banner
Depositphotos
Depositphotos

קריסת שוק המשכנתאות

שנת 2021 היתה שנת שיא בשוק המשכנתאות, שהגיעה עד כדי כ-130 מיליארדי שקלים לשנה. אולם הריבית והקשחת התנאים הובילו לקריסת שוק המשכנתאות עד כדי כ-6 מיליארד בלבד באוקטובר האחרון –  60 אחוזים פחות לעומת חודש מרץ

מרץ 2022 היה חודש השיא האחרון שרשמו המשכנתאות עם 13.4 מיליארד לחודש אחד בלבד ועם ממוצע שנתי של כ-150 מיליארד. אולם העלאות הריבית של בנק ישראל שהיו מאז ובד בבד הקשחת התנאים לקבלת משכנתאות שהטיל הנגיד על הבנקים המסחרים וכן, העובדה שהיום מי שלוקח מיליון שקל משכנתא מחזיר עוד 900 שקלים לחודש – כל אלו גרמו לקריסת שוק המשכנתאות עד כדי כ-6 מיליארד בלבד באוקטובר האחרון, כלומר 60 אחוזים פחות לעומת חודש מרץ. 

רק לסבר את האוזן, מי שלקח אשתקד מיליון שקלים משכנתא לטווח של 20 שנה, החזיר בסכום הכולל כ-1.35 מיליון שקל וכיום הוא צריך להחזיר כ-1.65 מיליון שקל! ואם הוא נאלץ לקחת גם מימון חוץ בנקאי בשל המגבלות שהוטלו עכשיו, הסכום עשוי להרקיע לכ-1.8 מיליון! זוהי הסיבה העיקרית לכך שבחודשים האחרונים נרשמה ירידה דרמטית של עשרות אחוזים במכירת דירות, זאת בנוסף ובמקביל להעלאות הריבית. "העלאות הריבית מטרתן להלחם באינפלציה, אולם האינפלציה בישראל עומדת על כ-4.5 אחוזים בלבד – כשליש לעומת ארצות הברית ובריטניה, כך שלדעתי נגיד הפעיל את נשק הריבית באופן מוגזם ואולי אף מיותר", אומר אסטרטג הנדל"ן עמית דובקין, שניתח את הנתונים. 

ומה אומרים בענף הנדל"ן?

רוני מזרחי, נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו": "זוהי נורת אזהרה אדומה מהבהבת המלמדת על כשלון מוחלט של נגיד בנק ישראל שגם ריסק את הביקושים לשוק הדיור, אבל לא הצליח לבלום את עליות המחירים ולא ייצר כל פתרון אלטרנטיבי".

רוני מזרחי | צילום: עזרא לוי // Depositphotos
רוני מזרחי | צילום: עזרא לוי // Depositphotos

איציק סימון, בעלי סוכנות ביטוח המובילה בנדל"ן: "אני מצפה ממקבלי החלטות בממשלת ישראל לעשות בדק בית יסודי בכל הקשור לשוק הדיור ולבדל את הטיפול בהבראת השוק מהטיפול באינפלציה שכבודו במקומו מונח, אך אינו מצדיק את הפגיעה שלא לצורך הן בנוטלי המשכנתאות והן במכירת הדירות".

איציק סימון // צילום: דני שביט
איציק סימון // צילום: דני שביט

עו"ד אלדן דנינו, מומחה לבטיחות בבניה ולאחריות תאגידית: "העובדה שלמרות הצעדים האחרונים היצע הדיור אינו גדל מלמד על הצורך בטיפול שורש והצורך להסדיר נושאים הרבה יותר דחופים מהעלאות ריבית, דוגמת העדר הבטיחות באתרי הבנייה, מה שמעכב באופן דרמטי פרוייקטים, מקטין את ההיצע ומקשה מאוד הן על הקבלנים והן על רוכשי הדירות".

אלדן דנינו // צילום: תומר שלום
אלדן דנינו // צילום: תומר שלום

צאלה רוזנבלום עמור, משנה למנכ"ל מ.אביב: "ליבי ליבי לזוגות הצעירים ולכלל רוכשי הדירות שנפגעו קשות מהעלאות הריבית והקשחת תנאי המשכנתאות. הגיע הזמן לאתחול מסלול מחדש כי נכון לעכשיו משק בית מחזיר בממוצע עוד 1000 שקלים בקירוב, מצב שלא יוכל להמשך".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות