banner
עמית דובקין // צילום: ליאת מנדל | Depositphotos
עמית דובקין // צילום: ליאת מנדל | Depositphotos

PAZZO MARZO חודש מרץ המטורף

פקידי האוצר ובראש וראשונה שר האוצר ליברמן, עשו בפעם המי יודע כמה טעות קלאסית, כשניסו לפגוע בביקושים, זאת שעה כשהיצע הדירות הדל הולך והופך להיות דל עוד יותר // פרשנות

 

עמית דובקין, אסטרטג נדל"ן ויועץ התקשורת 16.05.2022

באיטלקית  מקובל לכנות את חודש מרץ, PAZZO MARZO ועברית "חודש מרץ המטורף", זאת בשל היותו מתאפיין במזג אוויר בלתי יציב בארץ המגף.
ובפראפראזה ולאיטליה, ניתן בהחלט להשתמש בכינוי זה בהקשר  לנתוני משרד האוצר המתייחסים לביקושים לדיור בחודש מרץ האחרון, והמצביעים על התנהגות רוכשים הסותרת לחלוטין את כוונת האוצר למתן את הביקושים לדיור ולצנן את השוק בכלל.
על פי נתונים אלה, התרחשה במהלך מרץ עלייה דרמטית של 18 אחוזים ברכישת דירות לעומת חודש פברואר, כ-12.6 אלף בסך הכול ועלייה חדה עוד יותר ברכישה אצל משקיעי נדל"ן  כ-26 אחוזים, ובסך הכל כ-2000 דירות שנמכרו למשקיעים  מרץ.

פקידי האוצר, שלהם תמיד הסברים מלומדים ומנומקים, מסבירים את העלייה הזו בעובדה שבחודש פברואר (שהינו בן 28 ימים) היו פחות ימי עסקים וכן בעובדה שנתח לא מבוטל מדירות המשקיעים נרכשו בפרויקט גדול ששווק במחירי פריסייל בקרית מלאכי.
תירוצים, כידוע, לא חסר, אולם נימוקים אלה נראים על פניו תמוהים בעליל, ראשית, משום שמספר ימי העסקים בפברואר היה נמוך רקב יומיים לעומת מרץ וכן בשל העובדה שהאוצר, כזכור, העלה את מס הרכישה לדירה שלישית ל-13 אחוזים, מה שככל הנראה לא השפיע כלל על המשקיעים, עם או בלי קריית מלאכי.
להתנהגות משקיעי נדל"ן בפרט ורוכשי דירות בכלל, ישנם סימפטומים המזכירים לא במעט התנהגות של משקיעי הבורסות לניירות ערך, זאת למרות המוצרים השונים בתכלית. בשני המקרים, כשיש סנטימנט חיובי, כלומר תחושה שמחירי הדירות רק ימשיכו לעלות, גם הגזירות הכי קשות של האוצר לא ימנעו זאת, בדיוק כפי שמשקיעי בורסה  ימשיכו לרכוש מניות גם בעת אינפלציה, משבר כלכלי ומלחמה עזה בין רוסיה לאוקראינה.

לטעמי גזירות האוצר, לפרוטוקול, לא רק שלא ימתנו את התנפלות הרוכשים של הדירות, אדרבה, הן רק יתדלקו אותן עוד יותר. ובכל נשכח, כמובן, את מדד הנדלן החודשי ההולך ומזנק לשיאים שכמותם לא ידענו זה שנים רבות.גם הריבית שעלתה קמעא וייתכן שתמשיך לעלות בהדרגה במרוצת החודשים הקרובים, לא תצליח לצנן את שוק הדיור ולא תגרום לאינסטינקטים הבריאים של רוכשי הדירות שמבינים שהמחסר בהיצע רק הולך ומעמיק, להעלם.פקידי האוצר ובראש ובראשונה שר האוצר ליברמן, עשו בפעם המי יודע כמה טעות קלאסית, כשניסו לפגוע בביקושים, זאת שעה כשהיצע הדירות הדל הולך והופך להיות דל עוד יותר, ובמיוחד באזור הביקוש.
על כן, התירוצים של פקידי האוצר, ספק אם הם עצמם מאמינים בהם. גם סטודנט שנה א לכלכלה יסביר להם בנקל שאם משיתים עוד ועוד מיסוי על דירות, לא רק שמייקרים אותן שלא לצורך, אלא גם הופכים אותן באופן  פרדוקסלי למוצר מבוקש שהרוכשים מזהים התייקרות נוספת שלו, משמע כדאי לרכוש, אל אף ולמרות הגזירות.

ואם השמועה שקיים גם מושג ששמו "הגדלת היצע" הגיע לא שולחנם המאובק של פקידי האוצר, מוטב שימלכו בדעתם יישבו כבר היום על תכנית אסטרטגית, (אבל מיידית!), שתייצר הגדלה.
משמעותית של היצע התחלות  הבנייה. רק מהלך שכזה, מן הסתם, יעצור בסופו של דבר את גלי הביקושים הגואים והולכים. בוודאי לא תירוצים שמטילים על הש.ג.  את האחריות לעלייה בביקושים…..

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף
תגיות:

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות