"היזמים כבר לא מסתערים על כל הפרויקטים"
האם יש בעלי דירות שכבר מאחרים את הרכבת? בפאנל מיוחד לתושבי חיפה, מומחי הנדל"ן תארו את המצב בשוק ההתחדשות העירונית
האם יש בעלי דירות שכבר מאחרים את הרכבת? בפאנל מיוחד לתושבי חיפה, מומחי הנדל"ן תארו את המצב בשוק ההתחדשות העירונית
"המורכבות של התקופה היום, המלחמה, הריבית שעלתה והתזרים בעייתי גורם לכך שחברות הבנייה והיזמים רוצים פחות פרויקטים והם כבר לא מסתערים על פרוייקטי התחדשות עירונית. היזמים יותר שקולים וזה משפיע השפעה ישירה על התחרות בניהם ועל התמורה שהם מציעים לבעלי דירות. אנחנו, עורכי הדין, המסננת הראשונה שלכם לפני היזמים, אנחנו בודקים את הפרויקט מבחינה תכנונית, האם יש מדיניות למתחם, בחינה מול הרשות המקומית ואנחנו אומרים לכם בכנות האם בכלל יש התכנות לפרויקט".
דברים אלו אמר עו"ד אודי רובנס-ווקיל – שותף משרד קרן כהן בלחרסקי, בפאנל בנושא מכינים את השטח להתחדשות עירונית שנערך במסגרת כנס הדיירים של אתר מגדילים באצטדיון סמי עופר בחיפה בשבוע שעבר.
את הפאנל הנחה אינג' ליאור זייטלר בעלים משותף א.ל הנדסה.
עו"ד אופיר כהן קוניוק, מייסדת ובעלים משרד עו"ד כהן קוניוק ושות' ציינה בפאנל כי: "אנחנו משרד שמלווה בעלי דירות בלבד. בתחום יש הרבה אי וודאות, הרבה חסמים וסימני שאלה. אבל חשוב דווקא היום לנצל את התקופה ולהתגבש ולהתאחד כבעלי דירות, כי ברשויות, בעיקר בצפון יש נכונות ורצון לקדם את הפרויקטים וחשוב להגיע מאוחדים עם עורך דין אחד".
אופיר ענבר – מנהל צוות ההתחדשות העירונית אקרו נדל"ן ציין בפאנל כי: "קבוצות הסרבנים מתחלקות לשניים. הראשונה היא הדייר הסחטן, לשמחתנו התופעה הזו הולכת ונעלמת. ישנם דיירים שחושבים שככה העולם עובד, לאורך התהליך נסביר להם שאין דבר כזה ושהם ישתכנעו שכולם מקבלים אותו הדבר לרוב הם יחתמו.
הקבוצה השניה מתחלקת בעיקר לספקנים, מנותקי קשר ודיירים מבוגרים. בקבוצה השנייה במיוחד הפתרון נובע מהתהליך. בדינמיקה של פרויקט לא כל הדיירים חותמים ביום הראשון וזה בסדר. אם מנהלים תהליך נכון ורציף לאורך השנים בו מסתכלים על הדיירים בגובה העיניים אנחנו בונים אמון בין הצדדים, לאחר מכן הרבה יותר קל לשכנע ולהגיע להסכמות.
ההמלצה העיקרית שלי היא לחבק את המתנגדים, לא להפוך אותם לאופוזיציה, אלו השכנים שלכם. ככל שהם יהיו יותר מעורבים וירגישו יותר חלק מהתהליך הסיכוי שיחתמו ויצטרפו גבוהה הרבה יותר".
זאב גרינברג – סמנכ"ל מידר, ציין בפאנל כי יש מתחמים עם אוכלוסייה חרדית שבהם ההתחדשות העירונית מורכבת יותר. כחברה שהיא בשותפות של חרדים וחילונים, אנחנו מתאימים את הפרויקטים לאוכלוסיות השונות וכאשר אנחנו מקדמים לדוגמא פרויקטים למגזר החרדי אנחנו יודעים לשלב מרפסות סוכה ואת האלמנטים שחשובים לציבור החרדי. יש חשיבות להכיר את האוכלוסייה ולתת לכולם את המענה הנכון במסגרת התוכנית.
אורי גנץ – סמנכ"ל פיתוח עסקי שתית ציין בפאנל כי חיפה זאת אחת הערים עם הפוטנציאל הגדול ביותר להתחדשות עירונית. והקושי האמיתי זה חוסר הוודאות ומדיניות שלא מייצרת וודאות ליזמים, לדוגמא מדיניות השימור שיכולה לבטל פרויקטים. אני מקווה שהקדנציה הנוכחית בעירייה תקדם את התחום של ההתחדשות העירונית ותפעל בשותפות ושקיפות עם היזמים כי החסם הקנייני יכול לשנות את המשחק".
קארן ברנזון – מייסדת ובעלים ברנזון ליווי, ארגון וגישור דיירים בהתחדשות עירונית ציינה בפאנל כי הכוח של קבלת ההחלטה הם של בעלי הדירות ולא של היזם על מנת להתחיל נכון את התהליך ועוד לפני בחירת היזם. צריך לבדוק את הזכויות של הפרויקט, אז אנחנו קודם פונים לאדריכל מקומי שמכיר את האזור והוא נותן חוות דעת תכנונית, אחר כך יש לבדוק האם יש הסכמה של בעלי דירות וצריך להקים נציגות לצורך התהליך ההסברתי ורתימת הדיירים ברגישות הראויה. אנחנו מגייסים מורגמן לכל שפה שנדרשת במתחם אם זה רוסית או אמהרית, הנציגות כוללת נציג של האוכלוסייה הבוגרת והמטרה שתהיה נציגות לכל האוכלוסיות בנציגות כדי להסיר חסמים".
עומרי קולין – סמנכ"ל רמות בעיר, ציין בפאנל כי אנחנו עורכים מכרזים מול יזמים. בבחירה של היזם חשוב ניסיון בהתחדשות עירונית, לבחון את האיתנות הכלכלית כמה פרויקטים ביצע ומה הניסיון שלו.
לקבלת עדכונים בוואטספ >>> לחצו כאן