למרות הביקורת: הריבית עלתה ב0.5% לרמה של 3.25%
הוועדה המוניטרית החליטה להעלות את הריבית ב-0.5 נקודות האחוז לרמה של 3.25%, זאת חרף הביקורת על חוסר האפקטיביות של העלאה נוספת לצד קריסת שוק המשכנתאות
הוועדה המוניטרית החליטה להעלות את הריבית ב-0.5 נקודות האחוז לרמה של 3.25%, זאת חרף הביקורת על חוסר האפקטיביות של העלאה נוספת לצד קריסת שוק המשכנתאות
בנק ישראל מדווח כי הוועדה המוניטרית החליטה להעלות את הריבית ב-0.5 נקודות האחוז לרמה של 3.25%, זאת למרות הביקורת הקשה וסימני השאלה שעלו בעקבות רצף העלאות הריבית בשנה האחרונה. "העלאות הריבית של בנק ישראל שהיו מאז ובד בבד הקשחת התנאים לקבלת משכנתאות שהטיל הנגיד על הבנקים המסחרים וכן, העובדה שהיום מי שלוקח מיליון שקל משכנתא מחזיר עוד 900 שקלים לחודש – כל אלו גרמו לקריסת שוק המשכנתאות עד כדי כ-6 מיליארד בלבד באוקטובר האחרון, כלומר 60 אחוזים פחות לעומת חודש מרץ", מסביר אסטרטג הנדל"ן, עמית דובקין, בראיון ל"מגדילים".
בין היתר העלאות הריבית גם משליכות גם על זכאי "מחיר למשתכן", ובענף הנדל"ן למגורים כבר הביעו חשש מהיכולת לממש את הזכאות. אולם, ההשלכות על שוק הדיור הן אף רחבות וארוכות טווח הרבה מעבר לכך. "נראה כי רוכשי הדירות יושבים על הגדר ומחכים עם הרכישה בניסיון להבין לאן הולך השוק. זאת על רקע העלאות הריבית החדות", אומר השמאי ירון ספקטור, על רקע העלייה במחירי הדיור.
באשר להשלכות על היזמים, אומר ארז סגמן, ההמתמחה במתן פתרונות מימון ליזמים כי: "יזמים שרוכשים קרקע במכרזי המדינה או מבעלים פרטיים ונעזרים במימון לשם הרכישה, מתחילים לשלם את הוצאות המימון ממועד קבלתו. כל עוד הריבית במשק הייתה אפסית ההמתנה עד להשלמת התכנון, הוצאת ההיתר והתחלת המימוש לא הייתה כרוכה בעלויות מימון גבוהות יחסית. אולם כיום כאשר הריבית נמצאת במגמת עלייה הרי שעלויות המימון מתייקרות".
בהודעה שמסר בנק ישראל בעקבות ההחלטה, נמסר כי: "האינפלציה בישראל מצויה מעל הגבול העליון של היעד, ועומדת בשנים-עשר החודשים האחרונים על 5.1%. האינפלציה נרשמת במנעד רחב של סעיפי המדד. הציפיות לאינפלציה לשנה הראשונה משוק ההון נמצאות בתוך תחום היעד, הציפיות לשנה משאר המקורות שוהות בסביבת הגבול העליון של היעד. הציפיות משוק ההון לשנה השנייה ואילך מצויות בתוך תחום היעד.
"במשק הישראלי נמשכת פעילות כלכלית איתנה, עם זאת, המדיניות המוניטרית המצמצמת וההתמתנות בפעילות בעולם צפויים להביא להאטה מסויימת גם בפעילות הכלכלית בישראל, ומספר אינדיקטורים מצביעים על סימנים לתחילת תהליך זה".
באשר לשוק הדיור נמסר כי: "מחירי הדירות עלו בשנים-עשר החודשים האחרונים בקצב גבוה באופן משמעותי בהשוואה לקצב של השנים האחרונות. עם זאת, מספר העסקאות לרכישת דירה ממשיך לרדת והיקף המשכנתאות שניטלו בחודשים האחרונים הצטמצם מאוד. מחירי השכירות עלו ב-0.5% באוקטובר. הקצב השנתי של סעיף הדיור במדד המחירים לצרכן מוסיף לעלות ועמד על 6.2% באוקטובר".
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן