banner
חנה אויריק // יחצ | Depositphotos
חנה אויריק // יחצ | Depositphotos

תופעה: עליית מחירים ועסקאות בצפון הארץ

מטרופולין חיפה והגליל, התקרב פיזית ותודעתית למרכז הארץ. ביקושים ופוטנציאל כבר יש, אז למה לא להשקיע יותר בצפון? // דעה

חנה אויריק 17.07.2023

משום מה לא ראינו באמצעי התקשורת התייחסות לתופעה יוצאת דופן בשוק הדיור שהתרחשה במהלך הרבעון האחרון. ובכן, על פי נתוני למ"ס, הייתה במהלך החודשים האחרונים ועלייה של יותר מ-3 אחוזים במחירי הדיור בצפון הארץ, מטרופולין חיפה והגליל, זאת שעה שביתר חלקי הארץ הסתמנה ירידה מובהקת ברמות המחירים.

המעניין ביותר בתופעה זו, שהיא התרחשה אל אף ולמרות 10 העלאות הריבית הרצופות של בנק ישראל, על אף ולמרות הירידה התלולה של 46 אחוזים במכירת דירות זאת על פי נתוני חודש מרץ האחרון) ועל אף ולמרות שקצב נטילת המשכנתאות נחתך בכמחצית לעומת אשתקד.

ההסבר לכך הינו בארבעה משתנים עיקריים:

האחד, רמות המחירים הגבוהות ביותר שאליהם הגיעו מחירי הדיור במרכז הארץ. אם לדוגמא, דירה ממוצעת במדינת ישראל, עלתה בשנת 2006 כ-700 אלף שקלים, כיום עלה מחירה פי שלושה לכ-2.1 מיליון שקלים. קל וחומר אם נבדוק את המחיר הממוצע ב"מדינת תל אביב", שם רמות המחירים הרקיעו לכ-4 מיליון שקלים בממוצע, פי 2.5 יותר(!) לעומת דירה ממוצעת בצפון הארץ.

השני, צפון הארץ, קרי מטרופולין חיפה והגליל, התקרב מאוד הן פיזית והן תודעתית למרכז הארץ. השילוב של כביש "חוצה ישראל", הרכבות המהירות ובד בבד שיפור בכל מה שקשור לנושא התעסוקה, כולל מתחמי הייטק מובילים (מת"מ בחיפה, יוקנעם, תרדיון וכו') יצרו "שובר שיוויון" אצל אותם זוגות צעירים ומשפרי דיור שהתבלטו בעבר אם לרכוש דירה בצפון.

השלישי, תופעה מעניינית ביותר של תחרות בריאה בין ראשי ערים ורשויות בצפון הארץ, דוגמת נוף הגליל, נשר, הקריות וכו', שהבינו כי דווקא ההאטה שאפיינה את שוק הדיור במהלך השנה האחרונה, הינה שעת כושר מצוינת להפשיל שרוולים, לגייס כוחות ולהעמיד את כל כוח האדם והמשאבים העומדים לרשותם על מנת לסייע לקבלנים בקיצור הליכים ובד בבד להילחם על קהלי הרוכשים בכל מה שקשור לתשתיות ביישוב, מערכות חינוך, בריאות, קהילה ופנאי, קניות ובילוי.

הרביעי, אין זה סוד שהצפון נהנה מערכי טבע ייחודים, מרחבים, הרים וגאיות, חורש ויערות, ערכי מורשת ונופים נשגבים, כך שלא במקרה מגיעים אליו בסופי שבוע, מועדים וחגים וכן בימי חול מאות אלפי מבקרים מכל רחבי הארץ. עובדה זו הפכה ליתרון לא מבוטל להרבה ישראלים שרצו לממש את חלום הבית או הדירה שמוקפים בטבע פסטורלי ואין ספק שככל שילכו ויתפתחו ערי ויישובי צפון הארץ, כך גם ילך ויצטמצם בהדרגה פער המחירים הגדול שנוצר בינם לבין ערי "מדינת תל אביב" והמרכז בכלל.

ועל מנת שמגמה זו אכן תמשך במלוא עוזה, אני קוראת לממשלת ישראל וליתר מקבלי ההחלטות, להמשיך ולפתח את צפון הארץ, להמשיך ולשפר את התחבורה, ובמיוחד רכבות מהירות שיגיעו לכל מקום, כולל נוף הגליל, מעלות וקריית שמונה, ובד בבד להשקיע עד כמה שניתן שפיתוח תעסוקה איכותית, כולל מתחמי טכנולוגיה עילית נוספים. כך יהיה אפשר להגשים את חלום יישב הפריפריה ולהפוך אותה לחלק בלתי נפרד מהמרכז!

*כותבת המאמר חנה אויריק היא סמנכ"לית השיווק בקבוצת שתית

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות