banner
צילום: אורי טלי
צילום: אורי טלי

בעל דירה ביד התשעה בהרצליה: "התוכניות הן טרנספר למזרחים"

נמשך המאבק על התחדשות השכונה. היזמים הודיעו על תכנון משותף אבל העירייה מצהירה: "ההסכם בוטל". אורי טלי, בעל דירה בשכונה, על הליכי התכנון החדשים: "המשך גזענות של המדינה כלפי המזרחים, לכפות עלינו הסדרים ולזרוק אותנו מהבית"

הפרשה נחשפה בתחקיר "מגדילים" לפני כשנה וחצי, בעקבות התנגדות הדיירים לקידום תוכנית להתחדשות עירונית לשכונת יד התשעה בהרצליה, אשר כוללת כ-6,000 יח"ד חדשות פוטנציאליות. העירייה מצידה הודיעה דאז כי הסכם ההתקשרות עם החברות היזמיות י.ח דמרי ו- nbs ישראל לתכנון השכונה מבוטל – ואלו הגישו תביעה כנגדה. בעקבות ההליכים המשפטיים, דיווחו היום החברות כי הצדדים הגיעו להסכם פשרה, לפיו הן יהיו שותפות לתכנון השכונה יחד עם העירייה והרשות הממשלתית להתחדשות עירונית. גם העירייה מצדה הוציאה הודעה לתושבים על הסכם הפשרה, אולם הבהירה כי התוכנית פתוחה לכלל היזמים. יש לציין כי דאז פעלו בשכונה גם החברות היזמיות קבוצת HIGH-GROUP וחברת הכשרת היישוב התחדשות עירונית. 

כעת, בשעות הערב, הוציאה עירייה הרצליה הודעת הבהרה נוספת, שם נאמר כי: "הסכם גישור חדש קבע שעיריית הרצליה, יחד עם הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, יתכננו את השכונה. עוד הוסכם כי החברות יעודכנו על התקדמות תהליכי התכנון ומעת לעת יוזמנו לישיבות תכנון עקרוניות בהן יוכלו להביע עמדתיהן והשגותיהן. עיריית הרצליה מדגישה כי התכנון יבוצע על ידי הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ועל ידה, תוך קיום תהליכי שיתוף ציבור מול יזמים מול הקהילה ומול בעלי העניין. יובהר כי הבחירה ביזמים לביצוע הפרויקטים בשכונה תהיה נתונה בידי התושבים".

אורי טלי, בעל דירה בשכונה, המארגן 3 כניסות בבניין רכבת ברחוב הבשן הכולל 24 דיירים, אומר מנגד כי הדיירים מתנגדים לתכנון בכללותו ומתאר את ההודעות הרבות שמגיעות מטעם יזמים הפועלים בשכונה. "אנחנו חושבים שזו מדיניות של המשך ההפליה המקורית נגד המזרחיים. להורים שלנו לא היה כסף וזו היתה שכונה נחשלת של עולים ועכשיו מעבירים אותנו למגדלים, חושבים שעושים לנו טובה אבל אם היום עולה לנו לגור שם 2000 שקל בשנה זה יעלה ל- 24,000 שקל בשנה. אני לא רואה משפחות קשות יום מצליחות למממן את זה, הן יאצלו למכור את הבית ולקנות במקום אחר. זה טרנספר למזרחים, כרגיל". 

איך כן אתם מציעים לחדש את השכונה?
"דיברתי עם העירייה ורשות מקרקעי ישראל, כדי למנוע את הטרנספר הזה, אנחנו רוצים להקים עמותה לכל השכונה, כך שהדיירים החדשים שיבואו ישלמו לנו את דמי החכירה והם יממנו את עלות האחזקה. זה מקובל. הקרקע תישאר בידיים שלנו. רמ"י יכולה לאפשר לנו להעביר את הקרקע לבעלות פרטית, לרשום אותה על בעלי הנכסים. מצד שני, אפשר לעשות עסקת קומבינציה רגילה עם קבלן. אני בתהליך לאיתור קבלן ואני מחכה שיתחלף ראש עיר ותבוטל התוכנית הזו. אנחנו לא מוכנים לתוכנית הזאת". 

מה יקרה אם העירייה תתנגד ליוזמה הפרטית ויראו בכם סרבנים?
"נפנה לבג"ץ. אל תכפו עלינו התחדשות עירונית, למה שניתן אותן בחינם? מי שרוצה שיבוא וייקנה, שייתן לנו את מחיר הקרקע ונלך משם". 

מה עמדתכם על התכנון של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית עם העירייה?
"כל השיח הזה לא קשור אלינו ולא נשתף איתו פעולה. אנחנו מקבלים הודעות כוזבות מכל מיני גורמים. אין ועד לשכונה, הוועד לא מורשה לדבר בשמנו – ומי שאומר אחרת משקר. אנחנו איתנים בעמדתנו לא לחתום. נחכה שראש העיר יתחלף. בבניינים שלנו אנחנו מאה אחוז מתנגדים".

מה קורה בעוד בלוקים?
"יש חתימה חלקית מאוד, הבתים הפרטיים לא מסכימים בכלל לתחום. אני לא רואה את זה מתקדם עד שראש העיר לא יתחלף. יש הרבה חברות והרבה מתחזים, לא מבינים מה הולך – ולא רוצים נוכלים. לא נשתף פעולה". 

אז מה יקרה בפועל, איך תחדשו את השכונה?
"נשאר ככה עוד חמישים שנה. לא נזוז. באזורים מבוקשים עם שטחים מבוקשים, בעלי הנכסים לא ייתנו את הבית בתמורה לנזיד עדשים. מעבר לכך, מבחינתי זה המשך גזענות ידועה של המדינה כלפי המזרחים, לכפות עלינו הסדרים ולזרוק אותנו מהבית". 

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות