banner
רון חולדאי ראש עיריית תל אביב // צילום: איליה מלינקוב
רון חולדאי ראש עיריית תל אביב // צילום: איליה מלינקוב

ראש העיר תל אביב-יפו רון חולדאי: "ההשקעה בהתחדשות עירונית מחזירה לעיר תרומה שלא תסולא בפז"

כרבע ממתחמי המגורים בעיר המבוקשת ביותר למגורים בישראל נקבעו כמתחמי התחדשות עירונית: "במקרים רבים אנו פועלים יד ביד עם יזמים ובעלי הנכסים"

ניסיון ציבורי: רון חולדאי (79) מכהן כראש העיר תל אביב -יפו משנת 1998. 

קודם לכן שירת כטייס קרב וכמפקד טייסות בחיל האוויר הישראלי. בשלב מתקדם יותר בקריירה הצבאית שלו פיקד על בסיסי החיל בנבטים ובחצרים. לאחר סיום שירותו בצה"ל בדרגת תת-אלוף, פנה לעסקים ובהמשך שימש כמנהל הגימנסיה העברית "הרצליה".

השכלה: חולדאי הנו בוגר מצטיין של המכללה האמריקנית ללוחמה אווירית של חיל האוויר בארה"ב (1981). הוא גם בעל תואר ראשון בלימודים כלליים מטעם אוניברסיטת אובורן של מונטגומרי (1981).

אולי לא ידעתם: חולדאי נולד בקיבוץ חולדה, במהלך מלחמת יום הכיפורים הפיל שלושה מטוסי אויב 

מתי הייתה פריצת הדרך של העירייה בהתחדשות העירונית בעיר?
"בשנים האחרונות מובילה עיריית תל אביב-יפו עשרות תכניות להתחדשות עירונית, שנועדו לשרת את התושבים מתוך הסתכלות אסטרטגית מתוכננת על מבנה ומרקם החיים בעיר לשנים קדימה.

באמצעות טיפול הוליסטי ועמוק, וללא קיצורי דרך, החלפנו תשתיות, חידשנו את מוסדות הציבור והתרבות, פתחנו את המרחב הציבורי, טיפחנו את הגינות, דאגנו לניקיון, הובלנו אכיפה של פעילות העסקים ושרטטנו תכנון אורבני נכון של עירוב שימושים אמיתי – של תושבים ומסחר, של פנאי ועסקים, של מרחבי פנים וחוץ, של מגוון האוכלוסיות החיות בעיר, של ניידות בכל אמצעי התחבורה, של מרכזיות לצד איכות חיים.

מהר מאד ניכר כי ההשקעה בהתחדשות העירונית מחזירה לעיר תרומה שלא תסולא בפז. בזכות מרחב ציבורי מזמין ופריחה של מוסדות התרבות – אזורים שסבלו מהזנחה, נטישה והידרדרות, חווים כיום חיי קהילה ותרבות תוססים, שיפור בפעילות המסחר והכלכלה, תנועת מבקרים בשעות רבות יותר של היממה, הגברת תחושת ביטחון אישי וכן- גם עליה במחירי הנכסים. ההתחדשות העירונית של המרחב הציבורי ושל מבני הציבור החזירה אזורים שלמים בעיר לתושביה- משודרגים ומותאמים לצרכיהם, ולצרכיה של העיר במאה ה-21.

אל התנופה הזאת יש לצרף גם את בנייני המגורים. בעבורנו, תכניות ההתחדשות עירונית, בהן פינוי בינוי, הן הפתרון המיטבי לתוספת משמעותית במספר יחידות הדיור בעיר, תוך מתן מענה לצרכי ציבור פתוחים ובנויים, יצירת שכונות מקיימות עם פתרונות תנועה וחנייה נאותים לכלל האוכלוסייה, עם תמהיל גודל של יחידות דיור שייתן מענה לאוכלוסייה הקיימת ולאוכלוסייה חדשה.

במקרים רבים אנו פועלים יד ביד עם יזמים ובעלי הנכסים – גם ברמה התכנונית וגם בוועדות האישור השונות – על מנת להאיץ ולקדם תכניות להתחדשות עירונית במסגרת תמ"א 38, שיפוץ בתים, שימור מבנים ועוד.

כמו כן, לאור החלת תיקון 139 בחוק וסיום תוקפה של תמ"א 38 בפברואר 2024, מקודמת תכנית כוללת לעיר תל אביב-יפו (תא/5555) שתהווה תכנית חדשה להתחדשות של המרקם הוותיק בעיר. התכנית מיועדת לתת מענה יעיל להתחדשות בניינית, תוך שימת דגש על איכות החיים העירונית עם הפנים לתושב, לצד הגידול באוכלוסייה וטיפול במרחב הציבורי. לפני העברת התכנית לדיון בוועדה המחוזית, יתבצע שיתוף ציבור באמצעים שונים במסגרתו יוכלו ציבור התושבים והעוסקים בהתחדשות להגיב ולהשפיע בהתאם".

גשר השלושה // הדמיה: חן אדריכלים ורוקח אשכנזי מהנדסים
גשר השלושה // הדמיה: חן אדריכלים ורוקח אשכנזי מהנדסים

מהו היקף יחידות הדיור החדשות המקודמות כיום בעיר במסגרת התחדשות עירונית?
"עיריית תל אביב-יפו מקדמת כ-140 תכניות להתחדשות עירונית במסגרתן מתוכננות להיבנות בעיר למעלה מ -16,000 יחידות דיור, כ -4,000 מתוכן כבר מאושרות. בשנת 2022 הוצאו היתרי בניה ל-6,852 יחידות דיור חדשות ועד יולי 2023 הוצאו היתרי בנייה ל-3,443 יחידות דיור".

כיצד העירייה מייצרת ודאות ליזמים ולדיירים?
"בדיוק לצורך כך הוקמה המחלקה להתחדשות עירונית במנהל הנדסה של עיריית תל אביב – יפו, האמונה על קידום, פיתוח, ליווי ובקרת תהליכי התחדשות עירונית בעיר, על ידי ליווי כלל הגורמים המעורבים בתהליך בשלביו השונים, בהם: ייזום, תכנון, ביצוע ואכלוס. זאת בשקיפות ובהנגשת המידע לתושבים ובעלי העניין השונים בתהליך, תוך שמירה על איכות התכנון בהתאם לחזון העיר.

במהלך שנת הקמתה הראשונה, המחלקה להתחדשות עירונית עסקה בליווי צמוד של תהליכי התחדשות עירונית בהם התגלו חסמים תכנוניים וחברתיים, בהסברה ושיתוף הציבור במתחמי התחדשות, ובהפקת סרטונים ופודקסטים שעוסקים בהסברת מושגים וסוגיות שונות בהתחדשות עירונית ונגישים לציבור בפלטפורמות השונות. בנוסף, השיקה המחלקה שירות חדש לתושבים – ה"תשקיף", שבו סיכום עקרונות ראשוניים לתכנון העירוני במרחב מסוים, ומהווה בסיס מידע להנעת יוזמת התחדשות עירונית, להתארגנות נכונה של תושבים, בתהליך שקוף ונגיש המקטין את אי הוודאות לצדדים המעורבים, וכן הפכה לכתובת מרכזית לפניות, מתן מענה, מידע וסיוע בנושא ההתחדשות העירונית. 

גם מסמכי המדיניות העדכניים כגון מדיניות שכונת שפירא/מדיניות ציר שלבים, נועדו לייצר ודאות בעבור היזמים על ידי פירוט קיבולת בניה מקסימלית, מגבלות, היקף הקצאות נדרש ותמהיל יחידות דיור מומלץ וגם שקיפות בעבור תושבי השכונה ובעלי הדירות שיכולים לצפות את השינויים העתידיים בשכונה בטווח של 7-15 שנה ואת החזון השכונתי.

בנוסף, החברה העירונית עזרה ובצרון מהווה מארגן עירוני, שיחד עם תושבים הבוחרים בכך, מקדמת תכניות והיתרים להתחדשות מתחמים ובניינית. חברת עזרה ובצרון מפעילה גם מרכז מידע וקורסים – הבית להתחדשות עירונית, הפועל ברחבי העיר, יוזמת ומובילה תכניות ומסייעת לתושבי העיר".

אילו שכונות או אזורים יקבלו דחיפה משמעותית בשנים הקרובות?
"לעמדת העירייה, תכניות התחדשות עירונית ובכללן פינוי-בנוי, הן פתרון אולטימטיבי לתוספת יחידות דיור לעיר תוך מתן מענה לצרכי ציבור פתוחים ובנויים, יצירת שכונות מקיימות עם פתרונות תנועה וחנייה נאותים לכלל האוכלוסייה עם תמהיל גודל יחידות דיור שייתן מענה לאוכלוסייה הקיימת ולאוכלוסייה חדשה , תוך התחדשות של אזור שלם.

העירייה מקדמת ומעודדת התחדשות עירונית במגוון דרכים:  תכנית הרובעים, תכנית עירונית להתחדשות בניינית ומרחבי התחדשות בתכנית המתאר (תא/5000 המאושרת ותא/5500 המתעדכנת בהליכי תכנון) בהם מוגדרים מנגנונים תכנוניים מתמרצים להתחדשות בעת עריכת תכנית בניין עיר. בנוסף, מסייעת בהכרזות על מתחמי פינוי ובינוי המסייעות לתושבים לקבל הקלות מיסוי ולהתגבר על חסמים חברתיים".

תוכניות או פרויקט משמעותי שקידמת במהלך הקדנציה לטובת פיתוח העיר?
"בהמשך למדיניות זו, במסגרת תכנית המתאר לעיר תא/5000 נקבעו כרבע משטחי המגורים בעיר כמתחמי התחדשות עירונית, 70% מהם הם בדרום העיר ומזרחה, כאשר עשרות התוכניות אותן מובילה עיריית תל אביב-יפו בתחום זה צפויות להוסיף כ-15 אלף יחידות דיור לעיר. 

עיקר הפרויקטים מקודמים בשכונת נווה שרת בצפון מזרח העיר, בה צפויות להתווסף עוד כ-2,500 יחידות דיור ואשר בה כבר אוכלסו הפרויקטים הראשונים וכן בשכונת יד אליהו, אחת השכונות הגדולות והוותיקות בתל אביב-יפו, העומדת בפני התחדשות עירונית מואצת, במסגרתה יתווספו לשכונה כ-3,000 דירות, לצד חידוש המרחב הציבורי באזור, הקמת מבני ציבור, גני ילדים, גינות ושטחי ציבור לשימוש ונוחות התושבים, כל אלה יהוו תוספת משמעותית להתפתחות והתחדשות מזרח העיר".

מעפילי אגוז מתווה משולב // הדמיה: מילבאואר אדריכלים
מעפילי אגוז מתווה משולב // הדמיה: מילבאואר אדריכלים

להלן מספר דוגמאות:
יפו ג- תכנית שמחה הולצברג שכללה מתווה יHחודי של שילוב בניינים גבוהים לשיפוץ חיזוק והרחבה בשילוב עם מתווה בינוי-פינוי-בינוי.

יפו ד- כל מרחב קהילת קנדה –דופן שדרות ירושלים שאושר לפינוי בינוי.

נווה עופר- השכונה נמצאת בתנופת פיתוח ומקודמות בה מספר תכניות התחדשות עירונית. המשמעותית ביניהן היא התכנית "תא/4576, התחדשות עירונית נווה עופר – מתחם דש"א", בשטח 66 דונם, הכוללת התחדשות של 422 יחידות דיור ובמסגרתה מוצעות כ-1,575 יחידות דיור כולל יחיד דיור ציבורי לקשישים ודירות בהישג יד, וכן שטחי מסחר ושטחים ציבוריים.

נווה שרת- אישור תכנית לשכונת הארגזים הכוללת הסדרה של כ-130 דונם, כשכונה חדשה בדרום מזרח העיר. 

הפקדת תכנית 'חוות יפת – ששת הימים' המסדירה שטח של כ-28 ד' במרכז כפר שלם.

התחדשות דופן כפר שלם- קידום התחדשות עירונית במרחב כפר שלם באמצעות מסמך מדיניות "דופן כפר שלם" המבוסס על המתווה המשולב של פינוי בינוי לצד שדרוג מבנים קיימים. במסמך הומלץ על קידומם של 11 מרחבי תכנון המיועדים להתחדשות עירונית וכיום רובם המכריע נמצא בהליכי תכנון. במסגרת המתווה אושרה תכנית עיצוב ראשונה במתווה זה (מעפילי אגוז 60-64).

מדיניות מע"ר ( מרכז עסקים ראשי) דרום – מסמך מדיניות תכנונית למרחב העסקי הדרומי של העיר כשכונת מגורים מוטת תעסוקה. 

גשר השלושה – הגשר יעבור מעל איילון ויקשר בין רחוב השלושה במזרח לרחוב הרכב במערב, ימשיך את הגשמת החזון העירוני להנגשת כל חלקי העיר – בהליכה, ברכיבה ובנסיעה. 

תכנית מרחב טרה – התחדשות אזור תעשייה נחלת יצחק על תחנת רכבת השלום ותחנות המטרו העתידיות, יצירת מרחב עירוני מעורב שימושים ותוספת באזורי הביקוש של שטחי ציבור, תעסוקה (כ-190 אלף מ"ר) ומגורים (כ-900 יח"ד)".

מה האתגר הכי גדול של ועדות ומשרדי התכנון הארציים?
"התחדשות עירונית היא מעשה תכנוני חשוב וחיוני, אך מורכבותו רבה והוא משלב בין תכנון פיזי לבין נושאים חברתיים רגישים הקשורים בחיי אנשים, בשינויים נדרשים ובתהליכי קבלת החלטות מורכבות. כמו כן, גם בצד הפיזי מדובר בפרויקטים הדורשים ניסיון בהובלת תכנון, איתנות, יציבות פיננסית ויכולת ביצוע גבוהה. שילוב זה מאתגר את המעשה התכנוני של התחדשות, שכאמור משלב עולמות השפעה שונים ולא מסתפק רק בקידום תכניות. תכנון הוא הבסיס והזרז, אך יש לשלבו בפעולות משלימות".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות