banner
תכנית עץ הדר // הדמיה: עמית מנדלקורן
תכנית עץ הדר // הדמיה: עמית מנדלקורן

"פינוי בינוי זה בניגוד לעמדת רבנים, הרס הדת" – סערת ההתחדשות העירונית בשכונת שמואל הנביא

התנגדות הרבנים לא הועילה: אושרו שתי תכניות התחדשות בשכונה החרדית בירושלים. בחברה היזמית מברכים

זיו גולדפישר 21.03.2024

הוועדה המחוזית אישרה למתן תוקף שתי תכניות התחדשות עירונית בשכונה החרדית שמואל הנביא בירושלים. התכניות שאושרו הן התחדשות עירונית ברחוב עץ הדר 1-19, שמואל הנביא, המציעה 220 יח"ד והתחדשות עירונית ברחוב פיתוחי חותם 3-4 בשמואל הנביא, המציעה 476 יח"ד. הוועדה דחתה התנגדות של דיירים שטענו כי הבינוי המוצע אינו מתאים לאופי השכונה. 

התכנית בעץ הדר: התנגדות הרבנים לא עזרה
תכנית ההתחדשות העירונית ברחוב עץ הדר 1-19 בשכונת שמואל, ששטחה 3.2 דונמים, מציעה הריסת 76 יח"ד במבנה טורי ישן ולא בטיחותי, לטובת הקמת 220 יח"ד ב-3 בניינים בני עד 12 קומות. למרות שהדיירים תמכו בתכנית, לאחר אישורה בוועדה המקומית, שהמליצה להפקידה בוועדה המחוזית, יצאו נגדה רבנים בשכונה ואנשי ש"ס. במכתב ששלחו חברי מועצת העיר מטעם ש"ס ליו"ר הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה וסגן ראש העירייה, אליעזר ראוכברגר, איש מפלגת דגל התורה, הם כתבו כי התכנית תשנה את אופי השכונה.

הטענות נגד הפגיעה באופי השכונה הועלו גם בפני הוועדה המחוזית שדנה בהתנגדויות. בין השאר, דיירים בשכונה טענו כי: "פינוי בינוי זה בניגוד לעמדת רבנים, הרס הדת והרחקת הילדים מתורה ויראת שמים הילדים יצאו לתרבות רעה, גם הוריהם יצאו לתרבות רעה, לרבות מעליות שבת – זו הדרך לתרבות רעה ולקירור הדת. אנו מעוניינים בפרויקט תמ"א 38 שתוסיף קומה או 2 וזהו".

המתנגדים הביעו חשש כי הפרויקט יביא לשכונה אוכלוסיה חדשה, וכדברי המתנגדים: "יש בשכונה כיום מרקם עדין של אהבה – כשיבואו אנשים עם רקע אחר לא ניתן לדעת אילו מחלוקות זה יגרור".

מגישי התכנית השיבו לטענה כי מדובר בפרויקט פינוי בינוי ראשון בשמואל הנביא. לדבריהם, מדובר באזור צפוף, שדורש פינוי בינוי לאור איכות הבנייה, וכי האזור עבר שיקום שכונות לא מוצלח, עם הרבה מאוד עבירות בנייה. לדברי מגישי התכנית, התקיים שיח עם האוכלוסייה במקום, עם הדיירים ומנהיגי הקהילה והתוצאה שמתקבלת כאן היא לאחר תאום מאוד הדוק, עם חשיבות גדולה לאזור כולו, וכ-88 אחוז מהדיירים מסכימים לתכנית. לגבי הטענות על פגיעה באופי השכונה נמסר כי הבינוי והטכנולוגיות בבניין יקבלו הכשר רבני, וכי הדירות יימכרו לתושבים בעלי צביון זהה לדיירי השכונה.

חוקר שמינתה הוועדה המחוזית המליץ לדחות את ההתנגדויות. הוועדה אימצה את המלצת החוקר ונתנה תוקף לתכנית. הוועדה קבע כי "התכנית מציעה מתווה איכותי להתחדשות עירונית על ציר הרכבת הקלה הכולל את חידוש המבנים הישנים ותוספת יח"ד, לצד הקצאת שטחים ציבוריים מבונים, ועירוב שימושי מסחר, בהתאם לעקרונות התכנון של הוועדה".

תכנית פיתוחי חותם // הדמיה: סטודיו אור
תכנית פיתוחי חותם // הדמיה: סטודיו אור

פיתוחי חותם: חוששים ממערות קבורה
התכנית להתחדשות עירונית ברחוב פיתוחי חותם 3-4 ורחוב שמואל הנביא 110-120, ששטחה כ-10 דונמים, ממוקמת אף היא בשכונת שמואל הנביא החרדית. במתחם קיימות כיום 156 יחידות דיור בשלושה מבנים אחד אשר ניבנו בשנות ה-60 של המאה ה-20 ועברו שיפוצים ותוספות לאורך השנים. במבנה לא קיימים פתרונות הולמים למיגון, חניה ונגישות.

לצורך פיתוח המתחם מוצעת תכנית בינוי המשנה את קווי הבניין הקיימים, את גובה הבינוי ומוסיפה זכויות בניה. התכנית מוסיפה 320 יח"ד ובסה"כ מציעה 476 יח"ד.

גם במקרה הזה, הדיירים ברחוב התנגדו לתכנית מחשש לפגיעה באופי השכונה וכניסת תושבים לא חרדים. בין השאר, טענו המתנגדים כי היום השכונה ברובה כוללת מגזר חרדי, וכי הם לא מעוניינים להביא אוכלוסייה שאינה שייכת למגזר. עוד הביעו המתנגדים חשש כי במהלך עבודות הבנייה יתגלו מערות קבורה, דבר שיביא לעיכוב בבינוי.

חוקר מטעם הוועדה המליץ לדחות את ההתנגדויות. החוקר ציין, בין השאר, כי אין לאף אדם זכות לשימור צביונה של שכונת המגורים שלו. עם זאת, הוא הוסיף כי יש צפי להכפלה של האוכלוסייה בעשורים הקרובים וצריך לתת פתרונות דיור גם לאוכלוסייה החרדית.

לגבי החשש ממערות קבורה, החוקר ציין כי: "בירושלים אתרי קבורה ועתיקות רבים. קבלת התנגדות מסוג זה משמעותה עצירת הבינוי בירושלים כולה". הוא הוסיף כי היזמית חתמה על הסכם מול ארגון "אתרא קדישא" ולפיו אם יתגלו קברים בשטח – הם יטופלו במהירות האפשרית. הוועדה המחוזית אימצה את המלצותיו ונתנה תוקף לתכנית.

את שתי התכניות יזמה חברת חוצות ירושלים, שמסרה כי: "אנו גאים להוביל על מיזמי ההתחדשות ותוכניות פינוי בינוי ברחבי ירושלים. ביום שבו הצלחנו לברך על המוגמר ולערוך טקס הריסת בניין בשכונת רמת אשכול בעיר, אנו שמחים לבשר על שני פרויקטים נוספים שקורמים עור וגידים וקיבלו זה עתה תב"ע. במקביל, אנו שוקדים על תוכניות נוספות שצפויות לצאת לדרך בתקופה הקרובה".

עורך התכניות הינו אדריכל עומר בר עמית מנדלקרן אדריכלים סטודיו a2o. 

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות