ביקש לצמצם את היקף הפקעות השטחים לצרכי ציבור. 

ועדת המשנה להתנגדויות של ותמ"ל החליטה לקבל חלק מהתנגדויות התושבים. במהלך הדיונים הודיע נציג משרד הביטחון כי הוא מוכן להקל במגבלות על שטח החיץ, ולהתיר עליו פעילות חקלאית. "הוועדה ומשרד הביטחון ערים לכך שמדובר במצב מורכב ובשטחים בבעלות פרטית. על מנת שלא לשנות את הבעלות בקרקע ובנוסף לאפשר המשך פעילות חקלאית מסוימת של הבעלים הפרטיים בקרקע, כפי שנעשה על ידיהם לאורך השנים עובר לאישור התכנית, וזאת תוך שמירה על השטח כפתוח בהתאמה לדרישת משרד הביטחון, מוצע לשנות את יעוד הקרקע בתאי שטח אלה לשטח פרטי פתוח". השימושים שיותרו במקום, מעבר לאלה הביטחוניים, יהיו חקלאות, ופיתוח נופי אינטנסיבי.

הוועדה דחתה את הדרישה להגדיל את היקף הבינוי ולצמצם את היקף ההפקעה לצרכי ציבור: "הפרוגרמה לקחה בחשבון את צורכי התושבים בתוכנית הכוללת 1300 יח"ד. היות ומדובר בקרקע פרטית הונחו הנחות יסוד מקלות בדמות מימוש של 65 אחוז מיחידות הדיור בתוכנית וזאת על מנת להפריש את השטח המינימאלי הדרוש לשימושים ציבוריים, תוך הסתמכות בין היתר, על שטחי הציבור הקיימים בישוב הוותיק. צמצום נוסף בשטחים אלה משמעותו פגיעה משמעותית באיכות החיים של התושבים".

ותמ"ל, כאמור, אימצה את המלצות ועדת המשנה להתנגדויות, ונתנה תוקף לתכנית: "מדובר בתוכנית חשובה אשר מספקת אפשרויות דיור נוספות לתושבי הכפר אשר חווים מצוקת דיור גדולה. הוועדה סבורה כי התוכנית כוללת איזונים מיטביים בין הצורך בתוספת יחידות דיור לבין ערכי נוף וטבע וצורכי מערכת הביטחון".

ממועצת רג'ר סירבו להגיב.

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות