האם עיריית ירושלים תשיב היטלי השבחה לתושבי רחביה?
בית המשפט העליון עיכב את פסק הדין של המחוזי, שקבע כי תכנית המתאר שחלה על שכונת רחביה לא הביאה להשבחה
בית המשפט העליון עיכב את פסק הדין של המחוזי, שקבע כי תכנית המתאר שחלה על שכונת רחביה לא הביאה להשבחה
הוקפאה ההחלטה שחייבה את הוועדה המקומית ירושלים להשיב לדיירי שכונת רחביה את היטלי ההשבחה שגבתה מהם: בית המשפט העליון הורה על עיכוב פסק הדין של בית המשפט המחוזי, שקבע כי תכנית המתאר שחלה על שכונת רחביה בירושלים (תוכנית 9988) לא הביאה להשבחה, ובעלי הנכסים בשכונה לא יחויבו בהיטל השבחה בגינה. החלטתה של השופטת דפנה ברק ארז ניתנה במסגרת דיון בבקשת רשות ערעור שהגישה הוועדה המקומית ירושלים נגד פסק הדין. עוד נקבע כי לפי הקביעה שלפיה הוועדה המקומית תצטרך להשיב לדיירי השכונה את היטלי ההשבחה שגבתה מהם תעוכב.
הרקע לערעור הוא החלטה של ועדת הערר משנת 2022, לקבל מעל מאה עררים שהגישו בעלי נכסים בשכונה, ביניהם נשיא בית המשפט העליון לשעבר, אהרון ברק, נגד חיובם בהשבחה בגין אישור תכנית המתאר לשכונה, שאושרה בשנת 2015. תכנית 9988 הינה תכנית מפורטת להגדלת זכויות הבניה בשכונת רחביה. התכנית חלה על 300 בניינים ובהם כ-4,600 יחידות דיור.
ועדת הערר, בראשותו של יו"ר הוועדה דאז, עו"ד בני זלמנוביץ', קבעה כי הזכויות מכח התכנית הינן בגדר זכויות "צפות" (תיאורטיות) בדומה לתמ"א 38, ועל כן לא ניתן לחייב בגינן בהיטל השבחה במימוש במכר. הוועדה המקומית הגישה לבית המשפט המחוזי ערעור מינהלי נגד ההחלטה. בית המשפט דחה לפני כחודשיים את הערעור, וקבע כי יש להתחשב בהשפעות של תמ"א 38 במצב התכנוני הקודם. עם זאת, בניגוד למסקנתה של ועדת הערר, בית המשפט המחוזי קבע כי יש לסווג את הזכויות מכוח תכנית 9988 כזכויות מעין מוקנות ולא כזכויות מותנות. קביעתה של ועדת הערר, לפיה על הוועדה המקומית להחזיר למשיבים את היטלי ההשבחה שנגבו מהם נותרה על כנה.
בעקבות זאת, הגישה הוועדה המקומית בקשת רשות ערעור על פסק דינו בית המשפט המחוזי ובצדה בקשה לעיכוב ביצוע (על דרך של אי-השבת הסכומים שנגבו על-ידה) עד להכרעה בבקשת רשות הערעור.
השופטת דפנה ברק ארז קבעה כי מאזן הנוחות נוטה לכיוון עיכוב ביצוע פסק הדין, וזאת בהתחשב בקשיי הגביה שעלולים להתעורר במקרה זה.
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן