banner
אילוסטרציה // Depositphotos
אילוסטרציה // Depositphotos

נתוני התחלות הבנייה: "פקידי האוצר עסוקים בטבלאות אקסל ולא מבינים מה קורה בשטח"

בענף הבנייה מגיבים לנתוני התחלות הבנייה בחודשים שטרם המלחמה, מציגים את התחזיות, ויש גם ביקורת: "הענף שלנו בסכנה ממשית"

"נתוני התחלות הבנייה לרבעון השלישי מפתיעים, ומשקפים להערכתי הבשלה של פרויקטים שקודמו כבר לפני שנתיים-שלוש", כך אומר חיים פייגלין, מנכ"ל חברת צמח המרמן וסגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, בעקבות נתוני התחלות הבנייה לחודשים אוקטובר 2022 ועד ספטמבר 2023 שפרסמה הלמ"ס.  למרות ירידה של 14% בהתחלות הבנייה בתקופה זו, פייגלין מתייחס לרבעון השלישי של השנה שהצביע על התאוששות קלה, ואומר כי: "הנתונים משקפים גם את היציבות בריבית בנק ישראל שלא עלתה בארבע ההחלטות האחרונות, ואת הסנטימנט בקרב הפעילים בשוק שאולי ההעלאות מיצו את עצמן. למעשה בכל הרבעון השלישי הריבית לא עלתה, והתחלות הבנייה עלו. ברבעונים הקודמים שבהם היו העלאות ריבית, נרשמה ירידה בהתחלות הבנייה". 

חיים פייגלין, מנכל חברת צמח המרמן // צילום: כפיר סיון | Depositphotos
חיים פייגלין, מנכל חברת צמח המרמן // צילום: כפיר סיון | Depositphotos

עוד הוא מתייחס לתחזיות להורדת הריבית, ומציין כי: "אם היזמים מעריכים שהעלאות הריבית תמו, ואולי אנו לקראת שינוי למגמת הורדות ריבית, זה מוביל רבים מהם להחל בבניית פרויקטים. הרי שירידה בריבית תשפיע הן על צד הביקוש והן על צד ההיצע, בהקטנה משמעותית בעלויות המימון. אני סבור גם כי האופטימיות בקרב היזמים שהשוק יחזור לעצמו ושהרוכשים יחזרו בקרוב, גם תרמו לכך. ברבעון הבא שישקף גם את חודשי המלחמה, תמונות התחלות הבנייה תהיה כבר אחרת לגמרי".

אבי זיתוני, מ"מ יו"ר ארגון הקבלנים והבונים מחוז ת"א והמרכז מציין כי: "הנתונים אינם מפתיעים, שוק הנדל"ן טרם המלחמה היה במצב קשה, זה משתקף היטב בדו"ח הנוכחי. התחלות הבנייה בירידה מתמשכת וזה עוד לפני שמכניסים את כל השלכות הלחימה, המחסור בידיים עובדות, עליית מחירי הסחורות ועוד. המחסור בדירות אקוטי. 

בכדי להדביק את הפער בין ההיצע לביקוש, היעד להתחלות הבניה צריך לעמוד על כ-100 עד 120 אלף דירות בשנה. כיום, אנחנו בקושי מגרדים את ה-60 אלף התחלות בנייה שנה". 

אבי זיתוני יור ארגון הקבלנים // צילום: יניב אלפסי | Depositphotos
אבי זיתוני יור ארגון הקבלנים // צילום: יניב אלפסי | Depositphotos

עוד הוא מתייחס להתערבות ממשלתית, וטוען כי: "ככל שעובר הזמן, אנחנו מתרחקים מהיעד ונראה כי אין אף גורם ממשלתי שייקח אחריות על הנושא. אם המדינה לא תתעשת אנחנו נראו כאוס שלם בענף. פקידי האוצר עסוקים בטבלאות אקסל ולא מבינים בכלל מה קורה בשטח. כולי תקווה שנתוני הלמ"ס יגרמו למישהו ממקבלי ההחלטות להתעורר ולהבין שהענף שלנו בסכנה ממשית, מחירי הדירות שוב יעלו ובסוף מי שיצטרך לשלם אלו טובי בנינו שנלחמים כיום עבור המדינה, ומנגד המדינה בהתנהלותה לא מאפשרת להם את הזכות הבסיסית ביותר קורת גג במחיר הוגן".

צחי סופרין בעל שליטה וסגן יור דירקטוריון קבוצת סופרין // צילום: נווה אביאני | Depositphotos
צחי סופרין בעל שליטה וסגן יור דירקטוריון קבוצת סופרין // צילום: נווה אביאני | Depositphotos

צחי סופרין  סגן יו"ר דירקטוריון ובעל שליטה בקבוצת סופרין, מתייחס לאזורי הביקוש, ומציין כי: "למרות הצניחה בהתחלות ברמה הארצית, ניתן לראות שתל אביב מובילה את רשימת הערים עם הכי הרבה התחלות בניה שאף גדלו ב כ 11% מול השנה הקודמת, מאחר ומדובר עדיין באזור הביקוש העיקרי בישראל. להערכתי המלחמה שהחלה באוקטובר תיצור ביקושים גבוהים עוד יותר לדירות בתוך גבולות המרכז שכן  הוא רחוק יותר מקווי העימות. אני מעריך שבטווח הקצר תהיה פגיעה נוספת בהתחלות הבניה, אך הדבר יתייצב ויעלה בהמשך. על מנת לסייע למשק, המדינה חייבת לבצע פעולות נחושות ומהירות יותר ולהביא כבר היום כוח אדם משמעותי, שגם ככה היה חסר עוד לפני המלחמה, שיחליף את הפועלים הפלסטינאים באתרי הבניה".

רקפת להב // רונן ירמיהו
רקפת להב // רונן ירמיהו

רקפת להב סמנכ"ל שיווק ומכירות בקבוצת אלמוג, מתייחסת לאזור המטווח ובו העיר אשקלון, ואומרת כי: "על אף הירידה בכמות התחלות הבניה בעיר ביחס לאשתקד, עדיין נצבת אשקלון בין הערים המובילות בישראל עם תנופת בנייה של למעלה מ-2,000 יח"ד שהחלו להבנות בשנה האחרונה. ישנה חשיבות גדולה בבניית דירות חדשות עם ממ"ד בעיר ובמקביל להגדיל את ההיצע בשוק. אנו צופים כי הביקושים יחזרו מיד עם תום הלחימה והמבצע הקרקעי ואני מאמינה שנראה חזרה משמעותית של רוכשים למשרדי המכירות עם תחילת השנה. ככל שיהיה היצע ליזמים הדבר ימנע עליות מחירים חדות בעיר".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות