banner
ראול סרוגו נשיא התאחדות הקבלנים // צילום: ארן דולב
ראול סרוגו נשיא התאחדות הקבלנים // צילום: ארן דולב

חיים פייגלין, סגן נשיא התאחדות הקבלנים: "ניתן היה לצפות לתוכנית מתאר ל-40 שנה קדימה"

יו"ר ההתאחדות התריע במהלך כינוס צמרת התאחדות הקבלנים בוני הארץ: המדינה תאבד סכום עצום של 32 מיליארד שקל מהכנסות מבנייה

"המשבר בענף הבנייה והתשתיות מסכן את המשק בישראל. בשנה האחרונה נרשמה צניחה של 43% בהכנסות הממשלה הישירות מנדל"ן. על בסיס נתוני תחילת 2023 אנו צופים ירידה של כ-33% נוספים השנה – כלומר ירידה של כ-15 מיליארד שקל בהכנסות ממסי הבניה שאליהם התרגלה וצניחה של כמעט 40% בהכנסות הכוללות של המדינה מהענף יחד, כולל מכירת קרקע​. מדובר באבדן סכום עצום של 32 מיליארד שקל", כך אמר ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ בפתח הוועידה הלאומית לבנייה ותשתיות באילת שמקיימות ההתאחדות והקרן ולעידוד ופיתוח ענף הבנייה.  

מנכ"ל התאחדות הקבלנים בוני הארץ, יגאל סלוביק הציג נתונים נוספים, ואמר כי: "בשנה האחרונה זינקו הוצאות המימון בענף פי 4 ובמקביל נחתך ב-25% מספר היקף התחלות הבנייה ולאור זאת זינק המחסור בדירות למשק ל-228 אלף יחידות דיור. ההשקעה בתשתיות הגיעה לשיא שלילי של עשור, המחסור בעובדים הקפיץ את הזמן הממוצע לבניית דירה עלה ל-31 חודשים, מרכזי קרקע נכשלים בהיקף הולך וגדל ואין תוכנית ממשלתית מסודרת לטיפול בענף".    

צביקה דוד  // פוטו מרסלו אילת
צביקה דוד // פוטו מרסלו אילת

צביקה דוד, סגן נשיא ההתאחדות ויו"ר אגף תשתיות, אמר כי: "אנחנו במשבר עולמי של עלויות בחומרי הגלם ובמדדים תשומות שמזנקים בעקבותיו, יחד עם קשיים פיננסים. על המדינה לבטל את החרגת עבודות הנדסה בנאיות בחוק מוסר תשלומים שקובע תשלום תוך 45 יום מתום חודש העבודה. צריך לערוך חוזים בין הקבלן, מזמין בנייה ציבורי, וגוף פיננסי המלווה את הקבלן, והחוזה ישמש כבטוחה למימון התזרימי של הפרויקט. המדינה חייבת לטפל בסכנה חדשה לענף של היעדר יכולת קבלנים לרכוש ביטוח על עבודתם, עקב משבר ביטוחי עולמי ותביעות שיבוב של הביטוח הלאומי, בתאונות עבודה".  

חיים פייגלין // צילום: כפיר סיון | Depositphotos
חיים פייגלין // צילום: כפיר סיון | Depositphotos

סגן נשיא ויו"ר אגף יזמות ובניה של ההתאחדות, חיים פייגלין: "המדינה תגיע ל-20 מיליון תושבים בדור הנוכחי אך מקדמת כל שנה בניית 100-200 אלף יח״ד ובכך מסכנת את כולנו. ניתן היה לצפות לתוכנית מתאר ל-40 שנה קדימה לכל הפחות ו-5 מיליון דירות עם תשתיות, שטחי התעסוקה ומסחר. רק כך ניתן לתקצב, לתכנן ולבצע את התשתיות הנדרשות בזמן. יש לתכנן כעת שתי מטרופולינים חדשים בנגב ובגליל בנוסף לעיבוי ערים קיימות". 

דוד יהלומי // יחצ
דוד יהלומי // יחצ

מנכ"ל הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה, דוד יהלומי אמר כי: "הענף הזה הוא אחד המעסיקים הגדולים של ישראלים במשק. 70% מעובדים בו, 226 אלף איש, הם ישראלים. המחסור בעובדים בעבודות רטובות זרים ופלשתינים הזניק לשלוש שנים את הזמן שנדרש לבניית דירה. יחד עם ההתאחדות וההסתדרות הכללית אנחנו פועלים עכשיו לטפל במחסור. במסגרת השת"פ ConTech עם משרדי השיכון והכלכלה לקדם טכנולוגיות שיפחתו מאוד את הצורך בעובדי כפיים אבל יגדילו מאוד את הצורך של הענף בעובדים מיומנים והרבה יותר משכילים ובמקביל הקמנו אקדמיה למקצועות בנייה שתעסוק בסגירת הפער".  

רוני בריק // יח"צ
רוני בריק // יח"צ

רוני בריק, נשיא הכבוד של ההתאחדות ויו"ר ארגון הקבלנים בשרון: "התחדשות עירונית מחזיקה כיום מעל חמישית (20.9%) מהתחלות הבנייה בישראל והפוטנציאל הוא אדיר. ראינו גידול של 40% בהתחדשות העירונית ב-5 השנים האחרונות. הרוב בתמ"א 38 של הריסה ובניה מחדש. זה זינוק של 300% בחמש השנים, 9,200 דירות. למרות זאת, המדינה ממשיכה לתכנן חיסול של התמ"א. עיריות נמצאות לפני בחירות וצריכות להגיע להסכמה פנימית על תוכנית התחדשות לעיר שבלעדיה – תיעצר התמ"א אצלן. זה לא יעבוד".  

אלי אביסרור // צילום: שמואל אדלר
אלי אביסרור // צילום: שמואל אדלר

אלי אביסרור, ממלא מקום נשיא ההתאחדות ויו"ר ארגון הקבלנים בנגב: "מדברים בממשלות על קידום הפריפריה וזה נשאר על הנייר. צריכה להיות תוכנית מסודרת שתבטיח הגירה חיובית לפריפריה ותמנע עוד זינוק במחירי הדירות בכל הארץ. היא חייבת לכלול תמריצים בדרום ובצפון. בבאר שבע למשל צריך לתת תמרצים שהדרום מקבל והיא החורגה מהם. התוכנית חייבת לכלול רכבות מהירות של 35 דקות לבאר שבע ולצפון. הרחבה של כביש 6 בנגב. שדה תעופה נוסף בנבטים ובתי חולים חדשים. בבאר שבע כבר אושרה תב"ע כזו, אחרי שנים של בית חולים אחד ל-700 אלף תושבים".   

אלון רחמיאן // יחצ
אלון רחמיאן // יחצ

סגן נשיא ההתאחדות, ויו"ר ארגוני הקבלנים המקומיים, אלון רחמיאן ויו"ר ארגון הקבלנים בצפון: "אכן הגיעה השעה לשנות תפיסה בכל מה שקשור לשכירות ארוכת טווח. בין השאר, יש בישראל מאגר ענק של שטחים בנויים ושטחים מתוכננים לתעסוקה שאינם מנוצלים ולא נבנים ואפשר וצריך להפוך אותם לדיור בר השגה. המדינה מערימה קשיים. הקבעון של הממשלה בעניין הזה פוגע במאות אלפי ישראלים, שוכרי דירות ושוכרים פוטנציאליים. בפריפריה הסיפור הרבה יותר חמור". 

גזבר התאחדות הקבלנים וממלא מקום יו"ר ארגון קבלני ירושלים, אילן גורדו: "לפי נתוני האוצר, מחוז ירושלים הוא היחיד שבו לא פחתו השנה מכירות הדירות. ירושלים צמחה בתוך 20 שנה ב-300 אלף תושבים וצפויה לגדול בחצי מיליון בעשור הקרוב. העיר צומחת לאור מדיניות הפחתת רגולציה, ההפוכה מברוב חלקי המדינה, ולאור השקעה מאסיבית בניקיון ופיתוח סביבתי, יחד עם מהפכה תחבורתית אמיתית, ותפיסה שמוביל ראש העירייה של קידום ציפוף בבנייה לגובה לצורך פגיעה מינימאלית בשטחים פתוחים בעיר. אפשר אחרת". 

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות