banner

הנזק ליזמים: חצי מיליון שקל עבור שכירות לדיירים בכל בניין בת"א שעובר התחדשות עירונית

עו"ד אביב טסה, אב ללוחמים ופעיל התנדבותי, חושף את כל האמת על מה שעובר על היזמים והדיירים, ומאמין שהפתרון נמצא בבנייה מתועשת

"בשבועות הראשונים לא היתה מדיניות, לא היו הוראת שעה, והמשרד שלנו התגייס לעזור. התאוששנו מהר מההלם מהר", מספר עו"ד אביב טסה, בעלי חברת "אגם שביט יזמות בנדל"ן", שהתארח באולפן הפתוח של "מגדילים". "יומיים אחרי, בני הגדול גוייס להנדסה קרבית, 50 ומשהו יום שהילד בעזה זה קצת קשה. אח שלי היה בלבנון ועוד אח בצפון, כולם גוייסו ויש לי בן בסדיר ועוד בן, שהתחיל להיות פעיל חברתי בכל הבסיסים בארץ", מתאר עו"ד טסה, שהצטרף עם תרומה משלו, ופעל לילות כימים להעניק ליווי משפטי בכל זירה אפשרית, לרבות למשפחות החטופים. "ליווינו משפחות חטופים ברמה האישית", הוא מספר היום, "עלו הרבה מאוד צרכים. למשל, אדם שקיבל הודעה שכרטיס האשראי של אחיו עובד כל היום בעזה, ואז אתה מגיע לחברת כרטיסי האשראי ולא מבטלים את הכרטיס כי אתה לא בעל הכרטיס, כאן נכנסו לתמונה וסייענו". 

במקביל אתה גם פועל לבניית הארץ מחדש, מה מצב ענף הבנייה?
"עגום אבל אופטימי. כל שיחה אני פותח בשאלה 'מה מצבך' כי מה שנכון להיום, לא נכון לעוד יומיים, בכללי יש עצבנות ומתח. 

"עם זאת, הרשויות מפתיעות אותי לטובה, ועדות התכנון עובדות די מהר. קיבלנו הרבה החלטות ועדה אבל כל מה שקשור למכירות, בנייה, עבודה בפועל – הכל נתקע. בכלל, גם העבודה מול משרדים וחברות מאתגרת ויש לכולם הרבה מגוייסים. אצלנו בחברה שמרנו על כל צוות העובדים, עם שעות מקוצרות ויותר תמיכה וסיוע, כי 'הביחד' מוציא אותנו מהטראומה הזאת". 

מה מצב היזמים?
"הרבה יזמים הגיעו בלי אוויר למלחמה, ונשארו בלי עובדים. גם העובדים הסינים היו אפיזודה חולפת ויש כאלו שנעלמו. יש גניבות של עובדים בין היזמים. זו קבוצה שלמה שנעלמת בוקר אחד כי שילמו להם יותר במקום אחר והם אפילו לא מודיעים. 

"גם העיריות לא מאפשרות לעבוד באופן קבוע באתרים, והגישה לאתרי הבנייה קשה, היזמים על 25 אחוז תפוקה". 

יהיו לזה השלכות, מה הן?
"יש הבדל בין יזמי התחדשות עירונית לבין עסקה רגילה. יזם רגיל קנה קרקע ומבחינת הביצוע הוא לא צריך לשלם פיצוי לרוכשים על כל תקופת המלחמה. את הנזק הוא יספוג בריביות ובהוצאות. לעומת זאת, בהתחדשות העירונית פינו הרבה מאוד דיירים בפרויקטים שעוברים הריסה ובנייה מחדש, והם צריכים לקבל דמי שכירות על תקופת המעבר מהדירה בזמן הבנייה. על כל בניין ממוצע בתל אביב צריך לשלם 120-150 אלף שקל דמי שכירות, זה נזק מצטבר של יותר מחצי מיליון שקל".

מי ישלם את הנזקים?
"זה יתגלגל לרוכשים, זה לא יחזיק מעמד עם המחירים שיש היום לדירות". 

בינתיים שינוי חקיקה נכנסו לתוקף.
"נכנס לתוקף חוק ביטול הסכמים עם יזמים אבל גם ללא החוק היה ניתן לבטל, פשוט הגדירו את זה בהוראת חוק. זה מתייחס לנקודות הקיצון, ופחות לכלל. 

"מבחינת חקיקה אני מאוד מקווה שנלך היום על עוטף עזה, ששם רוצים לעשות בבנייה מהירה, בנייה מתועשת והולכים להוציא חוק שניתן יהיה לבנות ללא היתרים בעוטף עזה, כדי לייצר בנייה בטווח מאוד קצר. 

"בנייה מתועשת חוסכת בזמן, בעובדים ובעלויות. אם אני רוצה משהו אחד שנצא איתו זה שלפחות את הבנייה נעשה באופן שונה. אנחנו בונים היום מאוד מיושן, והטכנולוגיות קיימות אז אם ייבנו במהירות את עוטף עזה והמחוקק ידע להתייחס לזה נכון אז הציבור שיבין שלא צריך לברוח מהבנייה המתועשת, ובזה נרוויח מאוד". 

משהו אופטימי?
"יום אחד שלחתי את אחד מהבנים שלי לעבוד בניין, וראיתי שהוא משתלב מאוד מהר אז למה שלא ניקח את עשרות אלפי הצעירים שיעבדו במשך חצי השנה הקרובה  – שעבודה מועדפת תהיה עבודה בבנייה, והמדינה תקצה מענק 5,000 שקל לכל עובד ללא קשר לשכר. עובד פשוט יכול להגיע ל- 25 אלף שקל פלוס מענק, ולסיים יום עבודה בצהריים.  

"כל חייל שיקבל 25 אלף שקל זו גם עבודה עברית, גם יתרון למדינה, גם גאוות יחידה ובנוסף,  חלק מהם יתאהבו ויישארו בענף ואולי אף ילכו ללמוד את התחום. זה המנוע העיקרי של ענף הצמיחה בישראל וזאת העבודה העברית. 

"אף פעם לא היינו עד כדי קח מאוחדים, אם לא עכשיו אז מתי? אבל בשביל זה צריך מנהיג שיגיד את זה ושכולם ייסחפו אחריו". 

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות