banner
ערד // Depositphotos
ערד // Depositphotos

ולנת"ע תדון מחר בתכנית להקמת חמישה יישובים במבואות ערד

המשרד להגנת הסביבה טען שמחלישים את ערד אולם הוועדה המחוזית ממליצה להפקיד את התכנית, המייעדת יישוב אחד לפזורה הבדואית

זיו גולדפישר 19.06.2023

הוועדה הארצית לנושאים עקרוניים (ולנת"ע) צפויה לדון מחר (ג') בתכנית להקמתם של חמישה יישובים חדשים במבואות ערד. הדיון מתקיים לאחר שלפני כשלושה חודשים אימצה הוועדה המחוזית דרום החלטה הממליצה על הפקדת התכנית. הנושא מקודם בהתאם להחלטת הממשלה מלפני קצת יותר משנה, שאשררה החלטה קודמת מלפני עשור, להקים חמישה יישובים כפריים קהילתיים בחלקו הדרום מזרחי של חבל מבואות ערד.

בשנת 2014 החליטה המועצה הארצית להמליץ לממשלה על הקמה של חמישה יישובים כפריים, בבקעת ערד, בחלק המזרחי של מטרופולין באר-שבע, ממערב לעיר ערד ומצפון לדרך מס' 31 באזור הנקרא "מבואות ערד". מתוך היישובים הללו, ארבעה מיועדים לאוכלוסייה הכללית וישוב אחד עבור האוכלוסייה הבדואית המתגוררת באזור. בחודש מרץ שעבר החליטה הממשלה לאמץ את המלצת המועצה, ולהקים את חמשת היישובים (מבואות ערד 1; מבואות ערד 2; מבואות ערד 3, המיועד לאוכלוסייה בדואית; מובאות ערד 5, מבואות ערד 6). כל אחד מהיישובים כולל 500 יח"ד וצפי האוכלוסייה שלו הוא 1,800 נפש.

כדי לאפשר את הקמת היישובים, הגישה הוועדה המחוזית דרום תכנית מתאר, הכוללת שינוי לתכנית המתאר של מחוז דרום (תמ"מ 23/14/4 – שינוי מס' 6). הוועדה המחוזית דנה בתכנית בחודש מרץ האחרון, ואישרה את הצעתו של היו"ר, עודד פלוס, להמליץ למועצה הארצית על הפקדת התכנית. 

ההחלטה שאושרה קבעה כי: "במסגרת מימוש החלטת הממשלה בהתאם להמלצת המועצה הארצית, פעלה הוועדה להתאים את מיקום הישובים לאופי האזור באופן מיטבי, תוך קביעת איזונים בין השטח המיועד לפיתוח של הישובים לשמירה על שטחים פתוחים במרחב שביניהם. הוועדה נתנה דעתה למצב בפועל לפיו ישנה במרחב כמות משמעותית של התיישבות בדואים בלתי מוסדרת מזה שנים ארוכות, אשר תכנית זו מייעדת בין השאר לכנס אותם לישוב מס' 3 (מבואות ערד 3). הוועדה סבורה כי התכנית לא תהווה שינוי מהותי לאופיו הכפרי של האזור כפי שהוא בפועל".

מנגד, נציג המשרד להגנת הסביבה העלה הצעה נגדית, לדחות את התכנית. בהצעת המשרד נאמר כי: "יש לעבות ישובים קיימים ולהימנע מהקמת ישובים חדשים… מדובר ביישובי לווין שיעמיסו על תשתיות התחבורה הקיימות, יצריכו הקמת תשתיות תחבורה חדשות ויגבירו את השימוש ברכב פרטי. ישובים אלה יהוו תחרות לעיר ערד, יחלישו אותה ויוציאו ממנה אוכלוסייה חזקה".

בסופו של דבר, הצעתו של יו"ר הוועדה, לתמוך בתכנית, אושרה ברוב קולות. כעת התכנית עולה לוועדה לנושאים תכנוניים עקרוניים. 

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות