לבטל בהוראת שעה את מס הרכישה
קופת המדינה נהנית מעודף תקציבי בשעה ששוק דיור מצוי על סף מיתון, האם זה הזמן לבטל בהוראת שעה את מס הרכישה? // דעה
קופת המדינה נהנית מעודף תקציבי בשעה ששוק דיור מצוי על סף מיתון, האם זה הזמן לבטל בהוראת שעה את מס הרכישה? // דעה
אקדים ואומר כי מאז נכשל שר האוצר יאיר לפיד ב-2014 בניסיון לבטל את המע"מ אפס, הפך הדיון גם בנושא זה ובמיוחד ברעיון לבטל את מס הרכישה, למעין טאבו, בבחינת, מדובר כאן לכאורה ברעיון עוועים חסר הגיון, שאין לו כל סיכוי להתממש אי פעם.
אומר גם כי זה שנים ארוכות, וכמי שמייצג משקיעים ישראלים ובמיוחד משקיעי חו"ל, אני תוהה תהיה עמוקה לגבי כל מה שקשור לנושא מס הרכישה. מס זה, לפרוטוקול, היה כל העת וממשיך להיות ביתר שאת בבחינת "עצם בגרון" לשוק הדיור בכלל ולמשקיעים בפרט.
נזכרתי בכך לאחרונה שוב כשקראתי אודות ההחלטה של רשות המיסים לעדכן את מס הרכישה ולהתאים אותו להתייקרות הבלתי נגמרת של מחירי הדיור. אכן טוב עשתה רשות המיסים כשהעלתה את רף הפטור ממס רכישה לדירות שמחירן מגיע עד לכ-1.920 מיליון שקלים. זוהי בהחלט פעולה חשובה שמאשרת פטור לדירות עממיות שגם מחירן הרקיע באופן חסר תקדים.
אולם נשאלת השאלה מדוע אם כבר רשות המיסים מבצעת פעולה חשובה זו, האם לא היה מקום לשקול מחדש את מה שאני מכנה ,"מס הנשך" בעברית תקינה, מס הריבית הקצוצה, המושת על מס שמכונה "דירות יוקרה", קל וחומר המס הבלתי סביר המוטל על המשקיעים, מס המתחיל ב-10 אחוזים לדירה ומגיע ל-13 אחוזים עבור דירה שלישית ומעלה.
העובדה שדירות שמחיריהן עולה על כ-5.87 מיליון שקלים נחשבות בעיני רשות המיסים כ"דירות יוקרה" המחייבות מס רכישה של 10 אחוזים, הינה לטעמי טעות מהיסוד. ראשית, משום שרמת מחירים שאולי לפני 10 שנים שיקפה אכן דירות יוקרה כאלה או אחרות, משקפת כיום אלפי דירות מן השורה בתל אביב וגם בערים נוספות. לכן, מס זה, מעבר להיותו נטל של סכום משמעותי נוסף עבור הרוכשים הפוטנציאלים, פשוט מרגיז ומקומם את המשקיעים וגרם לרבים מהם במהלך השנה האחרונה, לחפש הזדמנויות להשקעה במדינות אחרות. רק לא במדינת ישראל.
אבסורד גדול עוד יתר מהווה מס ה-13 אחוזים לרוכשי דירה שלישית ומעלה, מס שכמותו אין אח ורע בשום מדינה אחרת. יתרה מכך: בבדיקה מדוקדקת שערכנו בעידן (ש.נ.י), מתברר כי מס מיותר וכואב זה לא רק שלא העשיר את קופת האוצר מאז בוטל בנובמבר 2021, אדרבא: בריחת המשקיעים שהייתה מאז גרמה לכך שיצא שכרו בהפסדו.
ונשאלת בכלל השאלה: האם כל מס הרכישה אינו אלא חרב פיפיות ומוקש שמלווה כספחת את שוק הדיור על כל נגזרותיו, החל מרוכשי הדירות העממיות, דרך המעמד הבינוני וכלה באוכלוסייה האמידה יותר, שבתוכה נכללים כמובן המשקיעים, הן הפרטיים והן המוסדיים?
כמו כן, אם נבדוק בעין בוחנת את עדכון מדרגות מס הרכישה שבוצע לאחרונה, נמצא כי לא רק שהוא לא שדרג והקל על כל נושא מס הרכישה, אלא היה חלקי ביותר, ולא רק שלא התאים את עצמו להתייקרות הדיור במהלך העשור האחרון, הוא אף בקושי השיג את ההתייקרות חסרת התקדים של השנה האחרונה, 2022. וכעת, כשקופת המדינה נהנית מעודף תקציבי הנע על פי ההערכות בעשרות מיליארדי שקלים, נשאלת השאלה, ובמיוחד במצב של שוק דיור המצוי בהליך האטה, אולי על סף מיתון, האם אין זה סביר לבטל בהוראת שעה את מס הרכישה, ולו לזמן קצוב של שנה אחת? בטוחני כי כולם ייהנו מכך ובמיוחד הזוגות הצעירים. גם משפרי הדיור וגם האוכלוסייה האמידה, כולל המשקיעים. וגם, וזה הכי חשוב, כלכלת מדינת ישראל!
*כותב המאמר, אמיר רוזנבלום, הוא יועץ ניהול ואחזקת מבנים ונכסי משקיעים ובעלי עידן (ש.נ.י).
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן