banner
הרב נתן אלנתן // צילום: רז רוגובסקי | Depositphotos
הרב נתן אלנתן // צילום: רז רוגובסקי | Depositphotos

נתן אלנתן: "מעריכים שכ-40% מהבקשות להיתרי בנייה יהיו ברישוי עצמי"

"העסק מתקדם": יו"ר מטה התכנון הלאומי התארח בכנס איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, ועדכן על התקדמות רישוי עצמי

"רפורמת הרישוי העצמי היא שינוי דרמטי. מאז תחילת הרפורמה לפני חצי שעה הוגשו כמעט 300 בקשות להיתר במסלול זה, 115 עמדו בתנאים והתקדמו, 35 יצאו ושבעה היתרים ניתנו בפועל", כך אמר נתן אלנתן, יו"ר מטה התכנון הלאומי, בכנס איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים, שהתקיים בשבוע שעבר.

לדבריו, "העסק מתקדם ויש כמה פרויקטים מאוד גדולים שהולכים להיכנס. נגיע ליותר בקשות במסלול הזה כי זה טוב לכולם- ליזמים מקצרים זמנים, לוועדות המקומיות מורידים לחץ. מעריכים שכ-40% מהבקשות להיתרי בנייה יהיו במסלול הזה. עד היום האדריכל לא לקח אחריות כי הכל היה על הוועדה המקומית ועכשיו האדריכל יקח אחריות", הוסיף אלנתן, וציין כי: "בוחנים שילוב הנדסאים במסלול הזה אבל לא כל הנדסאים ולא כל הבקשות. את הווילות והדברים הפשוטים עושים כבר היום הנדסאים. כשיש תוספת בנייה קטנה לעומת מגדל ושניהם עוברים באותו תהליך זה תוקע את הוועדה".

אלנתן התייחס לביטול ההפרדה בין שטח עיקרי לשירות: "עובדים עם שטח כולל. תכניות קיימות שעשו את ההפרדה זה יותר מסובך זה דרש תיקון חקיקה כי תקנות לא פועלות רטרואקטיבית. ניתנה סמכות לשר גם לתכניות קיימות. המהלך ישפיע על עשרות אלפי תכניות מהתקופה המנדטורית ועד ימינו. ישבנו עם מהנדסי ערים, יזמים וכל הגורמים. ההליך כבר התבצע ואושר בוועדה ארצית. מקווה שתוך חודשיים- שלוש התקנות יחתמו וכל הבקשות יהיו לפי שטח כולל חוץ מתוספות בנייה".

מושב מרכזי אחר בכנס עסק ב"חלופת שקד" ותיקון 139 לחוק. "חלופת שקד מתקנת את הבעיות שיצרה תמ"א 38, שהן גם הפקעות וגם תכנון נקודתי מאוד שלא רואה מעבר למגרש", אמרה ימית כהן, מנהלת אגף רגולציה במינהל התכנון, "אי אפשר להשתמש בתיקון 139 כל עוד יש תכניות מתוקף סעיף 23 שחלות. מצד שני, התיקון מדי מצומצם לשאיפות הגדולות שכיוון אליהם. תיקון 139 רוצה לתת סמכות לוועדות המקומיות לתכנן בעצמן אבל עדיין רואים הפקעות שטחי ציבור, לתת לעירייה לנהל 10 אחוז בכל בניין זה לא ריאלי ואיגום הפקעות צריך להילקח בחשבון.

דיירים חוששים שיהיה להם גן ילדים מתחת לבית". עוד היא אמרה: "הרישוי המהיר זאת מהפכה. פוטנציאל אדיר שרוב הוועדות עדיין לא משתמשות בו. יודעים לתכנן ולעשות תב"ע והיתר בעת ובעונה אחת.

סוגיות ברמת היתר שפותרים ברמת תכנית. הדיכוטומיה שנוצרה בין תכנון לרישוי היא בעייתית- יש תכנון ורישוי וזה כמו קווים מקבילים שלא נפגשים.

תכניות עיצוב או בינוי ופיתוח והרבה שינויים קורים מחוץ לתהליכים החוקיים וזה מאפשר לנו לתכנן נכון. סוגרים דירות תמורה אחרי הרבה השקעה לדיירים ומחכים שזה יקרה. אחריות שלנו להביא להם בזמן קצר וההזדמנות של תכנית-היתר היא המהפכה אבל אחריות הוועדות המקומיות איך מתכוננים לדבר הזה. הרישוי והתכנון עדיין לא יודעים לדבר בחלק מהמקומות". 

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות