banner
רוני מזרחי // צילום: רז רוגובסקי | shutterstock
רוני מזרחי // צילום: רז רוגובסקי | shutterstock

האם הנגיד איבד כל קשר עם המציאות הכלכלית?

מדיניות הנגיד פגעה שלא לצורך ברבבות רבות של משפחות נוטלי משכנתאות, זאת לאחר שהחזר חודשי ממוצע של משכנתא עלה באופן דרמטי ביותר עד כדי 800-900 שקלים בממוצע // דעה

העובדה שבחודש מרץ ועד אוקטובר 2022 נחתכו המשכנתאות שנלקחו על ידי הישראלים ביותר ממחצית, מ-13.4 מיליארד לכ-6 מיליארד בלבד, הינה לטעמי נורת אזהרה אדומה מהבהבת לנגיד בנק ישראל.

האמת? קטונתי לעומת הפרופסור ירון, נגיד בנק ישראל, מרצה וחוקר בעל שם עולמי מאוניברסיטת פנסילבניה. אולם, וזה אולם גדול, לפרופסור ירון קורה כעת מה שקרה בעבר לא אחת לאנשי אקדמיה דגולים שהתעקשו על משנתם הכלכלית, ובכך החריבו כלכלות חזקות ויציבות.

כלכלת ישראל הינה לכל הדעות אחת החזקות והיציבות ביותר בעולם כולו, גם בעידן של משבר כלכלי גלובלי. לדוגמא, התל"ג תוצר גולמי לנפש) בישראל מתקרב כיום לכ-57 אלף דולר לנפש(!), יותר ממדינות OECD מפותחות דוגמת בריטניה וצרפת, איטליה וגרמניה.

יתרה מכך: ה"דמון" ששמות אינפלציה מאיים כעת על רוב רובן של מדינות העולם המתוקנות, חצה זה מכבר בארצות הברית, בריטניה וצרפת את רף ה-10 אחוזים ובהולנד, לדוגמא, מתקרב כבר ל-20 אחוזים. ואצלנו? ממש לא. במהלך החודשים האחרונים האינפלציה מסתובבת סביב ה-4.5 אחוזים, נעצרה עם מגמת ירידה והינה בסה"כ 1.6% יותר לעומת התחזית המוקדמת של בנק ישראל ולא נראה בעליל שהיא מרימה בראש.

ומעבר לתל"ג המרשים ולאינפלציה המאוד סבירה, כלכלת ישראל התאפיינה במשלך השנה בצמיחה מהגבוהות ביותר בעולם, כ-8 אחוזים, מאבטלה מהנמוכות בעולם, כ-3 אחוזים לערך(בפועל אבטלה טכנית) ובפעילות תוססת ביותר של המשק הישראלי. ובקופת בנק ישראל 230 מיליארד דולר

לטעמי הטעות הקשה ביותר של הנגיד ירון הייתה בכך שהוא שרשר את מדיניות העלאת הריבית על מצב של "טייס אוטומטי". בכל פעם שהנגיד של הבנק הפדרלי העלה ריבית, גם ירון העלה אוטומטית של הריבית אצלנו.

לפרוטוקול: אינני מזלזל כלל ועיקר בסכנת אינפלציה ובראשית העלאות הריבית אף המלצתי ותמכתי במדיניות הנגיד ובהעלאת ריבית מתונה של 0.25% במספר שלבים, אך הנגיד נקט בהעלאות קיצוניות של 0.75% בכול פעם שמא האינפלציה תתחיל להשתולל גם אצלנו. אולם זה לא קרה: האינפלציה הגיעה בישראל בשלב מסוים לסביבות ה-5-6 אחוזים, ואחר כך נסוגה לאחור לכיוון ה-4.5 אחוזים עם מגמת ירידה.

אולם מעבר לכך שהעלאות הריבית האחרונות היו מיותרות לחלוטין, הנזק הגדול ביותר של מדיניות הנגיד היה בכך שהוא פגע סתם(!) ממש שלא לצורך ברבבות רבות של  משפחות נוטלי משכנתאות שנאלצים כעת לחיות מהיד לפה, זאת לאחר שהחזר חודשי ממוצע של משכנתא עלה באופן דרמטי ביותר עד כדי 800-900 שקלים בממוצע.

ובמילים אחרות: הנגיד ירון לא רק שפעל שלא לצורך על "טייס אוטומטי", הוא גרם לנזק חסר תקדים לשוק הדיור ובמיוחד לנוטלי משכנתאות שגם כך התקשו מאוד לעמוד בהחזר, ואילו כעת מצויים על סף קטסטרופה כלכלית, עד כדי מצבים של חסכון בסל המזון, שלא לדבר על חוגים וחינוך בסיסי לילדים ומתחים נפשיים ולחצים בתוך חיי המשפחות.

והבנקים? ברור הנגיד ירון, רק גרמת להם להתעשר ולפתות מאות אלפי ישראלים להשקיע מיליארדים בקרנות כספיות עם ריבית קבועה שלוקחת כמובן בחשבון שאתה תמשיך להעלות את שער הריבית. ובעיקר נהנות מהגדלת פערי ריבית זכות וחובה.

על כן אני קורא לך בזאת הפרוספסור אמיר ירון: אנא, הרפה מהעלאות הריבית. ממליץ לך בחום לא רק שלא להעלות את הריבית ב-15 בנובמבר, אלא אף לשקול, כן, כן, לבצע אקט של הורדת ריבית קטנה של 0.25%-0.1%, ולו רק על מנת לאותת לשוק הדיור על צפירת הרגעה.

וחוץ מזה ראית במו עינייך ששוק הדיור לא רק שלא השתפר, אלא אף ניזוק בתוצאה מהעלאות הריבית, שלא לדבר על הקשחת תנאי המשכנתאות שנלוו לכך. קח בחשבון גם שעשרות מיליארדי שקלים נכנסים לקופת המדינה מענף הנדל"ן שמוביל את המשק בישראל.

לטעמי יש בהחלט מקום שתבצע מול הבנקים שבינתיים התעשרו כתוצאה מהמדיניות שלך על חשבון הציבור! חישוב מסלול מחדש. בהחלט הגיע הזמן לכך!

*כותב המאמר רוני מזרחי הוא נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות