תקדים: המינהלות להתחדשות לא יוכלו לדרוש מיזמים להפחית תמורות לדיירים שכבר חתמו על הסכם
בעקבות פנייתו של עו"ד איתמר פנץ, יצאה התרעה חריגה למינהלות ולעיריות: "אינם רשאים להתנות את קידום התכנון בביצוע שינויים בעסקה"
בעקבות פנייתו של עו"ד איתמר פנץ, יצאה התרעה חריגה למינהלות ולעיריות: "אינם רשאים להתנות את קידום התכנון בביצוע שינויים בעסקה"
מעקב "מגדילים": לפני כחודשיים נחשף לראשונה ב"מגדילים" כי עו"ד איתמר פנץ, יו"ר הועדה להתחדשות עירונית בלשכת עורכי הדין לישראל, פנה בפנייה חריגה לכרמית יוליס, המשנה ליועמ"ש, בה הוא טען כי המינהלות להתחדשות עירונית מתערבות בהסכמי היזמים עם הדיירים באופן דורסני, בניסיון לצמצם את הרווח היזמי על חשבון התמורות שהובטחו לבעלי הדירות, זאת לאחר שההסכמים כבר נחתמו.
בעקבות הפנייה, היום הוציאה כרמית יוליס, המשנה ליועצת המשפטית לממשלה פנייה לראש הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, ובו היא מתריעה כי יש להימנע מלהתנות את קידום תהליכי התכנון והרישוי בשינוי תוכנן של עסקאות שנחתמו.
עו"ד פנץ הזהיר בפנייתו כי מגיעות אליו עשרות פניות של יזמים. כך למשל, התקבלה תלונה מצד יזם שטען שלא מסכימים לקדם תכנון למתחם, עד שהיזם לא ידאג לשנות את ההסכם עם בעלי הדירות, כך שהם ישתלבו גם בקומות הקרקע של בניין החדש ולא רק בקומות העליונות. "הטיעון מצד המינהלות האמורות, הוא שהכלכלה של הפרויקט צריכה להיות כמה שיותר רזה", אמר עו"ד פנץ ל"מגדילים" דאז, והסביר כי: "התוצאה היא שמעכבים פרויקטים. הסכם שנתחם לפני שנתיים או שנה, כעת רוצים לקדם את התב"ע ואז הרשות המקומית מבקשת לפתוח את כל החוזים ולתקן אותם רטרואקטיבית מול הדיירים". עו"ד פנץ הדגיש עוד כי: "מתערבים לא רק בתמורות אלא בעוד אלמנטים, בקומה, מפנה, כיוונים, מטרז'. מבקשים לתת לבעלי הדירות הוותיקים את הדירות הכי נחותות. מה אתם עושה בזה? גורמים ליזם או לעורכי הדין להתכנס מחדש, לחתום את העסקה מחדש. במקום לעודד התחדשות הם הופכים לגורם שמעכב משמעותית את ההתחדשות". סוגייה נוספת שהוא מעלה היא ההשלכות על היזמים שמסתכנים בהפרת הסכם במקרים כאלו: "מקרה של דייר שלא מוכן לחתום על הפחתת התמורות שדורשת המינהלת, מעמיד את היזם במצב של הפרת הסכם".
כאמור, היום הוציאה יוליס התרעה בנושא. במכתבה היא מציינת כי: "פניות שהגיעו לפתחנו נטען , כי לעיתים מנהלות עירוניות פועלות בתיאום עם מהנדס העיר והוועדה המקומית לתכנון ובניה, ומתנות קידום תוכניות להתחדשות עירונית בעריכת שינויים בתנאי עסקה שכבר נחתמה, דבר שלמעשה מביא לביטול החוזים שנחתמו, או למצער לסעיפים מסויימים בהם, ומצריך קבלת הסכמות חדשות לשינויים שהוכנסו בחוזים".
עוד מבהירה יוליס כי: "אבקש להדגיש, כי בין אם בעלי דירות פונים לקבל ייעוץ בשלב המשא והמתן עם היזם, ובין אם בעלי הדירות פונים למנהלת לאחר שכבר חתמו על עסקה, על המנהלות לסייע לבעלי הדירות וליידע אותם בכל מקום בו התברר כי העסקה שהוצעה להם או שנחתמה איתם סותרת את הוראות החקיקה והתקנות, או שהיא מקודמת בניגוד לנהלים הקיימים או שיש בעסקה רכיבים העלולים לפגוע בזכויותיהם . בכל המצבים האלו, ודומיהם, ראוי כי המנהלות יעדכנו את בעלי הדירות ואף יסייעו להם לעמוד על זכויותיהם", עם זאת היא מזהירה מפני התערבות בעסקאות שכבר נחתמו: "עם זאת, ככל שהדברים אמורים בעסקה שכבר נחתמה עם בעלי דירות במתחם, המנהלת, מהנדס העיר או הוועדה המקומית אינם רשאים להתנות את קידום התכנון הנוגע למיזם בביצוע שינויים בעסקה. מדובר בעניין משפטי מורכב שכן החוזים כבר נחתמו, ואין מדובר בעניין שהוא במסגרת סמכותן של המנהלות. לצד האמור, וכפי שצוין לעיל המנהלת רשאית כמובן לעמוד בקשר עם הדיירים, לשקף להם את מצב הדברים ואת הקשיים בעסקה כפי שהמנהלת רואה אותם, ולסייע להם בכל הנוגע להמשך קידום העסקה לרבות כלל האפשרויות העומדות להם מכח הדין במצב שנוצר".
כאמור בסיכום פנייתה היא קוראת להימנע מהתערבות בלתי רצויה: "עבודת המנהלות נדרשת להתמקד בסיוע לבעלי דירות בקידום מיזמי התחדשות עירונית ובשמירה על זכויותיהם של בעלי הדירות, לרבות הייעוץ הנלווה לכך, אך לצד זאת, יש להימנע מלהתנות את קידום תהליכי התכנון והרישוי בשינוי תוכנן של עסקאות שנחתמו".
בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל
קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן