banner
עו"ד עמיר הרן // צילום: משרד המשפטים
עו"ד עמיר הרן // צילום: משרד המשפטים

התנהלות חמורה של מתווכי מקרקעין הובילה לגיבוש כללי אתיקה חדשים

משרד המשפטים קובע כללים חדשים, בעקבות תופעות חמורות שעלו מבדיקתו, בהן מסירת מידע שגוי, היעדר הזדהות ושימוש פסול במידע

משרד המשפטים מפרסם טיוטת כללי אתיקה למתווכים במקרקעין, "הצפויה לשים סוף לתופעות בלתי רצויות שאותרו במהלך בדיקה מקיפה שערך משרד המשפטים בתחום תיווך המקרקעין". בין היתר מדובר בתופעות חמורות של הטעיה, מסירת מידע שגוי ושימוש בלתי הולם במידע.

נכון לינואר 2024 פועלים בישראל כ- 26,300 מתווכים בעלי רישיון פעיל.  בשנת 2023 נבחנו 4,687 נבחנים בבחינת הרישוי שהתקיימה 3 פעמים בשנה זו, מתוכם 3,980 עברו את הבחינה. בסך הכול 3,644 מתווכים חדשים הוסמכו בשנת 2023 (חלקם עברו את הבחינה בשנים קודמות לאחר שהציון תקף במשך 5 שנים).

הבעיות האתיות: הטעיה ומידע שגוי 

במסגרת עבודת מטה שנעשתה במשרד המשפטים בשנתיים האחרונות, הוקם צוות משותף לאגף לאסדרת מקצועות, לחטיבת תכנון מדיניות ואסטרטגיה וללשכה המשפטית של משרד המשפטים, שבחן את האתגרים המרכזיים בתחום האסדרה (רגולציה) של שוק התיווך במקרקעין. דו"ח הערכת הרגולציה (RIA)  המסכם של הצוות העלה מספר סוגיות אתיות ומקצועיות פסולות, בהן מסירת מידע שגוי או חסר על נכס, היבטים הנוגעים לפרסום נכסים, הסגת גבול מקצועי לתחום המשפטי או השמאי, היעדר הזדהות כמתווך מקרקעין בעת מתן שירות, שימוש במידע אישי או מידע על הנכס לצורך אחר ללא הסכמת הלקוח או הלקוחה ועוד.

בהתאם, עוסקים כללי האתיקה החדשים, בין היתר, בחובות המתווך כלפי הלקוחות כגון איסור השפעה בלתי הוגנת, איסור הטעיה, חובת הצגת רישיון תיווך במקרקעין, מסירת מידע מהותי, חובות ואיסורים כלפי חברים למקצוע, איסור פעולות משפטיות ואיסור פעולות שמאיות כגון הערכת שווי נכס או פעולות שיוחדו לשמאי מקרקעין ועוד.

חסכון של כ-196 מיליון שקל בשנה

במשרד במשפטים ציינו כי במסגרת הכנת המסמך, נערך סקר לציבור הרחב ומפגש מקצועי, כך שהנתונים ששימשו כבסיס למסמך מבוססים על תגובות של כ-2,000 אנשים, לצד מחקר משווה בין-לאומי במדינות אחרות.  "בתום עבודתו, המליץ הצוות על גיבוש כללי אתיקה למתווכי מקרקעין, במטרה להעלות את רמת המקצועיות, לקבוע שירותי בסיס שיינתנו במסגרת תיווך מקרקעין וכן לעגן את זכויותיהם של הצדדים לעסקה בה מעורב מתווך מקרקעין", כך נמסר מהמשרד עם פרסום הטיוטה. על פי הערכת משרד המשפטים, החלת חובות האתיקה צפויה לחסוך למשק כ-196 מיליון שקל בשנה, זאת לאחר הפחתת העלות שתושת על מתווכים.

איתמר דוננפלד, מנכ"ל משרד המשפטים, מסר כי: "משרד המשפטים שם למטרה את העלאת רמת השירות ושביעות הרצון של הציבור משירותי משרד המשפטים ובכללם, פעילותם של המתווכים במקרקרעין. תקנות האתיקה למתווכים בתחום המקרקעין הן צעד משמעותי נוסף שאנו מתכוונים ליישם על מנת להשיג מטרה זו. במסגרת כללי האתיקה החדשים יקבעו שירותי הבסיס שיינתנו במסגרת תיווך מקרקעין ויעוגנו זכויותיהם של הצדדים לעסקה בה מעורב מתווך מקרקעין".

עו"ד עמיר הרן, ראש האגף לאסדרת מקצועות במשרד המשפטים ורשם המתווכים במקרקעין, מסר כי: "במסגרת בחינת הרגולציה מצאנו כי זירת הנדל"ן מתאפיינת פעמים רבות בפערי כוחות ומידע, וכי יש מקום לחדד ולשפר את הכללים המנחים את התנהלות המתווכים. מטרת הכללים החדשים היא לשפר את זרימת המידע ולוודא כי התיווך נעשה על בסיס מידע מהימן ומקיף, בצורה מקצועית ובדרך ראויה לבעלי רישיון מטעם משרד המשפטים".

לשכת מתווכי הנדל"ן הארצית מסרה כי היא "מברכת על הסדרת תחום התיווך. מדובר בשלב שלב נוסף בהתפתחות מקצוע התיווך בישראל שיסייע להרחבת האמון והביטחון בקרב העוסקים בתחום. לשכת המתווכים שותפה לתהליך התמקצעות התחום לאורך שנים רבות והעמידה לרשות משרד המשפטים את הידע הרב שהצטבר אצלה בישראל  ובמדינות המערב בתחום הבוררות והאתיקה. הלשכה הקימה ועדה מיוחדת על מנת לגבש נייר עמדה שיכלול את ההתייחסות המקצועית לכללי האתיקה החדשים בכדי להסדיר את התחום באופן יסודי לטובת כלל הנוגעים בדבר."

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

קורס מבוא להתחדשות עירונית – לפרטים ליחצו כאן

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות