banner
נתן אלנתן // צילום: פוטו מרסלו
נתן אלנתן // צילום: פוטו מרסלו

נתן אלנתן: "מבחינת היצע – אין חוסר ביחידות דיור"

יו"ר מטה התכנון הלאומי על שוק הדיור: "תהיה אולי עלית מחירים, והיא תתמתן ברגע שהשוק יבין שיש היצע"

ועידת שמאי המקרקעין שהתקיימה באילת: יו"ר מטה התכנון הלאומי נתן אלנתן, השתתף בוועידה, והתייחס להסרת חסמים וזירוז הליכי הבנייה ביראשל: "בנושא הסרת חסמים בהיתרי בניה, דבר ראשון שהתחלנו לטפל בו זה כל נושא שיטת חישוב השטחים. העברנו את התקנות ומהיום תוכניות חדשות מדברות בשטח כולל ולא צריך לחלק את החלוקה בין שטח עיקרי לשירות. אנחנו כבר לקראת כתיבת התקנות, הדבר יקצר בערך 70% מזמן הבדיקה של היתר הבניה, אבל זה רק פן אחד". עוד לדבריו, "בכל הנוגע לתכניות עיצוב, כיוון שאין לזה הסדרה וזה לא משהו שמעוגן בחוק, כל אחד לקח את זה לכיוונים אחרים והיום לפעמים לוקח לך 3 שנים לאשר תכנית עיצוב לפני שאתה מוציא היתר בניה. אנו הולכים להוציא עכשיו הצעה לתדריך איך להכין תוכניות, יהיו תוכניות בינוי ומתי אפשר לעשות ומתי אי אפשר לעשות, מה יהיה בתוך התב"ע, מה בתוכנית הבינוי ומה בהנחיות המרחביות, יש לנו שיתוף פעולה מדהים בקטע שהופתעתי עם השלטון המקומי".

באשר למחירי הדיור, אמר אלנתן כי אין מחסור בדירות: "מבחינת היצע יח"ד אישרנו בשנה האחרונה ב- 2023 כ-180 אלף יח"ד חדשות. היעד הממשלתי היה 125 אלף והגענו ל- 180 אלף יחידות, זאת אומרת שמבחינת היצע של יח"ד אין חוסר ביח"ד, אם הצורך בסביבות 60-80 אלף יח"ד בשנה, אנו מתכננים כפול מזה לפחות ועל ידי זה אנחנו דואגים שיהיה בשוק את מה שצריך. תהיה אולי עלית מחירים והיא תתמתן כי ברגע שהשוק יבין שיש היצע ומשך הזמן של הוצאת היתרי בניה מתחיל להתקצר והמדינה תבין ותכניס את היד לכיס ותיתן תמריצים".

לדברי אלנתן הפתרון למצוקת כוח האדם בענף יגיע מהכשרת עובדים ישראלים, "להביא עכשיו את הפלסטינים בתקופה הזו זה מאוד בעייתי וזה לא פתרון. צריך להשקיע בישראלים שייכנסו לשוק וגם פה המדינה צריכה להשקיע ולתת תמריצים. ברגע שיהיו לנו עובדים ישראלים שייכנסו לשוק וזה משתכלל ומתחיל להיות הייטקי וזה יותר קל, לא כמו שעבדו בסולל בונה של פעם".

"בזכות הותמ"ל – הוועדות המחוזיות החלו לעבוד ברצינות"

עוד הוא התייחס להצעה להפוך את הותמ"ל לוועדה קבועה, והשווה אותה לוועדות המחוזיות: "בזכות הותמ"ל הוועדות המחוזיות החלו לעבוד בצורה יותר רצינית, כשנהייתה להן תחרות. הותמ"ל שהרבה מדברים נגדו, הוא הגוף היחיד שעומד בלוחות זמנים כמו שצריך. התכניות בותמ"ל מתאשרות בפחות משנה ביום הקליטה שלהם, תוכניות התחדשות עירונית תוך 7 חודשים זה הממוצע ולכן דווקא הועדה הזאת היא דוגמה וסמל. תדעו לכם שהוועדות המחוזיות החלו לעבוד בצורה יותר רצינית כשנהייתה להן תחרות והם אומרים 'בואו תביאו תוכניות וניתן לכם שירות טוב כמו הומת"ל', ולכן חשוב שהותמ"ל תמשיך להיות ולהוות תחרות לוועדות האחרות".

היתרים לא חוקים בוועדות המקומיות

אלנתן ביקר את איכות כוח האדם בוועדות התכנון המקומיות, ואמר כי: "ישנן ועדות מקומיות שנעשים שם היתרים בלתי חוקיים עם אנשי מקצוע ברמה מאוד ירודה, אנו תמיד מחפשים את הדרך איך אנחנו מורידים סמכויות למי שיכול ולא נותנים למי שלא יכול".

מי יהיו 70 המשפיעים לשנת 2023?

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות