דף הבית > חדשות > עפולה מתרסקת: צניחה של 81% בהתחלות הבנייה
השכונה החדשה בטבריה // צילום דוברות והסברה עיריית טבריה
עפולה מתרסקת: צניחה של 81% בהתחלות הבנייה
עפולה, נצרת, טבריה וכרמיאל צונחות בהתחלות הבנייה בשלוש השנים האחרונות. יו"ר ארגון הקבלנים והבונים בצפון: "שוק הנדל"ן בצפון הארץ נמצא בקיפאון עמוק, האוצר החזיר את השוק 15 שנים לאחור, רמ"י שיווקו מגרשים לפרויקט מחיר למשתכן ללא כל בקרה על הכמויות"
צניחה של 71% בממוצע נרשמה בהתחלות הבנייה ביישובים המובילים במחוז הצפון, כך עולה מנתוני הלמ"ס שערך ארגון קבלני הצפון. הנתונים מתייחסים ל-3 השנים האחרונות, החל משנת 2015 ועד לרבעון השלישי של שנת 2018.
יו"ר ארגון הקבלנים והבונים בצפון, אלון רחמיאן:" נתוני התחלת הבנייה מאוד מדאיגים והבעיה היא תכנית מחיר למשתכן. במקום גידול בהיצע שתאפשר ירידת מחירים קיימת ירידה משמעותית בהתחלות הבנייה שתוצאתה תהייה פגיעה במשפרי הדיור ובזוגות הצעירים עם עליה במחירי הדירות. בעקבות ההכרזה על הבחירות נמשיך לראות קיפאון אשר לאחריו עלול להיות פרץ של דרישה לדירות שיביא גם לעליית מחירים. בעניין התשתיות, קיימות השקעות אדירות בתשתיות כבישים ומסילת רכבת בצפון הארץ אבל לא מספיק".
עפולה מתרסקת כשבחונים את התחלות הבנייה בכל יישוב מגלים תמונה לא פחות מדאיגה. כך למשל, בטבריה נרשמה ירידה של 62% בהתחלות הבנייה בעיר ב- 3 השנים האחרונות, בכרמיאל ירידה של 54%, בנצרת 67% ובעפולה 81%. קריית שמונה היא החריגה מבין הערים שנבדקו שם נרשמה עלייה בשיעור של 88%, כשבשנת 2018 החלו בבנייתן של 98 יחידות דיור לעומת יחידות דיור ב- 2015. לשם ההשוואה בשנת 2017 החלו להיבנות בעיר רק 6 יחידות דיור בלבד.
רחמיאן: "שוק הנדל"ן בצפון הארץ נמצא בקיפאון עמוק, אפילו עמוק מאוד. לעומת מרכז הארץ, שוק הנדל"ן בצפון לא עובד כלל. האוצר החזיר את השוק 15 שנים לאחור. קבלנים לא רוכשים מגרשים, לא יוזמים והתוצאה היא ירידה דרסטית בהתחלות בנייה, דבר המביא לצמצום מלאי דירות ושיביא בסופו של דבר לעליות במחירים".
רחמיאן התייחס גם לתכנית מחר למשתכן וציין כי: "רמ"י שיווקו מגרשים לפרויקט מחיר למשתכן ללא כל בקרה על הכמויות. ערימות של מגרשים משווקים במסגרת מחיר למשתכן במשך זמן רב ואין אף קבלן או יזם שניגש אליהם. זוכי מחיר למשתכן הופכים ויהפכו למשקיעים חדשים בשוק הנדל"ן. כשאין שיווק מגרשים לבנייה לשוק החופשי, מגרשים של פרטיים מאוד יקרים התוצאה היא קיפאון. משך זמן הבנייה מתארך עכב הקיפאון, הבירוקרטיה רק גדלה".