banner
תל אביב // Depositphotos
תל אביב // Depositphotos

"פער בלתי נסבל" – ועדת הערר בביקורת קשה על היטל שדרשה עיריית ת"א

קבוצת חג'ג' טענה כי עלות מבני הציבור בפרויקט הוא 21 מיליון שקל, אך בעירייה תמחרו את העלויות בחצי מחיר

ועדת הערר לפיצויים והיטלי השבחה במחוז תל אביב הורתה לבצע חישוב מחודש של גובה היטלי השבחה שהוטלו על קבוצת חג'ג' בפרויקט שהיא בונה ברחוב אינשטיין בתל אביב, וזאת על רקע טענת החברה כי קיים פער משמעותי בין עלויות פיתוח מבני ציבור, לבין התמחור שמבצעת העירייה ושעל פיו נקבע היטל ההשבחה. "קשה להשלים עם מצב דברים בו עשוי להיווצר פער בלתי נסבל בין עלויות האמת שישלם נישום בפועל, לבין תשלום היטל ההשבחה", נקבע בהחלטת הוועדה.

קבוצת חג'ג', שבונה פרויקט מגורים בן 215 יח"ד ברחוב אינשטיין בתל אביב, הגישה ערר על שומה מכרעת, שעניינו אופן חישוב עלויות מבנה ציבור. בדיון טען יועצה המשפטי של הקבוצה, עו"ד עלא דיאב, כי קיים פער משמעותי בין העלות בפועל של בנייה לצרכי ציבור לבין התמחור של העירייה, שעל בסיסו נקבע, בין השאר, היטל ההשבחה. במסגרת אישור התכנית, החברה היזמית נדרשת לבצע בנייה של מבני ציבור, בין השאר בתי הספר. עלויות הבנייה מקוזזות מההשבחה של התכנית. במקרה שבו התמחור נמוך באופן משמעותי מהביצוע בפועל, הדבר מגדיל באופן ניכר את העלויות על החברה היזמית.  

בדיון טען עו"ד דיאב כי עלות הבנייה של מבני הציבור בפרויקט הוא 21 מיליון שקל, אך בעירייה תמחרו את העלויות בחצי מחיר: "הצגנו טענה שמאית שנתמכה בשלל ראיות שעלות מבני הציבור היא כ-21 מיליון שקל זה נתמך בקביעתה של שמאית בשומה האחרת ונתמך בדו"ח מפורט של עלויות הבניה… הוועדה המקומית דרשה ערבות ביצוע, שהיא בדרך כלל חמישה אחוז (מעלויות הביצוע. ז.ג) של 2.6 מיליון שקל. אם אנחנו לוקחים ערבות בגובה 5 אחוז, אז הפרויקט הוא בהיקף של 52 מיליון שקל להקמת מבני ציבור ואם הולכים על ערבות בגובה 10 אחוז, העלות היא 26 מיליון שקל. הוועדה המקומית הציגה מספר לא מבוסס שהסכום הוא 11.5 מיליון שקל".

עוד טען עו"ד דיאב כי החברה הציעה לקיים מנגנון, שלפיו היא תפתח חשבון יעודי שבו תפקיד סכום של 21 מיליון שקל, שהוא הסכום שלדבריהם עולים מבני הציבור, ובמקרה שהסכום יהיה נמוך יותר, ההפרש בין העלות בפועל לבין הסכום בחשבון יקוזז לטובת תשלום היטל השבחה.

הוועדה, כאמור, הורתה להחזיר את השומה לשמאי: "אנו שותפים לאמירתו העקרונית של השמאי המכריע לפיה ראוי לדייק את קביעת היטל ההשבחה בהתאם לעלויות האמת הצפויות, של הקמת מבנה הציבור, נכתב בהחלטתם. "אנו סבורים כי קשה להשלים עם מצב דברים בו עשוי להיווצר פער בלתי נסבל בין עלויות האמת שישלם נישום בפועל, לבין תשלום היטל ההשבחה. זאת במנותק מהשאלה לטובת מי יווצר פער זה".

בידקו מי הם הטובים ביותר בהתחדשות העירונית בישראל

לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן

שיתוף

כתבות שיכולות לעניין אותך

נשמח לדבר אתך
נגישות